2012. augusztus 18., szombat

NFL franchise értékek 1991-2011

Többször foglalkoztam már a Forbes Magazine által készített sorozattal, amely 1998 óta próbálja megbecsülni a csapatok értékeit. Nehéz dolga van az újságíróknak, hiszen csupán egy csapat, a Green Bay Packers teszi elérhetővé beszámolóit évről évre, a többiek adatai nem nyilvánosak. Az elmúlt pár hónapban próbáltam ezeket az adatsorokat összegyűjteni, és akkor fedeztem fel, hogy a Forbes sorozatát megelőzően is készültek hasonló elemzések. 1991-től a később csődbe ment, de nagy múltra visszatekintő lap, a Financial World készítette az elemzéseket. Ezúttal, táblázatos formában közlöm az adatsorokat, amelyeknél a 2011-es legfrissebb adatok szerint szerepelnek sorban a csapatok, de színskála segítségével jeleztem azt, hogy mely csapat volt évente az első, második és harmadik legértékesebb, valamint a legértéktelenebb csapat. Az értékek millió $-ban vannak feltüntetve.Érdekességek:
-A Dallas Cowboys az egyetlen, amely mind a 21 évben a három legértékesebb csapat között szerepelt. A 2000-es évek sikertelensége következtében a Cowboys elkezdett lefelé szorulni, de az új stadion ismét élre repítette őket.
-A Washington Redskins stabilan tartja első-második helyét a Snyder éra kezdete óta, annak ellenére, hogy a csapat sikeressége nem közelíti a Joe Gibbs éra csapatait, és akkor még finoman fogalmaztunk.
-A New England Patriots az első három évben az NFL legértéktelenebb csapata volt. Az együttest 1993-ban megvásárló Robert Kraft vezetésével a csapat 2005-re a legértékesebb franchise-ok közé emelkedett, azóta pedig nem szorult le a dobogóról. A nagy előrelépés mögött nem csupán a sikereket és Tom Bradyt kell sejteni, hanem jelentős szerepe van a Gillette Stadium megépítésének és Kraft remek üzleti érzékének is.
-Az Indianapolis Colts a legértéktelenebb csapat volt a Peyton Manning érát megelőzően. Ugyan a Colts sohasem került top 3-ba, mégis stabil középcsapattá vált érték szempontjából, nem kis részben az irányítónak köszönhetően. 
-A Carolina Panthers az első évében még az NFL legértéktelenebb csapata volt, két év múlva viszont már a harmadik legértékesebb, és még ezután fél évtizedig a legértékesebb csapatok közé tartozott. Köszönhető ez annak, hogy felépült a Bank of America Stadium és hogy Jerry Richardson a stadionban keletkezett bevételek nagyobbik részét zsebre teheti.
-Az új, 1999-ben alapított Cleveland Browns első három évében dobogóra tudott állni, köszönhetően a szurkolók elkötelezettségének és az új stadionnak. (Megjegyzendő, hogy a régi Cleveland Brownst a Baltimore Ravens során találjuk meg 1996-ot megelőzően, a Browns abban az évben költözött Baltimoreba, és vált Ravens-szé.)
-Hasonlóan remekül debütált a Houston Texans, amely két éven keresztül volt dobogós, de ők azóta sem szorultak ki a hat legértékesebb csapat közül. Bob McNair 2002-ben induló csapata tavaly jutott be először a rájátszásba, ennek ellenére még nem volt olyan mérkőzés Houstonban, amire ne sikerült volna minden jegyet eladni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése