2012. szeptember 8., szombat

A bounty eltiltások eltörlése, avagy miért játszhatnak Vilmáék

Tegnap éjjel az NFL fellebbviteli testülete az eddigi eseményekkel szemben meglehetősen érdekes döntést hozott. A három tagú testület ellenszavazat nélkül eltörölte a négy, bounty ügyben érintett játékos eltiltását, akik így pályára léphetnek az első héten.
Ennek a fellebbezésnek az eredményét várta Philadelphiában nagyon Helen Barrigan bírónő, akinél ott volt az NFLPA által benyújtott TRO kérvény (ideiglenes korlátozó végzés) Scott Fujita, Anthony Hargrove és Will Smith ügyében, valamint a Jonathan Vilma ügyvédje által benyújtott TRO kérvény a Vilma vs. Goodell perben. Ha a testület nem törli el az eltiltásokat, a bírónőnek dönteni-e kellett volna arról, hogy illetékessége fennáll-e (a CBA kivonja-e a bíróságok kezéből a döntést vagy sem), és azután, ha úgy látja, igen, dönteni, hogy engedélyezi-e a játékosok pályára lépését és az eltiltások törlését. A bírónő szerencséjére azonban nem neki kellett beavatkoznia, a döntést meghozta helyette a fellebbviteli testület.

Hogy megértsük, miért játszhatnak a játékosok, át kell tekintenünk az NFL illetékességi és fellebbviteli rendszerét.
Roger Goodell komisszár illetékessége fennáll a CBA szerint azokban az ügyekben, amelyek conduct (magatartási) jellegűek. Ebbe a csoportba tartozik a sokszor közölt szándékos sérülésokozás esete, ami miatt Goodell kiszabta eltiltásait. Ebben az esetben a fellebbezés is Goodell előtt lehetséges.
Az NFLPA viszont úgy vélte, hogy a bounty ügy nem más, mint egy illegális fizetési séma (és erre van több bizonyíték), amely sérti az NFL fizetési sapka szabályait. A fizetési sapkával kapcsolatos viták ügyében nem Goodell, hanem Stephen Burbank, rendszer arbitrátor az, aki dönthet. Burbanktől ezért az NFLPA kérte, hogy döntse el, az ő kizárólagos illetékességi körébe tartozik-e az ügy. Burbank úgy döntött júniusban, hogy ez nem áll fenn. Burbank döntéseit egy frissen felállított három tagú fellebbviteli testület előtt lehet megtámadni. Az NFLPA tovább ment ebbe az irányba, és sikerrel járt. A fellebbviteli testület ugyanis úgy látja, hogy ez részben magatartási (Goodell illetékességébe tartozó ügy), részben fizetési sapkát érintő (Burbank illetékességébe tartozó ügy). Emiatt Goodell nem hozhatta volna meg döntését önmagában. A testület miután törölte az eltiltásokat, azonnal visszaküldte az ügyet Goodell asztalára, aki jelezte, hamarosan ismét döntést hoz a testület által előírtaknak megfelelően. Semmi sem akadályozza meg a komisszárt abban, hogy ismét kiszabja ugyanazokat a büntetéseket, mint eddig, csak más, valamivel frappánsabb indoklást kell találnia rá... Illetve, igazán nem is kell kreatívnak lennie, ha belegondolunk. Elég úgy megfogalmaznia döntését, hogy az eltiltások csakis az ügy sérülésokozási (magatartással kapcsolatos) részének retorziói, míg a fizetési sapka vetületet Burbank kezébe utalja. Burbank utóbbi téren nem eltiltásokat, hanem pénzbüntetéseket szabhat ki.

Jól láthatjuk az egész huzavonából, hogy itt lényegében nem arról van szó, hogy valaki is ártatlan lenne, sőt, már maguk a játékosok és NFLPA sem ezt hangoztatták, hanem cap szabálysértéssel érveltek. Csupán annyit jelent egyelőre a döntés, hogy az első héten játszhatnak a játékosok, de utána akár ismét partvonalon kívülre kerülhetnek. A Saints (Smith, Vilma) és a Browns (Fujita) roster exemptiont kapott játékosaira, ami azt jelenti, hogy egyelőre az 53 fős roster limit felé mehetnek, a Saints 55, a Browns 54 játékost tarthat rosterén. Vilma többek szerint nincs készen a játékra, így a Saints várhatóan inkább PUP listára helyezi majd.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha Goodell ismét eltiltja a játékosokat, akkor már feltehetőleg csak a bírósági út lesz járható a játékosok számára, az pedig hosszú is lesz, és nem is éri meg egyik félnek sem. Goodell tekintélyét is kicsit aláássa a fellebbviteli bizottság döntése, így neki is egyre fontosabb a gyors rendezés, nem csak a játszani vágyó játékosoknak. Jelenleg egy kiegyezés tűnik a leginkább racionális megoldásnak az ügyben a felek között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése