2012. szeptember 14., péntek

A három nagy szeptemberi hosszabbítás: Washington, Laurinaitis, Schaub

Az elmúlt héten három játékos kapott jelentős összegű szerződést csapataitól. James Laurinaitis (LB, STL) és Matt Schaub (QB, HOU) szerződését már régóta vártuk, hiszen ők szabadügynökök lehettek volna a szezont követően, ellenben Daryl Washington (LB, ARI) szerződéshosszabbítása nagy meglepetésként hatott. A Cardinals LB-je mindössze első teljes kezdő szezonja után kapott új szerződést, méghozzá úgy, hogy újonckontraktusából még két év hátra volt. Így mondhatjuk, hogy az Arizona nagyon hamar lépett. Washington hat év alatt 32,5 millió dollárt kereshet, de ebből mindössze 7,4 millió garantált. Talán a garantált tartalom alacsony mértéke állhat a szerződés megkötése mögött, ez a mérték biztosíték arra az esetre, ha Washington fejlődése megtörne. A 7,4 milliós garantált tartalom a 2,5 milliós aláírási bónuszból, és az első két év, összesen 4,9 millió dolláros alapfizetéséből épül fel. A garantált tartalmak kifizetése utáni minimális cap hittel való elbocsátástól Washingtont a 2013-as 10 milliós (kifizetés esetén a cap hitet évente 2 millióval emelő) option bónusz védi.


James Laurinaitis Washingtonnál jelentősen többet bizonyított már a poszton, így esetében nem meglepő a hatéves 42,12 milliós szerződés. Ebből az összegből 23,62 millió dollár garantált. Laurinaitist csak az akadályozza meg a top 10 4-3 LB kontraktusba kerülésben, hogy az idei évéhez is hozzányúltak azzal, hogy a 620.000 dolláros bérét garantálták. Enélkül a hatodik aktív LB kontraktus lenne ez 8,3 milliós éves átlaggal. A 620.000 dollár mellett a garantált tartalom része a 2 millió dolláros aláírási bónusz, a 10 milliós jövő évi roster bónusz, a 2013-as 1 milliós alapbér, és a 2014-es 10 milliós alapbér 9 milliós részlete. Meglehetősen furcsa a szerződés struktúrája, és számomra kicsit meglepő is, hogy a Rams elfogadta ezt. Szinte biztos, hogy Laurinaitis és ügynöke 2015-től új szerőzdésért fog sorban állni.

  
Matt Schaub esetében Laurinaitishoz hasonlóan hozzányúltak az első évhez. Ráadásul a QB-nál csökkent is az alapbér mennyisége, 7,15 millió dollárról 4,4 millióra. Emellett azonban jelentkezik a két részletben járó 17,5 millió $-os aláírási bónusz, így az első évben a Houston irányítója mégsem keres kevesebbet összességében. Schaub a szerződés öt éve alatt összesen 69,15 milliót kereshet, amiből 29,15 millió garantált. Éves átlagot tekintve ezzel a QB az NFL hetedik legjobban fizetett irányítójává válik, a top 10-es listából Mark Sanchezt kiszorítva. A garantált tartalom a 17,5 milliós aláírási bónuszból és az első év (4,4 millió $), valamint a második év alapfizetéséből (7,25 millió $) épül fel. A jelentős aláírási bónusz miatt nem valószínű, hogy a csapat megválna az irányítótól idő előtt, amely sérülékenysége tükrében igencsak érdekes. Ráadásul a 69,15 milliós szerződésből mindössze 3 millió dollár tekinthető sérülés ellen védettnek, az utolsó három évben, mérkőzésenként járó 62.500 $-os (48 mérkőzésen összesen 3.000.000 dolláros) roster bónuszok képében. A QB ügynöke remek munkát végzett a szerződés megtárgyalásakor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése