2012. szeptember 22., szombat

Kapcsolat az elköltött pénzmennyiség és a győzelmek száma között 2005-2011

Azok után, hogy publikáltam az öt-öt legtöbbet és legkevesebbet költő csapat listáját Tom Peliserronak köszönhetően a 2005 és 2011 közötti időszakban, sikerült hozzájutnom a teljes listához. Ezúttal a lista ismertetése mellett egy kicsit tovább is lépünk, a statisztika módszereivel megpróbáljuk leírni, hogy milyen kapcsolat áll fenn az elköltött pénz és a győzelmek száma között. Ennek a kapcsolatnak az elemzésére a korrelációs együtthatót használom fel.


Az átlagos elköltött pénzmennyiség és az átlagos győzelmek száma:A korrelációs együttható kiszámításához szükséges adatok meghatározása:


Korrelációs együttható:
A -0,0139-es érték nagyon-nagyon-nagyon gyenge negatív kapcsolatot mutat az elköltött pénzmennyiség és a győzelmek száma között. Az érték 0-hoz való közelsége miatt nagy a valószínűsége, hogy a két változó között nincs összefüggés.

A pénzmennyiség és a playoff szereplések száma közötti kapcsolat elemzése lehet még érdekes, de ezt már részletesen táblázatokkal illusztrálni nem fogom. Itt valamivel erősebb, de még mindig nagyon gyengének minősülő negatív kapcsolat fedezhető fel (r = -0,0892).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése