2012. augusztus 21., kedd

Adatok a múltból - NFL 1964

1964 novemberében született meg Stephen Mahoney Pro Football’s Profit Explosion című jegyzete a Fortune Magazine-ban. Ezt a cikket tartják az első, országos jelentőségű írásnak, amely a profi amerikai futball gazdasági fellendülését elemezte egy felkapott magazin hasábjain. Elsősorban pár érdekes adat miatt került elő ez az írás, amelyeket csak érdekességként osztok meg az olvasókkal.
1964-ben az NFL már rendelkezett első, a liga által megtárgyalt TV-s szerződésével, amelyet 1962-ben írt alá Pete Rozelle komisszár az ABC-vel. Az 1962-es szerződés négy évvel az első, országos adón közvetített NFL mérkőzés, a hosszabbításban eldőlő Baltimore Colts-New York Giants NFL döntő után született meg. Azt a mérkőzést 30 millió amerikai TV néző követte. 
1964-ben még csak 14 csapat alkotta a ligát. A keleti csoportban szerepelt a legendás Jim Brown vezette Cleveland Browns, a Dallas Cowboys, a New York Giants, a Philadelphia Eagles, a Pittsburgh Steelers, a St. Louis Cardinals és a Washington Redskins. A nyugati csoportot pedig a Baltimore Colts, a Chicago Bears, a Detroit Lions, a Green Bay Packers, a Minnesota Vikings, a Los Angeles Rams és a San Francisco 49ers alkotta. A liga nagy versenyben állt az AFL-lel, amelyet ekkor nyolc franchise alkotott, amelyek ma már mind az NFL csapatai (Bills, Patriots, Jets, Oilers (a Titans elődje), Chiefs, Broncos, Chargers, Raiders). Az NFL TV-s szerződése ebben az időszakban 16 millió $-t fizetett évente a ligának, a jegypénztárak bevétele még meghaladta ezt az értéket, a maga 18 millió $-jával. A reklámárak már ekkor is a legmagasabbak voltak a sportligák közül, 75.000 $-ba került egy percnyi reklám az NFL mérkőzések alatt. A jegyek átlagosan 4,5 $-ba kerültek, a csapatok egyenkénti éves költsége 1.115.000 $ volt, az átlagos bérköltség ligaszinten 750.000 $ körül alakult, míg az edzői stáb átlagbére 125.000 $ körül mozgott. A csapatok éves szinten átlagosan 800.000 $-os pozitívummal zártak, ami a tulajdonosoknak adózás után 415.000 $-t jelentett átlagosan. A liga sztárjai természetesen ekkor is az irányítók voltak, akik általában 20.000-25.000 $-t kerestek. Voltak kiemelkedő bérek is, Johnny Unitas, a Baltimore Colts QB-je kapta kézhez a legtöbbet. Unitashoz hasonlóan Jim Brown, a Browns RB-je is 50.000 $ fölött keresett éves szinten. A kor legtöbbre értékelt csapatai a New York Giants és a Baltimore Colts voltak, előbbi értékét 10, utóbbiét 9 millió $-ra becsülték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése