2013. január 5., szombat

Black Monday összefoglaló és az edzői szabályozások

Szilveszter napjára esett 2012-ben a Black Monday, amikor is több csapat közölte edzőivel, fő döntéshozóival, hogy nem számít rájuk a jövőben. Ennek a bejegyzésnek a keretében összefoglalom, hogy kik távoztak, kik lehetnek a fő jelöltek és hogy milyen szabályai vannak az edzők megkeresésének az NFL-ben.

Távozó főedzők:
Andy Reid - Philadelphia Eagles
Chan Gailey - Buffalo Bills
Ken Whisenhunt - Arizona Cardinals
Lovie Smith - Chicago Bears
Norv Turner - San Diego Chargers
Pat Shurmur - Cleveland Browns
Romeo Crennel - Kansas City Chiefs

Távozó GM-ek:
AJ Smith - San Diego Chargers
Gene Smith - Jacksonville Jaguars
Rod Graves - Arizona Cardinals
Mike Reinfeldt - Tennessee Titans (COO, nem keresnek utódot a posztra)
Mike Tannenbaum - New York Jets
Scott Pioli - Kansas City Chiefs
Tom Heckert - Cleveland Browns
(A felsoroltakon kívül a Panthers is GM-et keres, Marty Hurney október 22-ei elbocsátása óta.)  

Az egyetlen sokak által nem várt, de azért sejthető elbocsátás Lovie Smith elküldése volt, aki 10 győzelemmel záruló szezon után búcsúzott. Meglepetés volt, hogy a Jets csak a GM-jét küldte el, Rex Ryan maradt. Érdemes még a "Manning távozókra" is figyelni: Bud Adams nyíltan ezért küldte el Reinfeldtet, és a Cards stábjánál is felmerülhetett Peyton Manning elszalasztása, ami a QB gondok fényében aggasztó.

Top 5 HC jelöltem a távozókon kívül:
1. Chip Kelly (Oregon)
2. Greg Roman (SF)
3. Mike McCoy (DEN)
4. Mike Zimmer (CIN)
5. Ray Horton (ARI)

Top 5 GM jelöltem a távozókon kívül:
1. Tom Gamble (SF)
2. Marc Ross (NYG)
3. David Caldwell (ATL)
4. John Dorsey (GB)
5. Eric DeCosta (BAL) - jelezte, hogy nem szeretne távozni Baltimore-ból

Az edzők elérhetőségével kapcsolatos szabályozások

Az edzőknek két szintjét különböztetik meg az NFL-ben, beszélünk a főedzőkről és a segédedzőkről. Segédedző a trénertől kezdve az LB edzőn át mindenki, még a koordinátorok is. A csapatok a ligához fordulhatnak azzal kapcsolatban, hogy egy-egy segédedző szerződése mikor jár le. A liga a szerződés pénzügyi részleteit nem teheti nyilvánossá, csak a lejárat dátumát. Az edzővel szerződésben levő csapattól ehhez nem kell hozzájárulást kérni.

HC poszt - A főedzők elérhetősége:
-Szezonon belül nem lehet kapcsolatot felvenni egy másik csapat szerződéssel rendelkező főedzőjével. Erre engedélyt sem lehet kérni.
-Offseasonben engedélyköteles a kapcsolatfelvétel. Egyes edzők szerződéseibe az ügynökeik automatikus engedélyezést építenek kapcsolatfelvétel esetére. Másoknál előfordul, hogy az automatikus engedélyezés beépül, de ennek ellenpontjaként, ha az edző ajánlatot kap az "új" csapattól, azt matchelheti az "előző" csapat.

HC poszt - A segédedzők elérhetősége:
-Tilos az előbb említett matchelési lehetőség beépítése minden segédedző szerződésébe.
-Szezonon belül nem lehet kapcsolatot felvenni egy másik csapat szerződéssel rendelkező segédedzőjével. Erre engedélyt sem lehet kérni.
-Kivételt képez ez alól az úgynevezett rájátszásbeli kivétel. Ha a csapat még versenyben van, akkor engedélyt kérhetnek a megüresedett pozíciókkal rendelkező csapatok a következő feltételekkel:
1. A segédedzőt tájékoztatnia kell a tulajdonosnak/fő döntéshozónak, és közölnie kell vele kérdését, arra vonatkozóan, hogy szándékozik-e állásinterjút részt venni a csapatnál. A segédedző igennel, vagy nemmel válaszolhat. Ezen kívül ebben a szakaszban semmiféle egyeztetés nem történhet.
2. Engedélyezés esetén csupán egy interjú folytatható le alapesetben, és arra abban a városban kell sort keríteni, ahol a segédedző jelenlegi csapatának székhelye található.
3. A még versenyben levő, de Wild Card körben bye-os csapatok segédedzői a Wild Card kör végéig (idén január 6-ig) mehetnek interjúzni HC posztért.
4. A még versenyben levő, és Wild Card körben nyertes csapatok segédedzői a Wild Card mérkőzés és a Divisional Playoff mérkőzés között (idén január 6-13.) mehetnek interjúzni HC posztért.
5. Ha egy csapat a Super Bowlig jut, akkor annak segédedzője második HC interjún vehet részt a Super Bowl előtti kéthetes szünet első hetében (idén január 20-27.).
-Ha egy csapat számára engedélyezi a segédedző jelenlegi csapata, hogy egy másik együttesnél interjún vegyen részt, akkor az minden csapat számára elérhetővé teszi a segédedzőt. Nincs tehát szelektív igenre és nemre lehetőség.
-Ha a segédedző szezonja már véget ért, és szerződéssel rendelkezik a következő szezonra is, akkor a segédedző minden egyes, március 1-ig beérkező megkeresésére igent kell mondania jelenlegi csapatának, amennyiben a segédedzőt főedzői lehetőségek miatt keresik meg.
-Március 1-je után a megkeresésekre vonatkozó beleegyezési kötelezettség nem él, onnantól ismét a csapat dönthet arról, hogy elérhetővé teszi-e segédedzőjét HC interjúk számára.

Azonos szintű mozgási lehetőségek:
-Nem számít előreléptetésnek pl. egy pozicionális edző koordinátorrá kinevezése, hiszen mindketten azonos szinten szerepelnek, segédedzők. Így ilyen viszonylatban élő szerződéssel rendelkező segédedző nem érhető el másik csapat számára.
-Ha lejár az adott évben egy segédedző szerződése, a csapat, amelynél dolgozott, továbbra is rendelkezik a jogaival.
1. Ha a segédedző nem szerepel a playoffban, akkor az utolsó MNF-et követő 15 napig rendelkezik a csapat a jogokkal.
2. Ha a segédedző szerepel a playoffban, akkor az utolsó playoff mérkőzést követő harmadik keddig rendelkezik a csapat a jogokkal.
3. A három hetes, playoff esetén fellépő joggyakorlásról a csapat lemondhat.
-Ha az adott segédedző nem rendelkezik még aláírt szerződéssel, de ennek ellenére a csapatnál dolgozik, akkor a csapatnak engedélyeznie kell az interjút egy másik csapattal akkor is, ha erre március 1. után kerül sor, és akkor is, ha a szerződés írásba foglalásának hiánya mellett a csapat fizetést ad az adott edzőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése