2013. február 15., péntek

Tag jelöltek 2013 - AFC

Február 18-ától lehet kiosztani idén a franchise és transition tageket. A csapatok egészen Március 4-éig élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy egy játékosukat részben (nem-exkluzív franchise tag vagy transition tag) vagy teljesen (exkluzív franchise tag) kivonják a piacról. A franchise és transition taggel kapcsolatos szabályozások letölthetőek magyarul

Tekintsük át a fő tag jelölteket csapatonként, kezdjük a sort az AFC-vel. 

A jelölések: 
*****=biztos
****=szinte biztos 
***=valószínű
**=elképzelhető
*=alacsony esély

AFC East
BUF: Jairus Byrd (S) ****
MIA: Sean Smith (CB) ***, Randy Starks (DT) **, Jake Long (OT) *
NE: Sebastian Vollmer (OT) ***, Aqib Talib (CB) **, Wes Welker (WR) *
NYJ: Dustin Keller (TE) **

Az AFC East legbiztosabb tag jelöltje Jairus Byrd, aki a továbbra is alacsony franchise tag szám (6,5 millió $ körül) miatt szinte biztosan megkapja a taget. A Jets csak akkor fog élni a tag lehetőségével, ha sikerül a fizetési sapkát rendbe tenni. Jelenleg 10 játékosuk foglalja le a jövő évi cap 91 %-át (110 millió $ a 121-ből)! Ha sikerül helyet teremteni, akkor Dustin Keller lesz a befutó, a kb. 5,9 millió $-os tag érték szintén alacsony. Sokkal érdekesebb döntésekkel néz szembe a Dolphins és a Patriots. A Dolphinsnál sokak szerint alapvető kellene legyen Jake Long megtartása, de teljesítményromlása, sérülékenysége miatt ez nem valószínű. Long tagelés ráadásul nem a standard OT tag értéken (kb. 9,66 millió $) valósulna meg, hanem 15,36 millió $-on, köszönhetően annak, hogy rá a 120 %-os szabályt kell alkalmazni. Így Miamiban Sean Smith tagjét tartom valószínűbbnek 10,7 milliós értéken. A Pats esetében egyre inkább azt érzem, hogy a két nagy név mellett a szürkébb, de fiatalabb Vollmer kapja a taget. Az LT és RT poszton is bevethető játékos tagelése 9,66 millió $-ba kerülne. Talibot azért soroltam a második helyre, mert a tag 10,67 millió $-os értéke mellett esetében számolni kell azzal, hogy talán egy évre szóló szerződésekkel jobban jár a csapat (kevesebb az aggódás a pályán kívüli dolgai miatt). Welker, bár még mindig elit játékos, a tavalyi 9,5 milliója után idén 11,418 millió $-ért lenne tagelhető. A Pats így két év alatt fizetne ki garantált 21 millió $-t a WR-nek, ami más esetekben egy 5-6 éves szerződés garantált tartalma.

AFC North
BAL: Joe Flacco (QB) *****
CIN: Andre Smith (OT) ***, Michael Johnson (DE) **
CLE: -
PIT: Mike Wallace (WR) *

A leginkább garantált franchise tag idén Joe Flaccoé, a playoff hőse, a Super Bowl MVP esetében csak egy kérdés merül fel: vajon exkluzív (nem tárgyalhatnak vele, becsült jövedelem: 20,5 millió $), vagy nem-exkluzív (tárgyalhat vele más csapat, becsült jövedelem: 14,6 millió $) franchise taget kap-e. A Bengals az egyetlen a csoportban, amely komolyabban el kell gondolkozzon a tag felhasználásának célszemélyéről. Andre Smith kézenfekvő lenne, hiszen botrányos karrierkezdete óta egész tűrhető RT-vé avanzsált, és nem nagyon tudnak vele megegyezni egyelőre hosszútávú szerződésről. A tag 9,66 millió $-ba kerülne. Ellenben ott van, mint esélyes, az a Michael Johnson, aki 2012-ben remek évet futott (11,5 sack), megtartása kb. 11 millió $-ba kerülne a tag keretében. Johnson újraszerződtetése azért is fontos, mert a Bengalsnak három DE-je is FA lesz. Az, hogy a Browns és a Steelers éljen a taggel, eléggé elképzelhetetlen. A Browns esetében a 38 éves kickert, Phil Dawsont szívesen tagelnék harmadszor zsinórban, de nem a standard 2,9 milliós értéken kellene tagelni, hanem a QB tag (!) értéken, 14,6 millióért, ami nem fog megtörténni. Itt az idő, hogy kapjon egy 2-3 éves szerződést a biztos lábú rúgó. A Steelersnek nincs akkora cap helye jelenleg, hogy élni tudjon Mike Wallace 10,4 milliós tagjével, és a jelek szerint nem is szándékoznak, kiengedik a piacra a villámgyors elkapót.

AFC South
HOU: Glover Quin (S) **, Donnie Jones (P) *
IND: Pat McAfee (P) ***
JAC: Derek Cox (CB) *, Daryl Smith (LB) *
TEN: Jared Cook (TE) ****, Rob Bironas (K) *

Az AFC Southban elég egyértelműnek tűnik a helyzet tagek terén. Hiába van hatalmas cap helye a Jaguarsnak, mégis az ő esetükben lehet legkevésbé várni a tag használatát. Derek Cox nem ér meg 10,7 millió $-t, míg ugyan Daryl Smith a 4-3-as LB piac egyik legjobb neve (ez inkább a piacot jellemzi, nem Smith kiválóságának mutatója), de nem hiszem, hogy bárkinek is megérne 9,5 millió $-t egy évre. A Colts jó eséllyel tageli majd punterét, Pat McAfeet, aki olcsón, 2,9 millió $-ért megtartható. A csapat már be is jelentette, hogy nem igazolja újra Dwight Freeneyt, de a DE/OLB tagelése azért sem jöhetett volna szóba, mert a 120 %-os szabály miatt a tag esetében 22,842 millió $-ba kerülne... A Titans szerintem örömmel tartaná meg Bironast egy olcsó kicker taggel egy újabb évre, de Cookra fogják elhasználni ezt a lehetőséget. A feltörekvő TE megér 5,9 milliót egy évre. A Texans esetében az alacsony safety tag érték (kb. 6,5 millió $) miatt lehet számolni Glover Quin tagelésével.

AFC West
DEN: Ryan Clady (OT) *****
KC: Dwayne Bowe (WR) ***, Branden Albert (OT) **, Dustin Colquitt (P) *
OAK: Shane Lechler (P) **, Brandon Myers (TE) *
SD: Nick Novak (K) **, Antoine Cason (CB) *, Louis Vasquez (OG) *

Joe Flacco mellett Ryan Clady az, akinek a tagelése garantálható. Clady esetében a 9,66 millió $-os egy évre szóló szerződés még a piaci érték alá is esik, ő egy olyan OT, akinek az évi 10 milliós átlag felett kellene keresnie. A Chiefs két nagynevű játékos közül választhat, de aztán lehet, hogy egy harmadik lesz a befutó. Dwayne Bowe a 120 %-os szabály miatt (11,418 milliós tag érték) nem preferált, Branden Albert (9,66 milliós tag érték) pedig azért nem, mert Luke Joeckel (OT, Texas A&M) lehet az 1/1 az idei drafton. Ha kettejük közül kell választani, még mindig inkább Bowet mondanám a képességei miatt. Viszont lehet Dustin Colquitt lesz a befutó, aki 2,9 millióért nagy nyereség lenne. Az Oaklandnél Shane Lechler tagelése a szokványosnál drágább lenne, hiszen neki éppen most fut ki a rekord szerződése. Emellett fontos szempont, hogy tavaly nem volt régi önmaga. Brandon Myers nagyot robbantott 2012-ben, és bár reális jelölt, számomra még nem nyújtott eleget az 5,9 milliós tag kivívásához. A Chargers esetében Cason és Vasquez lehetne jelölt, de egyiknél sem valószínű, hogy Telescóék szerint megérnének annyit, amennyit a tag garantál. Casonnél ez 10,7 millió $ lenne, Vasqueznél pedig 9,66 millió $. Így valószínűbb, hogy ellövik a taget a kickerükre, aki bár nem kimagasló, de 2,9 millió $ nem ár érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése