2013. január 23., szerda

A HC és GM kinevezések értékelése

Új főedzők

ARI - Bruce Arians (OC, IND) **
Arians visszavonult, amikor a Steelerstől elküldték, mint OC-t, aztán egy évvel később már főedző. Érdekes utat járt be, és kinevezését nagy részben köszönheti annak, amit az Indianapolis ideiglenes HC-jeként sikerült elérnie. Itt azonban nem lesz Andrew Luckja, sőt, egyenesen katasztrófa a poszt a támadófallal egyetemben. Nem volt rossz idén, de nálam nem érdemel egy fél idény miatt valaki HC posztot, pláne, ha fél évvel azelőtt visszavonult...

BUF - Doug Marrone (HC, Syracuse) **
Marrone érdekes kinevezés volt, nem vártam, hogy már most az NFL-be kerül. Kétségtelen, hogy hatalmas változást eredményezett a megjelenése a Syracuse egyetemen, de nem gondolom, hogy kimagasló sikerekre juthatna az NFL-ben. A Billsnél több mint másfél évtizede csak foltozzák a lyukakat, Marrone feladata is ez lesz. 

CHI - Marc Trestman (HC, Montreal) ***
Talán a legérdekesebb kinevezés mind közül. Trestman tipikus főedző alkat, figyel a csapat egészének minden rezdülésére, szigorú, határozott, a konfliktusokat jól kezelő és a részletekre sokat adó HC. Nem csodálom, hogy ezekkel a tulajdonságokkal sikerült lenyűgöznie Phil Emeryt. Természetesen az sem árt, hogy van tapasztalata Cutler játékának javításában...

CLE - Rob Chudzinski (OC, CAR) *
Amilyen nagy lendülettel vágott bele a Browns az edzőkeresésbe, annyira nem sikerült nagy nevet szereznie. Chud koordinátori munkája igazán érdekes. 2011-ben mindenki el volt tőle ájulva, mit művelt a kezei alatt Cam Newton és a futójáték, aztán 2012-ben minden darabjaira hullott. Szintén hasonló eset volt, amikor Clevelandben dolgozott korábban, egy jó évet kihozott Derek Andersonból, majd a következő évben ismét jött az összeomlás. Egy évre jó edző lenne?! Pozitívan lehet nyilatkozni erről a kinevezésről, ha a szakmai stábra nézünk. Chud kezei alatt zseniális szakértő állomány dolgozik majd.

JAC - Gus Bradley (DC, SEA) **
Remek motivátor, kiváló védekező szemléletű szakember Bradley. Szakmailag nem támadható, viszont nagy kérdés, hogy tud-e abból a romhalmazból várat építeni, ami ma a Jaguars. Offenzív oldalon is katasztrófa a csapat, és ez a kinevezés arról nem győzött meg, hogy lesz a támadóoldalon előrelépés. Nagyon kell majd neki a segítség az új GM-től.

KC - Andy Reid (HC, PHI) ***
Nagyszerű edző, aki kiváló munkát végzett Philadelphiában hosszú ideig. A kérdés számomra mindenképpen az, hogy Reid képes lesz-e megújulni új állomáshelyén. Sajnos sokszor, amikor valaki másodszor lesz HC, és első körben sikeres volt, már nem a régi a tűz. Zavaró az, hogy túl nagy hatalmat kapott, Philyben minél több volt neki, annál rosszabbul ment a csapatnak.

PHI - Chip Kelly (HC, Oregon) ****
Végül az Eagles nyerte a háborút Phil Knighttal szemben. A Nike elnöke sem tudta maradásra bírni az idei HC piac sztárját. Már csak azért is jóra értékeltem a kinevezést, mert Kelly új vonulatot hozhat az NFL-be. Akik sírtak a Patriots no-huddle támadásai miatt, most a nyakukba kaphatják a "quack attacket", amely átlagosan 8 másodperccel gyorsabban indítja playeit, mint a New England Patriots. Kelly nagy feladata lesz a döntés Michael Vick jövőjéről, és az Eagles megújulására is nagy szükség van több poszton. Ne legyen kétségünk azonban, amit Oregonban felépített, az magáért beszél...

SD - Mike McCoy (OC, DEN) ****
Nem titok, Mike McCoy a kedvenc edzőim egyike. Nagyon kevés olyan szakember van ebben a ligában, aki be is tartja azt az aranyszabályt, hogy ne egy sémát, egy játékrendszert kényszerítsünk egy csapatra, hanem a játékosállományhoz építsük fel a megfelelő játékstruktúrát. Kyle Orton után Tim Tebow lett a Broncos QB-je 2011-ben szezon közben. McCoy átszabta a playbookot Tebowra, és a módosított játékrendszerrel (a védelem hathatós támogatása mellett) a playoffba jutott. A Broncos idén irányítása alatt megnyerte az AFC-t és a liga egyik legjobb támadósora a Denveré lett Peyton Manning vezetésével, teljesen más játékot játszva. Philip Rivers szerintem nagyon hálás lehet, megkapta azt az embert, aki újra életet lehelhet a játékába.

Csalódások:
-Greg Roman (OC, SF) nem kapott lehetőséget HC-ként.
-Mike Zimmert (DC, CIN) továbbra sem veszik komolyan.
-Lovie Smith (ex-CHI HC) nem kellett sehova.
-Ray Hortont (új CLE DC) ugyan megfizették (a legjobban fizetett defenzív koordinátor az NFL-ben), de nem kapta meg az igazi lehetőséget.

Új GM-ek
 
ARI - Steve Keim (ARI) **
Már Graves elbocsátásakor sejthető volt, hogy Keim lesz a befutó. Nagy munka vár a Cardson belül egyre előrébb jutó szakemberre. Első körben a drafton kellene rendezni a támadófalat, sőt, lehet a QB kérdést is...

CAR - Dave Gettleman (NYG) **
Olvasva a GM keresésre felkért Ernie Accorsiról, nem lepett meg, hogy egy volt Giants alkalmazott nyerte a posztért folyó csatát. Gettlemannel kora miatt már nem is nagyon számoltam, sokkal inkább számítottam volna Marc Rossra. Gettleman mellett szól a hatalmas rutinja, amit hosszú évek alatt halmozott fel különböző pozíciókat betöltve a New York Giantsnél.

CLE - Mike Lombardi (-) *
Papíron Mike Lombardi nem GM lesz, de ugyanazokat a feladatokat látja majd el. Lombardi szakmai képességeiről sokat megtudhattunk az elmúlt négy évben, amikor az NFL Networknél és a National Football Postnál dolgozott  Sajnos nem pozitívak a tapasztalatok, hiába találkozunk itt is a Belichick háttérrel. Az egész időszak legrosszabb döntésének tartom Lombardi kinevezését. 

JAC - David Caldwell (ATL) ****
David Caldwell nagyon rászolgált munkájával erre a posztra, viszont óriási feladatot vállalt el. Nem lesz egyszerű ezt a csapatot felépíteni. Azonban, ha valakinek, akkor neki sikere lehet még Jacksonvilleben is. A "Tebow sajtótájékoztató" kellemes meglepetés volt ("Tim Tebow nem lesz a Jaguars játékosa, még akkor sem, ha elbocsátja a jelenlegi csapata").

KC - John Dorsey (GB) **
Dorsey sokkal jobb szakember annál, minthogy Andy Reid mellett álljon, mint valami szobor és hallgasson. Sajnálom, hogy a GM feladatkörök nagyobbik részét elorozza előle a HC.
 
NYJ - John Idzik (SEA) **
Meglepett, de jó húzásnak tartom a korábbi scout és cap menedzser kinevezését a posztra. Elég erős személyiség Idzik is, ami segíthet abban, hogy Rex Ryan korlátlan uralma ne alakuljon ki a franchisenál, és a botrányos cap helyzet is rendeződjön. Idzik 2014-től már "saját edzőt" is nevezhet ki, ha Ryan elbukna.
 
SD - Tom Telesco (IND) ***
Nagyon fiatalon lett GM Telescoból, az elején úgy gondoltam, lehetett volna jobban is választani. De amikor meghallottam, hogy McCoyt választotta főedzőjének, a véleményem azonnal pozitív irányba változott.

Csalódások:
-Tom Gamble (SF), a legjobb jelölt nem kapott lehetőséget egyetlen csapatnál sem.
-Marc Ross (NYG) a sok interjú ellenére könnyűnek találtatott... 
-Eric DeCosta maradása Baltimoreban. Nincs azért közel annyira még Ozzie Newsome búcsúja, talán érdemes lett volna foglalkozni a megkeresésekkel.
-Mike Lombardi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése