2012. szeptember 3., hétfő

Médiaszereplés - Sport TV

A tavalyi évhez hasonlóan az idei NFL beharangozóban is volt egy rövid, ezúttal telefonos bejelentkezésem a Sport TV-n az agyrázkódásokkal kapcsolatos perekhez kötődően. A beharangozó ma, 20:00-tól volt először megtekinthető a Sport2-n.

Ismétlések:
Szeptember 4.  Sport1 07:00
Szeptember 4.  Sport2 08:00
Szeptember 4.  Sport1 16:45
Szeptember 5.  Sport1 23:45
Szeptember 6.  Sport2 01:30

Akinek nincs ideje, vagy módja megtekinteni az adást, azok számára íme a telefonos interjú szövege:
"Több szakértő szerint az NFL története legnagyobb jogi kihívásával néz szembe az agyrákódásokhoz kapcsolódó perek során. Ma már több mint 125 per folyik az NFL ellen, amelyekben összesen több mint 3200 volt játékos szerepel felperesként. Ahhoz, hogy megértsük, miről szólnak a perek, tudomást kell vennünk az amerikai futball sötét oldaláról is. A látványos játék mellett ennek a sportnak a részei a súlyos sérülések is. A térdsérülések sorozata például tönkretehet egy pályafutást, a fejsérülések (és közülük a leginkább jellemző agyrázkódások) pedig akár egy életet is. A játékosok nagy része pályafutása után állandó fizikai fájdalommal él, de ennél is súlyosabbak a következmények azoknak az esetében, akik több nagy ütközés következtében agykárosodást szenvedtek el. Mára a tudomány eljutott arra a szintre, hogy kapcsolatot fedezzen fel a karrier során elszenvedett fejsérülések és a karrier után jelentkező szellemi leépülés, kognitív zavarok, tartós depresszió, és öngyilkossági kísérletek között. Minél több tragikus történet jelenik meg a médiában egykori játékosok szenvedéséről, annál inkább tudatosul ennek a sportnak a sokszor elhallgatott negatív oldala is. Korunk publikációi sok szülőt késztetnek arra, hogy többször is meggondolják, pályára engedik-e gyermekeiket.

Érdemes kiemelnünk, hogy csak az augusztus elejétől a harmadik előszezon mérkőzések lezárultáig 44 agyrázkódást regisztráltak NFL-szerte. 
Fontos még beszélni arról, hogy ezek a perek mennyire veszélyeztetik az NFL jövőjét. Az NFL jogi csapata mind a rövid, mind a hosszútávú pereskedésre fel van készülve. Stratégiájuk alapja az, hogy az ügyekben nem is a bíróságok illetékesek, hiszen azt a kollektív szerződésben rögzített feltételek szerint kellene elbírálni. Ha az érvelésük beválik, a pereskedés véget érhet, ha nem, arra az esetre szerződtették az Egyesült Államok egyik legnevesebb jogászát, Robert Heimot, aki az esküdtszék előtti tárgyalások specialistája. Ha a perek túlmennek az illetékességi vitán visszadobás nélkül, akkor várhatóan akár egy több évtizedes jogi csatára is felkészülhetünk.

Sokan érezhetik úgy, hogyha a fejsérülések a játék velejárói, akkor igenis a játékosoknak kellett volna a következményekkel számolni, mielőtt szerződést kötöttek csapatukkal. Ez részben igaz, és azért csak részben, mert az NFL-nek létezett egy fejsérülésekkel foglalkozó bizottsága 1994 és 2009 között, amely a tudományos eredmények ellenére tagadta a kapcsolatot a fejsérülések és a karrier utáni leépülés között. A játékosok fő érve lehet, hogy, az NFL nem tett meg minden tőle telhetőt azért, hogy a figyelmet felhívja a következményekre, mi több, publikációival szembe ment a tudományos eredményekkel.
Egyes jogászok szerint, ha a vita túlmegy az illetékességi szakaszon, az NFL az ügyben akár több milliárd dolláros kártérítésre is kötelezett lehet. Mások néhány per esetében pénzbeli kártérítést, általánosan viszont a prevenciós és egészségügyi monitoring rendszerek kialakítását várják a felek közötti kiegyezéstől. Azonban bármi is lesz a végeredmény, azt várhatóan nem a közeljövőben tudjuk meg."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése