2013. március 15., péntek

Free agency - második és harmadik nap

A szabadügynök-piac második és harmadik napjának központi eseménye Wes Welker Patriotsból való távozása volt, méghozzá a Denver Broncoshoz. Welker szerencsés, hiszen azok után, hogy dolgozhatott Tom Bradyvel, a következő két évben Peyton Manning passzait kapkodhatja majd el. A Patriots szurkolói mellett Tom Brady is nehezen viselte Welker elvesztését. Az elkapó végül 2 évre írt alá 12 millió dollárért, amely teljes egészében garantált, a Patriots pedig csak 2 év/10 millió dollárig volt hajlandó elmenni. Welker felajánlotta a matchelést a Patriotsnak, de a csapat nem volt hajlandó akkor sem megadni igényeit, továbbléptek Belichickék. A Pats Danny Amendolát szerződtette Welker utódjának. Az elkapó 4 évvel fiatalabb Welkernél, de jóval sérülékenyebb. Az elmúlt két idényben 32 mérkőzésből 20-at hagyott ki sérülések miatt. Amendola 5 éves szerződést írt alá, amelynek keretében 28,5 millió dollárt kereshet, és abból 10 millió garantált. Állítólag a Pats már kedden szerződtette Amendolát, ami még érdekesebbé teszi a Welker távozás értelmezését...

A Broncos a Welker tranzakció mellett is aktív volt. Terrance Knightont (DT) 2 évre szerződtették 4,5 millió $-ért, Dominique Rodgers-Cromartiet (CB) két évre 10 millióért, amiből 5 millió garantált. Nagyon jó igazolás mind a kettő, az egyetlen számomra kérdéses tranzakció Stewart Bradley (LB, 1 év, 1,2 millió $, 200.000 $ garantált) leigazolása volt. A Patriots Amendola mellett szerződtette a kiváló returnert, Leon Washingtont (RB/R, 1 év, 1,3 millió $, 360.000 $ garantált).

SEA: Cliff Avril (DE, 2 év, 13 millió $, 11 millió $ garantált), Michael Bennett (DE, 1 év, 4,8 millió $, 4,8 millió garantált)
A Seahawks folytatja remek offseasonjét, mégpedig két kiváló pass rusher leigazolásával. Avrilt megszerezni évi 6,5 millióért, Bennettet 4,8-ért egy évre egy olyan piacon, ahol az első napon még cserejátékosok kaptak évi 7 milliós szerződéseket, igencsak nagy dolog. Természetesen mindez mutatja azt is, hogy a DE piac eléggé érdektelen sokak számára.

DET: Chris Houston (CB, 5 év, 25 millió $, 9,5 millió garantált), Jason Jones (DT, 3 év, 9,5 millió $), Reggie Bush (RB, 4 év, 16 millió $, 5 millió garantált), Glover Quin (5 év, 23,5 millió $, 8,75 millió garantált)
Nagyon tetszenek ezek az igazolások. Houston és Quin is eléggé olcsón jött, hiszen mind a CB, mind az S piac eléggé túlzsúfolt volt. Jason Jones olcsóbban érkezett, mint amennyit Sammie Lee Hill kapott a Titansnél, de erről majd később. A legnagyobb izgalmat persze Reggie Bush érkezése váltotta ki, de most hirtelen leginkább a támadófal problémáira kellene fókuszálnia a csapatnak, ha itt jó futójátékot akar valaki is (Backus (LT) visszavonult, Cherilust (RT) elvesztették, Petermant (RG) elküldték - 3 kezdő távozott).

ARI: Drew Stanton (QB, 3 év, 8,2 millió $, 3 millió garantált), Rashard Mendenhall (RB, 1 év, 2,5 millió $), Jerraud Powers (CB, 3 év, 10,5 millió $, 4,5 millió garantált), Yeremiah Bell (S, 1 év, 905.000 $, 555.000 garantált), Jasper Brinkley (LB, 2 év, 2,8 millió $)
A Drew Stanton szerződés csere QB deal, de a játékosnak meglesz az esélye, hogy kezdjen, különösen, mivel várhatóan ma Kevin Kolbot elbocsátja a Cardinals. Rashard Mendenhall olcsón érkezett, ha visszatalál a régi útra, akkor nagy nyereség lehet. Érdekesség, hogy a Cards preferálta Bellt Rhodes-szal szemben, akit elküldtek. A Powers szerződés számomra kicsit kérdőjeles, a Brinkley pedig nagyon. Előbbi eléggé sérülékeny, utóbbi pedig tavaly az NFL egyik legrosszabb LB-je volt.

PHI: Connor Barwin (LB, 6 év, 36 millió $, 8 millió garantált), Cary Williams (CB, 3 év, 17 millió $, 10,5 millió garantált), Kenny Phillips (S, 1 év, 2 millió $)
Az Eagles folytatta azt, amit elkezdett az első napon. A Barwin szerződés sokakat meglepett, de a nagy számok ellenére a garantált tartalomra érdemes figyelni. Egy év után, ha nem jön be az igazolás, Barwin elég olcsón elküldhető. Meglepett, hogy Williams többet kapott a piacon átlagban és összes garantált mennyiséget tekintve, mint Chris Houston vagy Derek Cox. Kenny Phillips pedig jó húzás lehet, ha nem lesz sérült.

TEN: Shonn Greene (RB, 3 év, 10 millió $, 4,5 millió $ garantált), Sammie Lee Hill (DT, 3 év, 11,4 millió $, 4 millió garantált), Moise Fokou (LB, 2 év, 2,8 millió $, 1,4 millió garantált)
A Titans igazolásai nem igazán tetszenek. Úgy gondolom, mindhárom játékost túlfizették. Mint majd később láthatjuk, Greene garantáltja magasabb lett, mint Steven Jacksoné, ez mindent elmond... Hill pedig bármekkora fejlődési lehetőségeket is tartogat ez bizony sok pénz érte.

IND: LaRon Landry (S, 4 év, 24 millió $, 11 millió garantált), Ricky Jean-Francois (DE, 4 év, 22 millió $, 6,5 millió garantált)
A Coltsnál furcsa a Landry igazolás annak fényében, hogy a vezetés a prioritásai terén a játékosok futball iránti elkötelezettségét emelte ki korábban. Landry pont nem ilyen. Jean-Francois pedig egészen egyszerűen túl lett fizetve, nem feltétlenül tartós kezdő szintű játékos.

TB: Dashon Goldson (S, 5 év, 41,25 millió $, 22 millió garantált), Jonathan Casillas (LB, 1 év, 1,4 millió $, 200.000 $ garantált), Kevin Ogletree (WR, 2 év, 2,6 millió $, 1 millió garantált)
Azt nem tudom, hogy mit akar a Bucs Casillastól és Ogletreetől, de Dashon Goldson megszerzése érdekében elég mélyen a zsebükbe nyúltak. Kíváncsi leszek a Goldson-Barron duóra, de talán éppen azért, mert Barron jó játékos, kicsit luxusnak érzem ennyit költeni egy FS-re, pláne, amikor a CB poszt sincs rendben.

KC: Sean Smith (CB, 3 év, 16,5 millió $, 7,5 millió garantált), Donnie Avery (WR, 3 év, 8,55 millió $, 2,55 millió garantált)
Smith kapta a piacon eddig az egyik legmagasabb átlagú CB szerződést. Nagyon túlzsúfolt a piac, ezért nem érte el a CB a 8 milliós határt. Avery eddig többnyire csalódást okozott, bárhol tűnt is fel, meglátjuk Bowe mellett többre lesz-e képes.

SD: Derek Cox (CB, 4 év, 20 millió $, 10,25 millió garantált), Chad Rinehart (OG, 1 év, 1,75 millió $), Richard Goodman (WR, 1 év, 630.000 $)
Érdekes, hogy a Chargers favorizálta Coxot a piac többi CB-jével szemben, de a lényeg számukra, hogy viszonylag olcsón érkezett. Rinehart remek éven van túl, Vasquezt pótolni tudja majd, de ettől nem biztos, hogy a fal előrébb lép.

ATL: Steven Jackson (RB, 3 év, 12 millió $, 4 millió garantált)
30 éves S-Jax, de a Falcons jó vételt csinált vele. Ráadásul kevesebb garantáltat kap, mint Bush vagy Greene. Azt hiszem, eljött a pillanat, amikor Jacksont már leginkább csak a playoffbeli sikerek érdeklik, nem a statisztikák.

NO: Keenan Lewis (CB, 5 év, 26,3 millió $, 10,5 millió garantált)
Meglepő számomra kicsit, hogy Lewisnak ilyen jó szerződést ajánlott a Saints, nem érzem jobbnak a CB-t Houstonnál vagy Coxnál.

BUF: Manny Lawson (LB, 4 év, 12 millió $, 4,6 millió garantált)
Rejtély, hogy a Bills miért volt kénytelen ennyit fizetni egy olyan játékosnak, mint Lawson, bármennyire is elfogadható volt a játéka, továbbra sem kiemelkedő semmiben. A Bills így elmondhatja, alkalmazta már a North Carolina State legendás védőfalának mindhárom NFL-ig jutó tagját: John McCargot, Mario Williamst és Manny Lawsont.

Egyéb igazolások:
CAR - Drayton Florence (CB, 1 év, 1,005 millió $), Derek Anderson (QB, 1 év, 840.000 $) 
CHI - Nate Collins (DT, 1 év, 630.000 $)
CLE - Chris Ogbonnaya (RB, 1 év, 715.000 $)
JAC - Geno Hayes (LB, 2 év, 1,95 millió $, 975.000 $ garantált), Antwuan Molden (CB, 1 év, 850.000 $)
MIN - Matt Cassel (QB, 2 év, 7,4 millió $, 3,65 millió garantált)
NYG - Josh Brown (K, 1 év, 940.000 $), Keith Rivers (LB, 1 év, 715.000 $) 
OAK - Kaluka Maiava (LB, 3 év, 6 millió $, 2,665 millió garantált), Jason Hunter (DE, 1 év, 715.000 $), Pat Sims (DT, 1 év, 1,5 millió $), Nick Roach (LB, 4 év, 13 millió $, 5 millió garantált) 
PIT - Bruce Gradkowski (QB, 3 év, 4,95 millió $, 1,85 millió garantált)
SF - Glenn Dorsey (DE, 2 év, 6 millió $), Dan Skuta (LB, 2 év, 3 millió $)
STL - Jermelle Cudjo (DT, 2 év, 1,8 millió $, 900.000 $ garantált)
WAS - Jeremy Trueblood (RT, 1 év, 905.000 $)

Elbocsátások:
ARI - Kerry Rhodes (S)
BAL - Bernard Pollard (S)
CHI - Kellen Davis (TE), Matt Spaeth (TE) 
DAL - Marcus Spears (DE)
JAC - Laurent Robinson (WR)
KC - Matt Cassel (QB)
PIT - Willie Colon (RT/OG)
TB - Quincy Black (LB)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése