2012. szeptember 10., hétfő

Az IR szabály és a trade deadline módosítás

Több verziót láthattunk a két, augusztus végén hozott szabályváltoztatással kapcsolatban eddig akár az interneten, akár a sajtóban, így érdemes átvenni, mi is a valóság ezen a téren.

A 2. számú elfogadott javaslat tartalmazta azt, hogy a játékosok elcserélésének határidejét a hatodikról a nyolcadik hétre vitték előre. Hivatalosan a változásnak köszönhetően a trade deadline október 16. helyett október 30. lesz.

A 6/A elfogadott javaslat értelmezése okozta a legtöbb problémát eddig, így arról kicsit bővebben érdemes beszélni. Az új szabály szerint a sérülés miatt IR-re helyezett játékosok közül egy aktiválható bizonyos feltételekkel a 2012-es szezon folyamán (a szabály csak az idei szezonra vonatkozik). A szabály a training camp rosterek 75 fősre csökkentése után lépett érvénybe, ekkor több csapat már IR-re helyezett játékosokat. A training camp kezdete óta IR-re helyezett játékosok közül egyet az aktív rosterre visszahozhattak a csapatok az augusztus 31-ei 53-as roster cut határidőig. Majd szeptember 4-ei határidővel a játékost ismét IR-re helyezhették, és ebben az esetben elérhetővé vált a játékos megjelölése a szezonban való visszatérésre. A szezon során megsérültekre vonatkozó szabály szerint, a szeptember 4. után IR-re helyezett játékosok közül egy (amennyiben még nem élt a csapat a lehetőséggel) megjelölhető IR-ről visszatérésre jogosult játékosként. A visszatérésre csak akkor lehet jogosult a játékos, ha sérülése súlyosnak tekinthető az IR-re helyezés időpontjában, olyan, amely legalább hat hétig nem teszi lehetővé a játékos edzését, vagy játékát. A játékos leghamarabb a hat hét letelte után edzhet, az aktív játékosok közé viszont csak nyolc héttel az IR-re kerülés után térhet vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése