2012. november 7., szerda

Az AFL kollektív szerződése - összefoglaló

Az Arena Football League (AFL) új kollektív szerződése 2012. augusztus 10-én lépett hatályba és 2017. szeptember 30-áig érvényes (amennyiben addig létezik még a liga...). Ennek a dokumentumnak a rövid tartalmát tekinthetik át ezúttal az olvasók.

A CBA eléggé elhatárolja egymástól az újonc és a veterán játékos fogalmát. Veteránnak minősül az a játékos, aki egy AFL csapat 24 fős rosterén szerepelt már karrierje során legalább 9 mérkőzésen át, 2014-től ez a kitétel 4 mérkőzésre csökken. Ennél kevesebbet rosteren szereplő játékos tekinthető újoncnak.

A liga a szakszervezeti tagsághoz kötődő tagdíjakat közvetlenül levonja a játékosok béréből és maximum 3 napon belül átutalja az AFLPU (játékos-szakszervezet) számlájára. A merchanising értékesítések után az AFLPU-t 10 %-os részesedés illeti meg a realizált bevételből.

Az AFL kizárólagos jogkörében marad a döntés a következőkről:
-csapatok költöztetése (kivéve, ha arra szezon közben kerül sor),
-a csapatok számának meghatározása (kivéve, ha a csapatok száma csökken és arra a szezon közben kerül sor),
-az edzések, mérkőzések feltételei és ideje,
-minden CBA-val nem ellentétes és béreket nem érintő változás a játékosok foglalkoztatását illetően,
-a következő szezonnak az offseason során meghatározott kezdő és záró napja (kivéve ha az nem a március 1-augusztus 30. periódusba esik),
-a játékszabályok módosítása (kivéve, ha az érinti a játékosok kompenzációját vagy biztonságát),
-a felszereléseket gyártó vállalkozás kiválasztása,
-a mérkőzések számának csökkentése és növelése.

Az AFL-től az AFLPU megkapta arra a jogot, hogy saját maga állítson fel ügynökökkel kapcsolatos szabályozásokat. A CBA szerint egy játékos mind ügynöke révén, mind saját maga megtárgyalhatja szerződését. A játékosok szerződéses kötelezettségeik mellett minden média megkeresésre rendelkezésre kell állniuk. A liga és a csapatok azonban évente csak két olyan promóciós rendezvényre hívhatják meg a játékosokat, amelyért nem adnak a játékosnak külön díjazást. Ezen alkalmakkor az étkezést is a liga vagy a csapat fizeti. Az országos reklámkampányokban való részvételért a játékosok 250 $ kapnak alkalmanként, ugyanez a helyi reklámok esetében 100 $. Egy játékos sem kaphat ilyen címen egy évben 1000 $-nál többet. A helyi reklámok esetében a játékos megegyezhet arról is, hogy a rögzített 100 $-nál alacsonyabb összegért vállalja szerepét, de akkor óránként maximum 50 $-t kereshet, és összes keresete ilyen címen nem lehet több összesítve 100 $-nál alkalmanként.

Kompenzáció (bér) mérkőzésenként:A kezdő QB bónuszt kap minden mérkőzésen való szereplésért, amelynek összege: 2013-ban és 2014-ben 250 $, 2015-ben és 2016-ban 300 $, 2017-ben pedig 350 $.
2012 hátralevő mérkőzései esetében az Aktív játékosok 585, az Inaktív játékosok 300 $-t keresnek, a QB bónusz összege 1090 $.

A játékosok a playoff folyamán szerződésben rögzített bónuszokra lehetnek jogosultak, elsősorban díjakhoz, címekhez, All-AFL csapat tagsághoz kapcsolódóan, amelyeknek összegét a liga egyoldalúan megemelheti a szerződésben rögzítettekhez képest, ha úgy látja helyénvalónak.
Az újoncok egyéves szerződéseibe egyéves opciót építenek, amelyet ha lehív a csapat, 500 $ bónuszt kell fizetnie a játékosnak, amelyet akkor is megkap, ha következő idény közben kirúgják. akkor nem kapja meg az összeget a játékos, ha önként távozik a csapatától.
A veterán játékosok többéves szerződései esetében is bónuszt fizetnek. Kétéves szerződés esetében a bónusz összege 750 $/év, hároméves kontraktus esetében pedig évi 1000 $ jár. Egyszerre egy csapatnak maximum öt olyan játékosa lehet, akik 3 évre írtak alá szerződést.
Egyetlen AFL szerződés sem garantált, a játékosok bármikor elbocsáthatóak.

A training campek során minden játékos étkezését és szállását a csapatok fedezik, emellett a veterán játékosok heti 75 $ költségtérítésben is részesülnek (töredék hétért ennek arányos része jár).
A napidíj összege 2013-ban 41 $ (reggeli 7 $, ebéd 14 $, vacsora 20 $), ennek éves értéke a további években az augusztus 31-ei fogyasztói árindex-szel korrigálódik.
A játékosoknak a csapatok és a liga szállást biztosíthat, amelyekért a játékosok fizetnek. Kétágyas szobában a szállás két játékosnak 150 $, egy játékosnak 300 $, inaktív játékosnak 25 $, IR-re került játékosnak 50 $. Ezekben az árakban a rezsiköltség is benne van, de ha minimum 20 %-kal a realizált költség nagyobb az átlagos költségnél, a különbözetet a játékos fizeti meg. Egy héttel a szezon vége után a játékosoknak ki kell költöznie a szállásukról, kivéve, ha még akkor is IR-en vannak, IR-en levő játékos a sérültlistán való tartózkodás végéig veheti igénybe szállását.
A más városokba való közlekedés 750 mérföldnél nagyobb távolság fölött kötelezően repülővel történik, a szezon folyamán idegen városban a szállás minimum három csillagos hotelben lehetséges (2 fő tartózkodhat egy szobában).

A játékosok a hazai mérkőzésekre 4 jegyet kapnak/fő ajándékként, illetve a vendégcsapat is kap összességében 50 jegyet. 
Cserék folyamán az a csapat felelős az útiköltség megtérítéséért, amelyhez a játékos érkezik, kivéve ha a játékos maga utazik (ekkor maximum 500 $-t térítenek meg neki). Ha egy elcserélt játékos nem jelenik meg az új csapatánál, eltilthatják, ha egy elcserélt játékos megbukik az orvosi vizsgálaton, akkor a trade semmis, és a játékos útiköltségét a "volt" csapata visszatéríti az "új" csapatnak.
Ha egy játékos CFL vagy NFL szerződést köt, akkor arra az időszakra kezdeményezheti, hogy AFL szerződésének érvénybe lépését elhalasszák, de ehhez kérvényt kell beadni. Ha a játékos nem ad be kérvényt, és az AFL időszakában zajló CFL-be szerződik, akkor az adott és a következő AFL szezonra eltilthatóvá válik.
Ha egy játékost egy másik profi fociligába cserélnek, akkor a transzfer díj minimum 50 %-ára a játékos jogosult. 

Ha egy játékos IR listára kerül, egész szezonban bevethetetlen, kivéve az egy, 9. hét után újra aktiválható játékost. Amennyiben az IR-en levő játékos szezon közben mégis sikeresen teljesítené a fizikai felmérőket, el kell engedni, hogy más csapatnál szerencsét próbálhasson.
Az Inaktív listán maximum 2 játékos tartózkodhat. Ennek alkalmazására abban az esetben kerülhet sor, ha a csapat edzésein 20-nál kevesebb játékos tud részt venni, és a maximum 2 játékos sérülése nem olyan súlyos, hogy egész szezonban nélkülözni kelljen (nem kell IR-re tenni) őket.
Az edzőtábor nem kezdődhet korábban, mint a nyitómérkőzést megelőző 18. nap. 
A csapatok maximális mérkőzésszáma: 18 alapszakasz-mérkőzés, 4 playoff meccs, 2 preseason találkozó (maximum 75 play mindkét oldalon).
A játékosok felmondhatják ligával kötött szerződésüket, ha a liga fizetési kötelezettségeinek nem tesz eleget. Ebben az esetben 10 napon belül kérvény benyújtására van szükség. Az AFL-nek a fizetési határidőt követő 5 napon belül lenne kötelezettsége jóvátenni mulasztását, 7 napon belül dönthet a liga az arbitrációról.
Workers compensationért a játékosok a csapat székhelye szerinti államban folyamodhatnak, más államokban nem.

A keretekre vonatkozó szabályok:
-Rosteren szereplő játékosok száma: 24, ebből minimum 20-at nevezni kell a mérkőzésre.
-A preseason roster 35 fős.
-Az első keretszűkítésre 14 nappal a szezonkezdet előtt kerül sor, amikor 28 főre csökken a keret létszáma.
-A második keretszűkítésre 7 nappal a szezonkezdet előtt kerül sor, amikor 24 főre csökken a keret létszáma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése