2012. június 16., szombat

Szabadügynök-piaci szerződések: centerek

A 2012-es center piac régóta nem látott kínálatot nyújtott elit centerekből, és ez komoly mozgásokat is eredményezett a csapatok részéről. Szabadügynökké váltak olyan Pro Bowler játékosok, mint Jeff Saturday, Scott Wells és Chris Myers. A piac a három játékos döntésére várt, és végül hosszú várakozás után a folyamatokat Wells Green Bayből való távozása indította be. A tavaly Pro Bowlerré váló center a Ramsnél kötött ki, amely elbocsátotta korábbi nagy reményekkel várt FA igazolását, Jason Brownt. Chris Myers megtartása prioritás volt a Texans számára, akik féltek attól, hogy a Packers beszáll a versenybe, így valamivel Wells számai felé ígértek. A Green Bay ennyire sokra nem értékelte Myerst, és végül a 37 éves Jeff Saturday mellett döntöttek, akinek még lehet egy-két jó éve a ligában. Két sokra értékelt szabadügynökké váló játékos is új szerződést kapott csapatától, Nick Hardwick maradt a Chargersnél, a korábban OT és OG poszton is kipróbált Jeremy Zuttah pedig idéntől fogja átvenni Jeff Faine helyét Tampában a fal közepén.

Myers és Wells keresetével a liga jelenlegi harmadik és negyedik legjobban fizetett játékosa lett center poszton. A top 10-be befért Hardwick és Zuttah is, Jeff Saturday pedig éppen csak kiszorul a listáról.


Nézzük a szerződéseket egyesével:

Myers 4 évre szóló 25 milliós szerződése keretében 14 millió $ garantált, ami 8 millió $-nyi aláírási bónuszból és az első két év összesen 6 milliós garantált alapfizetéséből áll. A magas aláírási bónusz tételből nagyon úgy tűnik, hogy a Texans legalább három évig még mindenképp számít a játékosra, hiszen egy center esetében minimum 4 millió $ (harmadik évbeli elküldés esete) cap hit realizálása igen magas költség.


Wells esetében a 24 millióból hasonló időszakra 13 millió $ garantált, ami 4 millió $ aláírási bónuszból és 9 millió $, első két évben jelentkező garantált alapfizetésből áll. Wells szerződésének teljes struktúrája hasonlít tehát arra, amit Myers esetében láttunk. A fő különbség, hogy a kevesebb bónusz miatt könnyebb az elküldés cap szempontból a szerződés teljes hosszában, különösen a harmadik és negyedik évben (2, illetve 1 milliós salary cap "költséggel").


A kissé visszaeső Hardwick csak három évre kapott szerződést San Diegoban, ezalatt maximum 13,5 milliót kereshet. A szerződés az alapérték felett tartalmaz 1 millió $-nyi lehívható teljesítményfüggő tételt is. A garantált tartalom 6,5 millió $, ami egy 5,25 milliós aláírási bónuszból és az első év 1,25 milliós garantált béréből áll.


Zuttah esetében ismét tapasztalhatjuk a szokásos Tampa stratégiát, nem találunk a szerződésben aláírási bónuszt és olyan tételt sem, amelyet könyveléstechnikailag meg lehetne osztani az évek között. A garantált tartalmat itt is az első két év alapfizetése adja, a roster bónuszok mérkőzésenként járnak, már ha Zuttah szerepel rajtuk. A szerződés érdekessége a 2,25 millió $-os éves ösztönző állomány, amely a tartalom lehívása esetén bért tekintve a liga első felébe is repítheti Zuttaht. Az ösztönzők teljes lehívásához azonban Pro Bowl szintű játékossá kell válnia.


Jeff Saturday esetében a Packers óvatos volt, nem is garantáltak a szerződésben csak 1,1 millió $-t, ami az első év fizetése. A kontraktus ennek megfelelően nem tartalmaz aláírási bónuszt, csupán egy, az első hónapban járó 1,65 milliós roster bónuszt, amit Saturday már felvett. Emellett az első évben aktív rosterre kerülésenként jár neki kifizetés, ha 16 mérkőzésen szerepel, összesen 1,25 millió $. A második év is hasonló felépítésű, az összesen 2,4 milliós roster bónusz állományból 1,4 millió jár szezon elején (ennek lehívásának elmaradása esetén Saturday szabadügynökké válik), 1 millió pedig mérkőzésenként leosztva juthat neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése