2012. augusztus 8., szerda

Az újoncok szerződésének titkai: az offset, az eltiltások és a roster bónuszokJustin Blackmon aláírásával már minden drafton elkelt játékos rendelkezik élő szerződéssel, így mindannyiuk játékra jelentkezett a csapatok edzőtáborában. Azt már a szerződéseket figyelemmel követők többsége tudja, hogy idén a top 16 draftpick kapott olyan szerződést, amelynek értelmében a benne szereplő pénzmennyiség teljes egészében garantált, míg az első kör többi játékosa legalább három évre garantált szerződést kapott. Ezen kívül azonban nagyon sok lehetőséget rejtenek ezek a megállapodások, és éppen ezért érdemes pár érdekes kontraktust szemügyre is vennünk.

Kezdjük a sort Ryan Tannehill szerződésével, aki a draftoltaknál 1/1-től lefelé haladva az első játékos, akinél alkalmazásra került az úgynevezett offset kitétel. Az offset egy olyan speciális rendelkezés a szerződésekben, amely megvédi a csapatot pénzügyi szempontból abban az esetben, ha a játékost elbocsátják, és új csapatnál kerül alkalmazásra. Tannehill szerződése négy év alatt 12,668 millió $-t fizet, amelyből 7,653 millió $ az aláírási bónusz. Éves alapfizetése 2012-től 2015-ig: 390.000 $, 480.000 $, 570.000 $ és az utolsó évben 660.000 $. Roster bónusz is megilleti a játékost, amelynek értéke 2013-ban 486.000 $, 2014-ben 972.000 $, 2015-ben pedig 1.457.000 $. Az offset megmagyarázásához egy feltevéssel élünk. Tegyük fel, hogy 2015 nyarán, amikor az adott évi roster bónusz már kifizetésre került, Tannehillt valami miatt elbocsátja a Dolphins. Ekkor még az adott évi alapfizetése, a 660.000 $ nem került kifizetésre. Lecsap rá egy másik NFL csapat, köt vele egy egyéves megállapodást, amely 1 millió $-t garantál neki 2015-re. Ha Tannehill szerződésében nem szerepelne offset, ez azt jelentené, hogy a Dolphins utal neki 660.000 $-t, hiszen az garantált tétel volt, és emellett jár neki az új csapat által kiutalt pénz is, tehát 1.660.000 $-t keres összesen.

Mivel azonban Tannehill szerződésében offset szerepel, így a Dolphinsnak nem kell fizetnie, csak új csapatától kapja meg az 1.000.000 $-t. Ergo, ha offset van a szerződésben, akkor, ha az új csapat által adott pénz meghaladja a régi csapat által garantált pénzmennyiséget, a régi csapat mentesül a fizetés alól. Tegyük fel, hogy csak 500.000 $-t fizetne az új csapat, ami kevesebb, mint a 660.000, ami Miamiban járt volna. Így az elmaradás mértékében felelős a kifizetésért a Miami, tehát 160.000 $-t fizet, az új csapat pedig az 500.000 $ kifizetéséért felel. Ha még egyszer áttekintjük a helyzetet, megérthetjük, hogy az offset lényegében azt teszi lehetővé, hogy a játékost maximum az adott évben a két csapat által ígért tételek közül a magasabb illesse meg. Offset hiányában viszont a két szerződés garantált tartalmának összegére jogosult. A Tannehill szerződés segítségével tehát újabb olyan fontos pontot találtunk, amely alku tárgya, és így már tudjuk, hogy nem csupán a garantált tartalom mértéke a megtárgyalandó tétel az elsőkörösök szerződéseinek esetében.

Nézzük meg Justin Blackmon szerződését is. Mint ismert, a játékosok rendőrségi ügyeit nem igazán toleráló jacksonville-i vezetés nagyon rosszul vette, amikor Blackmont az offseason folyamán alkoholos befolyásoltság alatti vezetésen kapták (továbbiakban: DUI). Ennél is elszomorítóbb tény, hogy véralkoholszintje nagyon megközelítette a halálos mértéket. Ezek után nem csoda, hogy a Jaguars mindent megtett volna azért, hogy valamilyen úton-módon bebiztosítsa magát az elkapó esetleges további törvénnyel kapcsolatos problémái esetére. 1/5-ösként, bármennyire is szerette volna a Jaguars, azt nem tudta keresztülvinni, hogy csökkentsék a szerződés garantált mértékét, hiszen ezen a tájon még a szerződések teljes egésze garantált. Tavaly az 1/5-ös, Patrick Peterson 18,43 millió $-ért ít alá 5 évre, amely teljes egészében garantált volt. Blackmon esetében a Jax 18,5 milliót fizet, szintén mindent garantálva. Mégis akkor hol itt a biztosíték? Több ilyen is van, de a legfontosabb és leginkább élre kívánkozó mindenképpen az a passzus, amely az elkapó potenciális eltiltása esetén minden, szerződésből hátralevő garantált tételt nem garantált tétellé alakít. Tehát ha Blackmont eltiltja Goodell, akkor azzal búcsút is mondhat biztos 18,5 milliójának, és ha elbocsátják, az onnantól hátralevő pénzmennyiség már nem jár automatikusan. Nem általános, de a legtöbb elsőkörös játékos szerződésében szereplő tétel ez a biztosíték. Sőt, vannak még ennél keményebb megkötések is. Az 1/7-es Mark Barron szerződése esetében például nem csupán az eltiltás szünteti meg a garantált tételeket, hanem egy esetleges kiszabott pénzbüntetés is, származzon az a csapattól vagy Roger Goodelltől. Mivel Barron egy meglehetősen keményen ütköző safety, így könnyen el is veszítheti a kifizetések garantált voltát igen hamar…

Visszatérve Blackmonra, talán ennél jobban akkor lehetne bebiztosítva a csapat, ha nevesítve is szerepelne az újabb letartóztatás, vagy újabb DUI, mint amely a garantált jelleget megszünteti.
 

A második Blackmon biztosíték az aláírási bónusszal kapcsolatos. Az elkapó hasonló aláírási bónuszt kaphatna, mint Patrick Peterson tavaly, azaz 11,9 millió $-t. Ez azonban nem fog megtörténni, a csapat ugyanis ennek csak 60 %-át, 7,11 millió $-t fizeti ki idén. A fennmaradó 40 %-ot roster bónuszokként építették be 2013-ba, 2014-be és 2015-be. 2013-ban jár 700.000 $ márciusban, 1 millió $ pedig az edzőtábor előtt öt nappal. 2014-ben és 2015-ben a TC előtt jár 1,7 és 1,39 millió $. Ez is egy védekezési forma, hiszen ha akkor, amikor járna az összeg, Blackmon már nincs a csapatnál, és a garantált tartalom is megszűnt már, a csapat megszabadul az alapfizetések és a roster bónuszok kifizetésétől is. Blackmon szerződésében a következő összegek szerepelnek egyébként alapfizetésként: 2012 – 390.000 $, 2013 – 1,23 millió $, 2013 – 2,07 millió $, 2013 – 2,91 millió $.

Más a helyzet egy olyan balhés játékos esetében, ahol lehet játszani a garantált mértékkel is. Nem kétlem, hogy a Jaguars szerette volna ezt meglépni Blackmon esetében is, de valószínűleg ha ehhez tartják magukat hosszútávon, akkor még ma sincs egyezség. A Rams rákényszerült erre a tehetség alapján NFL érett és potenciális Pro Bowler CB, Janoris Jenkins esetében. A minden létező tehetséggel megáldott játékos sajnálatos módon azonban egy lepke szellemi kapacitásaival sem rendelkezik, vonzza a baj minden létező formáját. Emiatt csúszott a top 5-ös tehetség a 39. választásig. Szerződése garantált értékét a Rams a 4,99 millió $-os összérték esetében egészen 2,964 millió $-ig szorította le, ami azt jelenti, hogy a szerződésnek csupán 59,4 %-a garantált. Ez nagyon alacsony mérték ahhoz képest, hogy a játékos második körös volt. Példának okáért, a szintén Rams által, hat hellyel korábban elvitt Brian Quick esetében a garantált tartalom a szerződés 71 %-a! Jenkins garantált tartalmának felépítése: 2,069 millió $ aláírási bónusz, az első és második év teljes alapfizetése (390.000 $, illetve 480.000 $), valamint 25.000 $ a harmadik év fizetéséből. 2014-ben és 2015-ben roster bónuszokat helyeztek a szerződésbe, annak év eleji kifizetésének elmulasztása és Jenkins elküldése esetén már nem kell további kifizetéseket eszközölnie a csapatnak (leszámítva a 2014-es 25.000 $-t, ha a 2014-es roster bónusz kifizetése előtt bocsátják el).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése