2012. július 28., szombat

A Penn State botrány és a büntetések

Az egyetemi futball világa állandó zajoktól hangos, nincs olyan pillanat, amikor ne kellene valamilyen botrányról beszámolnunk, ezt már megszokhattuk az elmúlt három-négy évben. Hozzá vagyunk szokva olyan hírekhez, amelyek játékosok által elfogadott NCAA szinten illegálisnak minősített kifizetésekről szólnak (érkezzen az az egyetemtől, valamely pártolótól, vagy akár egy ügynöktől), a toborzási botrányokhoz, a rendőrségi ügyek minden szintjéhez (az ittas vezetéstől a drogügyeken át a nemi erőszakig). Ami azonban a Penn State egyetemen történt, az minden korábbin túltesz. A Jerry Sandusky, volt defenzív koordinátor nevével fémjelzett botrány ezúttal nem egy csapatot és annak játékosait feketítette be a közvélemény szemében, hanem egy egész egyetemet, és annak korábbi vezetőit is. Az egész amerikai társadalom hitét megrengette az ügy nem csupán az egyetemi sportokban, de magukban az oktatási intézményekben is.

Jerry Sanduskyt a bíróság 45 rendben találta bűnösnek, a legsúlyosabb vádpontnak gyermekek, tizenéves fiúk megerőszakolása számít, amelyet még ma sem tudni pontosan hány esetben követett el, és hányszor szolgált ezen cselekedet helyszínének az egyetem maga... A 442 éves szabadságvesztésre ítélt Sandusky tetténél csupán egy dolog a gyomorforgatóbb, az, hogy az egyetem és a sportszakosztály vezetéséből többen tudtak több mint egy évtizeddel ezelőtt a Sanduskyval kapcsolatos vádakról és az egyetem jó hírnevének megőrzése érdekében elhallgatták azt a nyilvánosság elől, próbálva az egész eseményt a szőnyeg alá söpörni. A folyamatról a korábbi FBI vezér, Louis Freeh vállalkozása, a Freeh, Sporkin & Sullivan LLP. készített nyomozást az egyetem jelenlegi vezetésének felkérésére. A 6 millió $-ba kerülő nyomozás során Freeh 430 interjút folytatott le és több mint 3,5 millió oldalnyi dokumentumot tekintett át papíralapú anyagoktól egészen az egyetemi dolgozók e-mail üzenetváltásáig minden szerepelt a terítéken. A június 22-én publikált nyomozati anyag bebizonyította azt, hogy a korábbi elnök, Graham B. Spanier, a pénzügyekért felelős alelnök, Gary C. Shultz, a sportszakosztály vezetője, Timothy C. Curley, valamint a Penn State egyetem legendás főedzője, a botrány kiforrásának időszakában lemondatott Joe Paterno tudott Sandusky tetteiről és több mint egy évtizeden át hallgatott... Mi több, a bíróság előtt az időközben elhunyt Paternót leszámítva mindannyian hazugságot állítottak, amelynek még jogi következményei lesznek rájuk nézve. 

A nyomozati anyag kiszivárgása után az is kiderült az 1966 és 2011 között a Penn State egyetem focicsapatának vezetőedzői tisztjét ellátó, az elsőosztályú college foci történelem legtöbb győzelmével rendelkező edzőjeként számontartott Paternóról, hogy a botrány kiforrásának időszakában még egyezkedni próbált az egyetem vezetésével egy olyan csomagról, amely anyagilag az éppen érvényes feltételeknél sokkal jobban megalapozta volna jövőjét lemondás/lemondatása esetén. A Freeh nyomozati anyag publikálása után az egyetem eltávolította az intézmény elől a legendás főedző bronzszobrát, a Nike törölte Paterno nevét összes promóciós anyagáról és azon épületeiről, amelyek Paterno nevét viselték. A State Farm, az egyetem egyik legnagyobb szponzora azon nyomban visszalépett az egyetem további támogatásától és a többi szponzor is fontolóra vette esetleges kivonulását. Az, hogy az egyetem ilyen körülmények között is története második legtöbb adományát (208 millió $) kapta az elmúlt évben (a Sandusky botrány 2011. novemberében robbant ki), egyrészt mutatja azt, hogy mennyire elkötelezettek az emberek az egyetem mellett, másrészt azt, hogy ez az elkötelezettség vak, nem számított, hogy az egyetemi sportok történetének legnagyobb bűncselekménye történt meg a campuson.
Az ügy kirobbanásakor a Penn State szurkolók/pártolók által még ártatlanul meghurcoltnak vélt legenda, Paterno hamarosan magává az ördöggé vált, aki a nyilvánosság elől eltitkolta Sandusky tetteit és azokról nem tudomást véve engedélyezte fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélések sokaságát. Ne feledjük azonban, hogy Paterno csak egyik tagja a bűnös négyesnek, akik közül mindannyian a főedző felett álltak az elhallgatásról szóló döntés meghozásakor. Mindannyian felelősek azért, hogy Sanduskynak visszavonulása után is engedélyezték az egyetem öltözőiben való megjelenést, ahol újabb gyomorforgató tettekre kerülhetett sor. Hogyan lehetséges az, hogy egy bűnözőt azzal jutalmazunk visszavonulásakor, hogy élete végéig használhatja az egyetem épületeit, ráadásuk még jelentős végkielégítést is adunk neki?

Mark Emmert, az NCAA elnöke a héten retorziókat helyezett kilátásba a Penn State Nittany Lions ellen. Emmert büntetés javaslatait az egyetem elfogadta, hiszen ha nem teszik, állítólag még súlyosabb büntetéssel kellett volna szembenézniük. Sandusky és a négy említett, vezető pozícióban levő döntéshozó nem csupán szabályzatokat sértett, tetteivel aláásta a felsőoktatás, az egyetemi sport, az NCAA és magának az intézménynek a hírnevét, hanem olyan bűntettet is elkövetett, ami az emberi erkölcsökkel összeegyeztethetetlen.
Emmert végül nem nyúlt a legsúlyosabb büntetés, az 1987-ben a Southern Methodist University ellen alkalmazott ún. „death penalty” eszközéhez, de olyan szankciókat fogalmazott meg, amelyek közel hasonló erősségűek. Azért meglepő az egyetemi sport vezetőségének viszonylagos könyörületessége, mert az SMU tettei annak idején köszönőviszonyban sem voltak a Penn State-en történtekkel.

A büntetések és értékelésük:

-60 millió $-os pénzbüntetés: Az egyetemnek 2012-től kezdve öt éven át évente 12 millió $-t kell befizetnie olyan szervezetek számláira, amelyek a gyermekek elleni szexuális erőszak ellen küzdenek. Mindez amellett nem komoly büntetés, hogy a Penn State egyetem sportszakosztálya a 2010-2011-es üzleti évben 31,6 millió $-os pozitívummal zárt. Természetesen számolnunk kell a bevételek csökkenésével is a botrány következtében, de a sportszakosztály rendelkezik az előző évek pozitívumából elkülönített tartalékokkal is. Emellett a Big Ten is bejelentette, hogy a következő négy évben a Penn Statenek jutó, kb. 13 millió $-nak megfelelő visszaosztott konferencia szintű bowl bevételt sem kapja meg az egyetem, azt is jótékonykodásra fordítják. Így éves szinten az egyetem körülbelül 15 millió $-nyi bevételt nem realizál. Ha csak azt nézzük, hogy tavaly az egyetem csak a Big Ten konferenciától 24,6 millió $ visszaosztott bevételt kapott, máris még nevetségesebbnek tűnik az összeg. Ráadásul várhatóan nem kell komoly bevételcsökkenéssel számolnia a programnak, a tőkeerősebb adományozók kitartanak majd mellettük és a múlt más egyetemeknél alkalmazott NCAA szankciói is csak minimális visszaesést valószínűsítenek bevételoldalon.

-Négy évre szóló eltiltás az utószezontól: A Nittany Lions nem léphet pályára sem Big Ten döntőn, sem bowl, sem playoff mérkőzésen a 2015-2016-os szezonnal bezárólag. A USC egyetem Reggie Bush ügyben való eltiltása az utószezontól csupán az első évben volt szignifikáns hatással a bevételekre, akkor a csapat bevétele 6,2 millió $-ral csökkent, más csapatok esetében a közelmúltban ennél kisebb vagy semmilyen visszaesés nem következett be.

-A tanulmányok finanszírozási limitjének csökkentése: Az egyetem a 2013-2014-es tanév és a 2016-2017-es tanév között az évi maximális 25 helyett csak 15 játékos tanulmányi költségének finanszírozását vállalhatja át. A 2014-2015-ös és a 2017-2018-as tanév között a maximális csapatszintű 85 fő helyett csak 65 játékos tanulmányi költségeit finanszírozhatja. A döntések ugyan azt szándékoznak elérni, hogy az egyetem az adott időszakban büntetve legyen, azonban a döntés leginkább a csapat játékának minőségét és a játékosok lehetőségeit befolyásolják, éppen ezért nem tartom hatékonynak az ilyen jellegű döntéseket és nem csupán ebben az esetben.

-Öt évre szóló próbaidő: Ha a Penn State nem működik együtt a következő öt évben az NCAA-vel a leírtaknak megfelelően, illetve az időszakban újabb súlyos szabálytalanságokat követ el, akkor újabb és súlyosabb büntetésekkel néz majd szembe.

-Az összes 1998 óta megnyert mérkőzés eredményének törlése: Ez a döntés leginkább Joe Paternónak szól, hiszen a volt főedző ezáltal az elsőosztály legtöbb győzelmet felhalmozó edzőjéből a lista ötödik helyezettjévé avanzsál. 111 győzelmet veszít Paterno és 112 győzelmet a Penn State futballprogramja. Az 1998-as évet az indokolja, hogy a Freeh jelentés szerint akkor történt az első eltusolt Sandusky incidens (a másodikra 2001-ben került sor).

-A játékosok transfer (csapatváltási) szabályainak eltörlése és a finanszírozás fenntartása: Bármely játékos szabadon csapatot válthat, és váltás esetén azonnal szerepelhet várakozási idő nélkül új csapata színeiben. Ez a pont lehetővé teszi, hogy a játékosoknak ne kelljen szembenéznie a csapatra kiszabott büntetések következményeivel. Van azonban egy nagy fogyatékossága ennek a döntésnek, más csapatok nem minden játékost szeretnének átvenni, csak a legtehetségesebbeket. Éppen a napokban kezdte el üldözni a USC Silas Reddet, a kiváló RB-t. Az azonban üdvözítő lehet a játékosoknak, hogy azoknak, akiknek az egyetem eddig is támogatta az oktatását a teljes költség megtérítésével, továbbra is igényt tarthatnak erre.

-Speciális intézkedések annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg az esemény: Ezek a lépések annak fényében, hogy Sandusky már nem jelent veszélyt, és az ügyet eltusoló volt döntéshozók már nincsenek az egyetemen, formalitásnak tűnnek. Különösen úgy, hogy leginkább dokumentumok frissítését, a pozíciókhoz kapcsolódó felelősségek felülvizsgálatát, az ellenőrzések hatékonyságának növelését és nagyobb felügyeletet írnak elő csupán.

További fontos pont lehet az egyes ügyben érintett személyeknek szóló büntetések kiszabása, amelyekről majd később dönt az NCAA. Természetesen ezen a területen a bíróságok döntéseit is meg szeretnék várni, hiszen nagyobb bűntett volt ez, mint amely csupán NCAA szankciókra hivatott. Sokkal komolyabb büntetéseket sejthetünk a fő érintettek esetében, és az egyetem is súlyosabb szankciókra számíthat, amelyet a közeljövőben várhatóan meg is hoznak a Penn State Universityvel szemben.

Ez az ügy egyszerűen nem állhat meg azon a szinten, hogy megbüntettük a futballcsapatot, és Sanduskyt börtönbe zárjuk, sokkal többről van itt szó...

Az egész történetnek ártatlan szemlélője a Patriots volt koordinátora, a Penn State egyetem csapatának főedzői pozíciójába kinevezett Bill O’Brien. O’Brien úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja öt évre szóló szerződését, amely számára 11,75 millió $-t garantál. Azonban a szerződés a szankciók következtében meghosszabbodott négy évvel, így O’Brient kontraktusa 2020-ig köti az egyetemhez, összkeresete pedig a következő kilenc évben 22,17 millió $ lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése