2012. július 8., vasárnap

NFL csapatok a megyékkel szemben

A San Francisco 49ers hatalmas sikerként élte meg azt, hogy Santa Clarában egy évtizedes küzdelem után sikerült megegyezni egy új stadion megépítéséről. A 9ers így kiköltözik San Franciscóból 2014-ben. Minden rendben is zajlott június közepéig, a stadion ellen tüntetők pereit a bíróság visszadobta, az alapkőletételre sor került április 19-én, és megkezdődött a kivitelezés. Júniusban aztán a megye felkavarta az állóvizet, megvontak 30 millió dollárnyi forrást a projekttől. A történet akkor kezdődött, amikor a kaliforniai kormányzó idén hatályba lépő rendelete értelmében feloszlatták a fejlesztési ügynökségeket, és az azoknak járó forrásokat a megyékhez csoportosították át, így az említett 30 milliót is. Ezzel szemben Santa Clarában 2010-ben a lakosság már népszavazáson döntött a forrás felhasználásáról, amikor is megszavazták az összeg stadion projektbe való áramoltatását.
A megyei vezetők azonban úgy gondolták, hogy több haszna lenne ennek a pénznek, ha a megye azokat oktatási célokra fordítaná, legalábbis erről szólnak a hivatalos közlemények. A valóságban azonban a megyék minimális forrásokkal járulnak hozzá az oktatás finanszírozásához, az nem az ő feladatuk, az állami és a központi kormányzat sokkal illetékesebbek ezen a területen. Így a kijelentések nagyon negatív visszhangra találtak.

A történetet bonyolítja, hogy a 30 milliós tételt a 49ers meghitelezte a projekt számára, amelyet már fel is használt, hiszen azt a kezdeti munkálatokra, az infrastruktúra fejlesztésére különítették el. Santa Clara városnak az ügynökség alapjából kellett volna a szükséges pénzmennyiséget visszafizetnie, de erre így nem fog sor kerülni. A 49ersnek egy lehetősége volt, amellyel azonnal élt is, pert indítottak a megye ellen, és a bíróság be is fagyasztotta a pénzmennyiséget, amelyet legalább az arról való döntésig nem használhat fel a megye. A 30 millió dollár nem túl jelentős összeg a projekt 1,2 milliárd dolláros összértékével szemben, azonban a projekthez való hozzájárulás ilyen mértékű növekedése anyagi hozzájárulás növelést vár el a York családtól. A 49erstől jelezték, hogy mindenképpen kiállnak az igazukért, de ha mégsem sikerülne a pénzt behajtaniuk, akkor készek arra, hogy ennyivel több pénzt juttassanak a projektbe.

A Tampa Bay Buccaneers pedig Hillsborough megyével áll harcban, az ő vitájuk alapja egy a Bucs edzőközpontjára 1997-ben elkülönített 12 millió dolláros megyei hozzájárulás. A mai pénzben kifejezve 17,2 millió $-t érő pénzmennyiséget a Bucs sohasem használta fel arra a célra, amire az hivatott lett volna. Inkább létrehozták saját létesítményüket, amely otthont ad a csapat irodáinak is. Éppen ezért védekezhetett azzal a csapat, hogy az elkészült létesítmény nem edzőközpont... Azért nem kellett átadniuk a létesítmény tulajdonjogát a Tampa Sports Authoritynek, mert nem edzőközpont készült el, és a pénzt sem használták fel. A csapat azonban ragaszkodik a pénzhez, amelynek a visszavételét a napokban kezdeményezte a megye vezető testülete. A Bucs próbálkozott azzal az évek során, hogy egy, a korábban tervezettnél kisebb edzőközpontot létesít, illetve azzal is, hogy a források átcsoportosítását kérje a Raymond James Stadium felújítására, de egyik kezdeményezés sem járt sikerrel. A megye harcát a milliókért nehezíti, hogy a két fél által aláírt szerződés a pénz felhasználását 2028-ig engedélyezi. Jogilag emiatt szinte érthetetlen, miért próbálja meg a forrásokat elvonni a megye a csapattól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése