2012. augusztus 16., csütörtök

Szabadügynök-piaci szerződések: OG, TE

Folytatva a szabadügynök-piaci szerződésekkel foglalkozó sorozatot, ezúttal a támadójátékosok utolsó két, eddig még nem tárgyalt posztjára kerül sor, a guardokkal és a tight endekkel foglalkozunk. A guardok a centerekhez hasonlóan nagyon felkapottak voltak az FA időszakban, míg a tight endekről szinte el is feledkeztek a csapatok, egyetlen kiemelendő pénzmennyiséget tartalmazó szerződés született, igaz, az is hatalmas meglepetésre.

A guardoknál hihetetlen választék volt, hiszen elérhető volt az NFL legjobb guardjai közé tartozó Carl Nicks, Evan Mathis és Ben Grubbs is, valamint kiemelendő a remek Texans fal ígéretes FA-je, Mike Brisiel és a Vikingstól elbocsátott állandó Pro Bowler, Steve Hutchinson is. 

Mivel Nicks célkitűzése az volt az FA periódus előtt, hogy az NFL történelem legjobban fizetett guardjává avanzsáljon, így a Marques Colston és Drew Brees megtartását is fontosnak tartó Saints nem igazán tudott a legjobb ajánlatokkal versenyezni. Megpróbáltak ugyan ajánlatokat tenni guardjuknak, de azok nem voltak elég jók a játékosnak és ügynökének. Nicks végül így kötött ki Tampában, a divízióriválisnál, olyan éves átlagos kifizetésért, amilyet még NFL guard nem kapott a történelemben. Nicks négy év alatt 47,5 millió $-t kereshet, amiből 31 millió garantált. A szerződés a Tampától megszokottaknak megfelelően nem tartalmaz aláírási bónuszt. A 31 millió $-nyi garantált pénzmennyiség a 2012-es 6 milliós megjelenési bónuszból, a 6,5 milliós alapfizetésből, a 2013-as alapfizetés teljes összegéből (12,5 millió $), és a 2014-es 7 milliós alapfizetés 6 milliós részletéből kerül ki.

Amint Nicks kikerült a piacról, a Saintsnek alternatívákat kellett keresnie. Hatalmas licitháborúba kezdtek a Ravens-szel Ben Grubbsért. A Baltimore vissza akarta vinni 28 éves guardját, de nem minden áron. Az utolsó pillanatban nem bírták már a versenyt a New Orleans-szal, így Jahri Evans társa ezután Nicks helyett Grubbs lesz, aki 5 évre írt alá 36,1 millió $-ért, amiből 15,9 millió garantált. A garantált tartalom a 10 millió $-os aláírási bónuszból és az első év, valamint második év garantált alapfizetéséből - összesen 5,9 millió $ - áll össze. A szerződés következtében Grubbs az NFL 6. legjobban fizetett guardja lett.

Grubbs elbukása után a Ravens Evan Mathisre helyezte figyelmét, még Baltimoreba is ellátogatott a guard, aki akkor már szerződésajánlattal rendelkezett korábbi csapatától, az Eaglestől. A tavalyi év talán legjobb guard teljesítményét bemutató Mathis az utat arra használta fel, hogy kicsit feljebb tornássza a Phily ajánlatát. A Ravens kész volt valamivel többet adni neki, mint amit Andy Reidék első ajánlata tartalmazott. Így az Eaglesnek még tovább kellett emelnie a 31 éves játékosnak szóló ajánlatát. A guard végül az Eaglesnél kötött ki. 5 év alatt 25,5 milliót kereshet, amiből mindössze 7 millió $ garantált. Mathis kicsúszott a top 10-ből a szerződések átlagos kifizetéseit tekintve, jelenleg az NFL 14. legjobban fizetett guardja. A garantált tartalom az 5 milliós aláírási bónuszból, az első év 1 milliós béréből, valamint a második év alapfizetésének feléből áll (további 1 millió $). A szerződés összértéke 6,25 millió $-ral emelkedhet az elérhető teljesítményösztönzőknek köszönhetően.

A Ravens így hoppon maradt, annál is inkább, mert mire Mathis döntött, Brisiel és Hutchinson már nem volt a piacon. Előbbire a Raiders, utóbbira a Titans csapott le, akik kikerülték a Nicksre, Grubbsra és Mathisre hajtó csapatokat, a kezdetektől célpontjukra fókuszálva. Brisiel Oaklandben 5 év alatt 20 millió $-t kereshet, amiből 4,1 millió garantált. Utóbbi a 3,4 milliós aláírási bónuszból és a 700.000 $-os elsőéves fizetésből áll. Brisiel az NFL 17. legjobban fizetett játékosa lett posztján. A hét Pro Bowl részvétel és az elmúlt évtized dominanciája sokat segített Hutchinsonnak abban, hogy Tennesseeben korához képest meglehetősen jó szerződést kapjon, amely a 10. helyre jó posztján átlagot tekintve. Hutchinson 3 év alatt 16,75 millió $-t kereshet, amiből 6,5 millió garantált (4,5 millió $ aláírási bónusz+az első év 2 milliós alapbére).A tight endeknél az egyetlen csapat, amely mélyen a zsebébe nyúlt, a Vikings volt. Ez kisebb meglepetés azok után, hogy draftolták Kyle Rudolphot, és őt tartják a jövőben a csapat elsőszámú elkapó TE-jének. A csapat már valószínűleg ekkor eldöntötte, hogy nem akarják visszavinni, a szabadügynökké váló Visanthe Shiancoet. Azonban ez sem indokolja azt, hogy 5 évre 25 millió $-os szerződést adjanak a Rudolphhoz hasonlóan korábban a Notre Damere járó John Carlsonnak. Gondolhatnánk azt még esetleg, hogy blokkoló TE-nek igazolták Carlsont a visszavonuló Jim Kleinsasser helyére. Carlson blokkolóként azonban eddig meglehetősen gyengén teljesített NFL pályafutása során, és a bér, amit adnak neki, az NFL 14. legjobb TE szerződése éves átlagot tekintve... A nagy pénzmennyiség azonban könnyedén 9,1 millióvá változhat, ami a szerződés garantált tartalma. 5 millió $ aláírási bónusz, 2,9 milliós idei fizetés, és a 2013-as alapfizetésből egy 1,2 milliós részlet alkotja a garantált pénzmennyiséget.


Nevesebb TE-ek, akik szerződést kaptak az FA időszakban: Martellus Bennett (NYG) 1 év, 2,5 millió $ (1,5 millió garantált), Dallas Clark (TB) 1 év,  2,7 millió $ (1 millió $ garantált), Kevin Boss (KC) 3 év, 9 millió $ (3,95 millió $ garantált), Joel Dreessen (DEN) 3 év, 8,5 millió $ (2,5 millió garantált), Jacob Tamme (DEN) 3 év, 9 millió $ (3,5 millió garantált), Daniel Fells (NE) 3 év 5,25 millió $ (2 millió garantált), Visanthe Shiancoe (NE) 1 év, 1,2 millió $ (400.000 $ garantált).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése