2013. február 3., vasárnap

NFL stadionkörkép

Minneapolis
A Vikings új stadionja kapcsán Dayton kormányzó nemrég jött rá egy "turpisságra". Mégpedig, hogy a Vikings 477 millió $-os hozzájárulása mögött nem sok saját tőke húzódik. Minimális lesz Wilfék hozzájárulása, hiszen a 477 millióba tesz az NFL a G4 programból és a PSL-ek értékesítése is itt szerepel. Utóbbi tétel miatt fakadt ki a kormányzó, hiszen most realizálta, hogy a PSL konstrukciók révén végül is a lakosság fizet többszörösen a projektbe, míg Wilfék alig... Szóba került, hogy utólag nem engedélyezik a PSL-ek értékesítését, de a szerződés tartalmazza ezt a tételt, így a kormányzó talán jobban tette volna, ha aláírás előtt elolvassa azt...

Buffalo
A Bills karácsony környékén jelentette be, hogy minimum hét évig marad még Buffaloban, az új bérleti szerződés 10 évre szól, de a hetedik év után lehetőség van távozásra egy minimális összeg fejében. Emellett a csapat azonnal kapott New York államtól 94,5 millió $-t a Ralph Wilson Stadium felújítására, és a következő 10 év üzemeltetési költségeit is az állam fizeti (132,5 millió $ előre láthatólag). Sőt, az állam fizeti a 10 év múlva felépítendő új stadion tervezési költségeit is. És hogy a Bills mit csinál? Örül, és mérkőzéseket játszik, igaz, néha nem otthon, hanem Torontóban... 

Atlanta
A legintenzívebb projekt jelenleg a Falconsé, amely új stadiont szeretne a Georgia Dome helyett. A több mint egy milliárd dolláros projekt két dolog miatt akadozik. Szükség lenne az állam 331,5 millió $-os hozzájárulására (ami az infrastrukturális költségekkel 580 millióra növekedhetne...), és véglegesíteni kellene a helyszínt (szóba jöhet a Georgia Dome előtti és mögötti helyszín, a Georgia World Congress Centre területén). A Georgia Dome üzemeltetője (GWCCA) és a Falcons december 10-én egyezségre jutott, de az állam ekkor még nem került képbe. A két megegyező fél viszont már abban a fázisban van, hogy keresi a tervezőt, a listát január végén szűkítették öt vállalkozásra (360 Architecture, Ewing Cole, HKS, Populous, TVS Design/Heery/Gensler). Az egyezségben nagyon kevés még a konkrétum, pénzügyi szemmel a következők a lényeges pontok:
-A Falcons bérelné a stadiont évi 2,5 millió $-ért, a bérleti díj emelkedne évi 2 %-kal.
-Az összes mérkőzésnapi bevétel a Falconsé, de ők is üzemeltetik a létesítményt.
-Lesz PSL értékesítés.
-A Georgia Dome lebontásra kerül, annak költségeit is a projektbe építik.
Egyéb ismert részletek:
-A Falcons hivatalosan 300 millió dollárnyi hozzájárulást szeretne közpénzből, a hoteladó emelésével. Georgia állam 200 milliót akar "csak" adni.
-A csapat 25 millió $-os helyi forgalmi adó mentességet kapna.
-Az atlantaiak körében végzett reprezentatív felmérések szerint a lakosság kétharmada nem támogatja a projektet.
-A Georgia Dome 98 milliós állam felé létező adósságából 60 milliót törlesztene a Falcons.
-Elkezdődött a Los Angeles Falcons emlegetése, mivel a projekt kicsit megállt a gyors indítás után.

Pittsburgh
"Csak" a Heinz Field 3000 ülőhellyel való bővítése és az ehhez kapcsolódó felújítás van napirenden, de ennek ellenére folyik a fenyegetőzés. Két évvel ezelőtt a Steelers vezetősége még azt ígérte, hogy a teljes költséget állja, most viszont már az is zavarja őket, hogy a 39 milliós költség felét a csapatnak kellene állnia. A Steelers a bérleti szerződésre mutogat, amely szerint bármely felújítás kétharmadát közpénzből kell finanszírozni, a csapat részesedése csak egyharmados.

Charlotte
A Carolina Panthersnek megszavazott 125 millió $-t a charlotti képviselő testület. A pénzt a Bank of America Stadium felújítására használják majd, és az éttermekre kiszabott helyi adó 2 %-os emelésével teremtik elő. További 62,5 millió $-t kér a csapat az államtól, és ha azt is megkapják, 10 évig biztosan maradnak Charlotteban.

Miami
A Dolphins tavaly ősszel már elkezdte kampányát egy új stadionért, mert szerintük az 1987-ben épített Sun Life Stadium ma már nem korszerű. Azt természetesen nem említik, hogy a mostani stadion is rendszeresen kong az ürességtől... Arról pedig pláne nem szóltak, hogy az elmúlt 7 és fél évben 300 millió $-t költöttek renoválásra, főleg közpénzből. Az új stadionért szóló kampány aztán január közepén új irányba fordult. Átvette a terv helyét egy nagy felújítási terv, amely 400 milliós költségvetésével sokkolta az embereket. Stephen Ross, a Fins tulajdonosa állítólag 200 millió $-t állna (természetesen ennek egy részét az NFL G4 alapja adná). Miami-Dade megye már elébe is ment a Dolphins terveinek, amikor a megye területén megszavazta a hoteladó 1 %-kal való emelését. Ez évi 9 millió $-t juttatna a projektbe. A megye azok után kezdett kapkodni, hogy nyilvánosságra került, Stephen Ross (a Dolphins tulajdonosa) és társai ajánlatot tettek az AEG-ra. Az AEG az LA-i Farmers' Field projekt gazdája, így könnyen elképzelhető lehetne sokak szerint, hogy Ross vinné a csapatot Los Angelesbe. Ross ezt tagadta, de jelezte, nagyon érdekli a 10 milliárd $-t érő vállalkozás. 

Az AEG portfóliója:
-létesítmények (becsült érték: 6 milliárd $): LA Live Complex, O2 Arena London, O2 World Berlin
-sportcsapatok (becsült érték: 2,5 milliárd $): Los Angeles Lakers (30 %), Los Angeles Kings (90 %), Los Angeles Galaxy (100 %), Houston Dynamo (50 %)
-tevékenységek és projektek (becsült érték: 1,5 milliárd $): sportesemények és koncertek szervezése, Farmers' Field projekt, egyéb beruházások

Los Angeles
Eldőlt, 2013-ra nem lesz csapata a városnak, viszont minden valamirevaló tárgyalás folyamán előkerül a város neve. Szó volt róla a Bills tárgyalásai alatt, jelenleg a Falcons stadion esetében is felmerül, sőt, a Panthers mozgásáról is cikkeztek a képviselői döntést megelőző napokban. Miamiban pedig állandó téma az LA-i mozgás. A csapatok költözését, és ezzel a potenciális stadion projektek megindítását segítheti, hogy Pasadena városa engedélyezte, hogy a Rose Bowl otthont adjon egy NFL csapatnak a következő 5 évben, amíg felépül a csapatnak építendő saját stadion. A Rose Bowl, amelynek várható felújítása 190-200 millió $-t emészt majd fel a közeljövőben, évi 10-15 millió $ bérleti díj befolyását várja az esetleges költözéstől.

St. Louis
A tegnapi napon megszületett a döntés az Edward Jones Dome felújítása ügyében. A dómot üzemeltető CVC és a Rams külön-külön tervezettel állt elő a stadion felújításával kapcsolatban. A CVC tervének költségvetése 124, a Ramsé 700 millió $-os volt. A felújítás célja az, hogy a bérleti szerződés egy kritériumának megfeleljenek a felek. Ha 2015-re ugyanis nem lesz a legjobb 8 stadion között (az a szerződésből nem derül ki, hogy mitől lesz top 8-as egy stadion...) a Rams létesítménye, akkor a csapat kiléphet a szerződésből és szabadon elhagyhatja a várost. A felek nem tudtak megegyezni egymással, így az arbitrációs bizottság döntött helyettük. Szerintük a Rams tervezete a reális, így a CVC arra kényszerül, hogy kövesse a Rams által diktált feltételeket, ha ott akarják tartani St. Louisban a csapatot.

Cleveland
A Browns története során először értékesítette a Cleveland Browns Stadium névadó szponzori jogait. A stadiont ezentúl FirstEnergy Stadiumnak hívják majd. Az akroni energetikai cég, a FirstEnergy Corporation 17 évre szóló szerződést kötött, évente 6 milliót fizetnek a csapatnak. 

Denver
A Broncos 30 millió $-ból felújítja a Mile High Stadiumot, amelynek része egy Daktronics HD LED képernyő elhelyezése is a stadionban. A fő kijelző háromszorosára nő, a stadion végében található kis kijelzők felületei 43 %-kal növekednek. Megjelennek a síkképernyős TV-k, lecserélik a hangtechnikát, és IPTV elérhetőséget is beépítenek. A befektetést részben a stadion üzemeltetője (a város költségvetéséből), részben a Broncos (Pat Bowlen pénztárcájából) finanszírozza.

Houston
Készül a Reliant Stadium új HD kivetítője, amely 25 %-kal nagyobb lesz, mint a Dallas Cowboys körülrajongott kijelzője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése