2012. július 14., szombat

A új 85 %-os blackout szabály

A liga blackout szabályozásai eddig megtiltották azon mérkőzések helyi csatornákon való műsorra tűzését az egyes csapatok média marketjében, amelyekre nem tudták értékesíteni a nem prémium jegyek 100 %-át. Az egyéb feltételekről és kibúvókról már korábban írtam az oldalon. Most, az NFL lépésre szánta el magát, és lehetővé tette a csapatok számára azt, hogy a jegyek 85 %-ának eladása esetében lépjen életbe a blackout szabály. Magyarul, a TV-ben való közvetítéshez elegendő a jegyek 85 %-át eladni annak a csapatnak, amely ezt a lehetőséget választja. A Wall Street Journal két héttel ezelőtt számolt be először erről a módosításról, amelyet a 2012-es szezonra vezetnek be az NFL-ben. A csapatoknak minden szezon előtt meglesz a lehetősége a döntésre, idén július 15-én vasárnap estig kell nyilatkoznia erről a csapatvezetéseknek.

Természetesen nem egyszerű jótékonyságról van szó azon csapatok számára, amelyek képtelenek a jegyeiket eladni. Ha a 85 %-os szabály választása esetén az értékesítések meghaladják a 85 %-os határt, akkor az afölötti bevételnek nem minden egy dollár utáni 34 centje kerül be a csapatok közötti bevételmegosztásba, hanem minden egy dollár után 50 cent.

Tavaly mindössze a mérkőzések 6 %-án lépett érvénybe a blackout, azonban sok csapat volt, amelyek a 85 %-os kapacitás alatt vagy közelében tudtak csak értékesíteni. A lista végén a Bengals kullogott 2011-ben a maga 75,2 %-ával. A Dolphins a jegyek 81 %-át értékesítette annak ellenére, hogy sokszor a tulajdonosok felvásárolták a 100 %-hoz szükséges jegymennyiséget, ami miatt a szám reálisan 70 % alatt lenne. A határon szerepel a Bills, a Rams és a Bucs, amelyek 85 % közelében értékesítettek tavaly. Mindezek mellett fontos a nézőszámmal való küzdelem esetében azt is kiemelni, hogy a magas árak és a nem kellően innovatív technológiák, valamint a TV közvetítések színvonalának és a HD képminőségű adások megjelenésének köszönhetően az NFL-nek egyre nagyobb gondot okoz a stadionok megtöltése. 2007 óta a stadionok látogatottsága fokozatosan csökken, míg 2007-ben 17.345.205 fizető nézője volt a stadionoknak, ez a szám 2011-re 16.562.706-ra apadt.

A változtatás a media marketben élő szurkolók érdekében történt, de nem feltétlenül kedvez a csapatoknak. Nagyon nehéz ugyanis szezon előtt eldönteni, hogy mennyire lesznek látogatottak a mérkőzések. Elég egy kulcsjátékos sérülése, és máris kútba eshetnek a terveink. Másrészt ha rosszul dönt a csapat, akkor büntetik is érte őket a magasabb megvont tétellel. Úgy érzem azonban, hogy a változtatás a blackout szabályok kivizsgálásával fenyegető Kongresszusnak is szól. Az NFL eddig csak bátortalanul mutogathatott a csapatokra, amelyek nem tudták értékesíteni jegyeiket. Most már Goodellék érvelésébe került egy csavar, hiszen felajánlották a csapatoknak az esélyt arra, hogy döntsenek. Ha rosszul döntöttek szezon előtt, az az ő rossz üzleti választásuknak inkább a következménye, és az eddiginél kisebb szerepe van ebben a komplett liga politikájának.

A csapatok, amelyek már meghozták a döntést és publikálták is azt:

85 %-os szabály: TB
100 %-os szabály: CLE, IND, JAC, SD, TEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése