2012. szeptember 5., szerda

NFLPA nyomozás Drew Rosenhaus ellen

Drew Rosenhaus, a legnevesebb NFL játékosügynökök egyike sokadik olyan ügyével néz szembe idén, amely hosszú évek munkáját teheti tönkre, megfoszthatja jelenlegi kliens bázisától, és NFLPA általi eltiltást is eredményezhet számára. Az ügynök ellen több vád érkezett a közelmúltban, és azok időbeli közelsége arra enged következtetni, hogy ezúttal nagy baj leselkedhet a Rosenhaus Sportsra.

Először augusztus közepén Danny Martoe, a Rosenhaus Sports alelnöke nyújtott be munkaadója ellen keresetet az NFLPA-hez, amelyben 1 millió dolláros kártérítést követelt többek között elmaradt járandóságai miatt. A beadvány állítólag eléggé részletesen elemzi a Rosenhaus Sports helyzetét, amelyből arra lehet következtetni, hogy a vállalkozásnak fizetési nehézségei vannak. A 2005 óta a cégnél dolgozó Martoe - aki jelenleg kényszerszabadságát tölti - megerősítette, hogy már 2010-ben voltak elmaradó fizetések, 2011-ben pedig több hetet késtek a bérek.

Pár nappal később megjelent egy cikk a Yahoo.com-on, amely azzal vádolta meg a jelenleg a játékosügynökök közül a legtöbb NFL klienst képviselő Rosenhaust, hogy a 2010-es draft előtt 10.000 dollárt ajánlott fel Dez Bryant egyik legrégebbi barátjának-tanácsadójának, Daniel Wellsnek, ha segít abban, hogy Bryant a Rosenhaus Sports kliensévé váljon. A 10.000 dollárt Rosenhaus Wells alapítványának utalta volna át. Az ajánlattétellel kapcsolatban rendelkezésre állnak az állítólag Rosenhaus által küldött SMS-ek. Hiába próbálta Rosenhaus meggyőzni Wellst 2009 októberétől, Bryant végül Eugene Parkerhez írt alá a draft előtt (ügynöki körökben egyébként többen Wellst Parker fizetett emberének tartják). Dez ezután több ízben pénzügyi gondba került eszetlen pénzköltése miatt, amelyet nagy nehézségek árán sikerült kezelnie Parkernek és Wellsnek. Az elkapó azonban nem volt hálás, 2011 decemberében kirúgta Parkert és kinevezte ügynökének Drew Rosenhaust. Ekkor kezdődött meg a kisebb háború Martoeval, aki azonnal keresztbe akart tenni Drewnak. Állítólagos rosszindulatú üzenetekkel az ügynök ellen fordította Wellst, de a tanácsadó egészen addig hallgatott, amíg Bryant Rosenhaus kliense volt. Ez egészen 2012. augusztus 3-áig tartott, amikor a WR elbocsátotta Rosenhaust. Wells a mai napig mérges az ügynökre azért, mert 2012 januárjában egy Rosenhaus Sports által szervezett "kirándulás" alkalmával Bryantet letartóztatták egy szórakozóhelyen történt verekedés miatt, valamint, hogy júliusban akkor sem volt kliense mellett, amikor Bryant majdnem agyonverte a saját anyját... Mint később kiderült, Bryant nem tudott arról, hogy Rosenhaus pénzt ajánlott fel Wellsnek, de a játékos a mai napig több mint 100.000 dollárral tartozik a Rosenhaus Sportsnak...

A legújabb probléma mögött pedig Rosenhaus egyik korábbi üzlettársa, a pénzügyi tanácsadó Jeff Rubin áll. Rubin egy tervezett alabamai kaszinó projekt csődbe vitele miatt került a figyelem középpontjába a közelmúltban. Összesen 35 sportoló (köztük 18 Rosenhaus kliens) fektetett be ebbe a projektbe, amelyen összesen 43,6 millió dollárt veszítettek. Kérdezhetnénk, hogy hogyan kerül be ebbe a történetbe Drew és Jason Rosenhaus. A Rosenhaus testvérek kapcsolata egészen 1999-ig nyúlik vissza Jeff Rubinnal. A hét év alatt, amikor állítólag Rosenhausékkal együtt dolgozott - legalábbis előbbiek ajánlották szolgálatait klienseiknek - a Rosenhaus Sports klienseinek száma közel 100 fővel emelkedett. Több forrás szerint Drew csak olyan pénzügyi tanácsadóval volt hajlandó együttműködni, aki képes segíteni a toborzásban is. A Rosenhaust júliusban elbocsátó Terrell Owens állítása szerint 2005-ös találkozójukkor, amikor éppen ügynököt keresett, Rosenhaus és Rubin együtt tartottak neki több mint egy órás előadást arról, miért éri meg neki a Rosenhaus Sportshoz szerződnie. Owens (aki Rosenhaus felemelkedésének szimbóluma lett) 2 millió dollárt bukott az alabamai kaszinón. TO jelezte, hogy Rosenhaus már akkor biztatta arra, hogy válassza Rubin cégének szolgálatait. A vállalkozás egyik régebbi alkalmazottja arra is emlékszik, hogy 2001-ben Rosenhaus ajánlotta Rubinéknak, hogy lakásokat értékesítsenek játékosok számára. A luxuslakásokat jóval ár felett árulták, Rosenhaus a Yahoo szerint a különbözet "elsikkasztására" biztatta őket. A forrás szerint ez állhat amögött, hogy 2005-re Rubin maga is a játékosok palotáinak közelében vett egy 2,8 millió dolláros ingatlant. Természetesen Drew tagadta, hogy ez megtörtént volna, mi több, azt is cáfolja, hogy tudott volna arról, hogy Rubin finoman fogalmazva is "érdekes" pénzügyi mutatványokat hajtott végre a múltban, amelyek közül csak egyet képvisel az alabamai bukás. Rubin már 2003-ban bajba került furcsa tranzakciói miatt, amelyek közül az egyiket ki más, mint Martoe hozta nyilvánosságra. Barrett Green, NFL LB két mérkőzésre jutó bére állítólag két, nevesebb kliens számlájára vándorolt át ekkor. Egy évvel később Rubint több ízben azon kapták, hogy aláírásokat hamisított szerződéseken. Drew természetesen azt is tagadta, hogy ezekről tudott volna, pedig elmondásuk szerint mind Martoe, mind Green figyelmeztette az ügynököt arra, hogy bajt hozhat a vállalkozásra a tanácsadó. A kérdés ebben az egész ügyben az, hogy Drew Rosenhaus és cége mindent megtett-e azért, hogy klienseit megóvja attól, hogy kár érje őket. Ha egy játékosügynök nem figyelmezteti kliensét arra nyilvánvaló információk mellett, hogy őt kár érheti, és ráadásul még továbbra is ajánlja az adott illető szolgálatait, akkor bizony NFLPA szabályozásokat sért. Már csak ez maga alapja lehet egy hosszú eltiltásnak a szakmától. Nem csoda tehát, hogy az ügynökök tevékenységének szabályozásával is foglalkozó NFLPA nyomozást indított az ügyben.

Azonban próbáljuk megnézni Rosenhausék szemével az ügyet. Egy ilyen komplikált helyzetben bizony Rubinnak is megvolt a hatalma arra, hogy a Rosenhaus Sportstól "elterelje" a klienseket, ez pedig, bár nem mentség, visszatarthatta a játékosügynököt a cselekvéstől. Másrészt, valószínűleg azzal is védekezni fog Drew, hogy nagyon nehéz valakit teljes mértékben garantálni a játékosoknak, ahogy mondja Jason Cole-ék Yahoon megjelent cikkében, bárkivel megtörténhet olyan dolog, ami nem jellemző rá általánosan (azt azért nehéz nem észrevenni, hogy Rubinnál ennél többről van szó), éppen ezért csak magát és cégét szokta nagy szavakkal illetni és hirdetni.

Ebből a három történetből is tisztán látszik, milyen lehet az a világ, amelyben az ügynökök élnek. Döntéseik sokszor nem erkölcsösek, de általában addig minden jó, amíg mindenki jól jár. Amint valaki rosszul jár, vagy úgy érzi, itt az idő, hogy bosszút álljon egy sérelemért, akkor megindulnak a vádak, és nincs menekvés...
Nem tudni mi lesz a Rosenhaus Sports sorsa, és mi történik majd Drew Rosenhaus-szal, de az biztos, hogy magának is köszönhetően van ebben a nehéz helyzetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése