2012. augusztus 3., péntek

Haslam Clevelandben - az 1 milliárd dolláros üzlet

Tegnap éjszaka hivatalosan is bejelentették, hogy a Cleveland Browns tulajdonosa, Randy Lerner megegyezett a Tennessee államból származó milliárdos üzletemberrel, Jimmy Haslam III.-mal arról, hogy a Browns többségi részesedése Haslam kezébe vándorol. Ahhoz, hogy a tranzakció véglegesíthető legyen, Haslamnak értékesítenie kell a Pittsburgh Steelersben meglevő 10 %-ot meghaladó részesedését. 

A Pilot Travel Centers LLC révén meggazdagodó Haslam, Tennessee állam kormányzójának bátyja a Brownsban való többségi részesedésért valamivel több, mint 700 millió dollárt fizet Lernernek. Lerner a franchise 30 %-át megtartja, és amint rendezi a csapat (rész)tulajdonosváltásig felgyülemlett adósságait, a 30 %-ért további, 300 millió dollárt közelítő összegre tehet szert. Így a tranzakció összértéke meghaladja majd az 1 milliárd dollárt. 

A korábban Pittsburghhöz való hűségét bizonygató Haslam így jelentősen többet fizet a franchise 100 %-áért, mint Shahid Khan tette azt Jacksonville (725 millió dollár) esetében. A különbség, Andrew Zimbalist, az USA egyik legnevesebb sportközgazdásza szerint abból adódik, hogy Cleveland sokkal jobb és nagyobb NFL market, mint Jacksonville, valamint sokkal több profitot termelő stadionja is van a csapatnak. Ehhez még hozzájön az elmúlt évek katasztrofálisan gyenge szereplése ellenére is kitartó, lojális szurkolótábor, a Browns jó viszonya Cleveland várossal, illetve az NFL egyik legtöbbet fizető rádióállomásokkal kötött szerződése. Emellett vannak kihasználatlan lehetőségek is, hiszen például a Browns stadionjának nincs névadó szponzora. Haslam sajtótájékoztatóján a jog várható értékesítéséről is beszélt.

Mint minden tulajdonosváltás esetén, a fennmaradó 31 NFL franchise többségi tulajdonosainak meg kell szavazniuk a tulajdonosváltást ahhoz, hogy az lezártnak legyen tekinthető. Haslam esetében nincs szükség a szokásos "átvilágításra", vagyis szándékainak, hátterének vizsgálatára, hiszen az már megtörtént akkor, amikor a Steelersben részesedést szerzett. A tranzakció véglegesítése így leginkább attól függ, hogy mikor sikerül a Pittsburghben való kisebbségi részesedését értékesítenie, amelynek meghirdetésére már sor került, és a Steelers többségi részesedését birtokló Rooney család is asszisztál a folyamathoz. Ha gyorsan találnak vevőt, a tranzakciót akár már az októberi tulajdonosi találkozón is véglegesíthetik.

Haslam ígéretet tett arra, hogy a Brownst Clevelandben tartja, nem költözteti el a csapatot. A csapat vezetőségében bekövetkező változásokról még sok mindent nem tudunk, annyi bizonyos, hogy Haslam egyik fő bizalmasa Clevelandben az Eagles volt elnöke, Joe Banner lesz. Az új tulajdonos még csak tegnap találkozott a Browns jelenlegi elnökével, Mike Holmgrennel és jelenlegi főedzőjével, Pat Shurmurral. Haslam sajtótájékoztatóján elmondta, már beszélt más csapatok tulajdonosaival is, akik örömmel fogadták körükben. Az első tulajdonos, aki felhívta, a Patriots tulajdonosa, Robert Kraft volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése