2012. június 11., hétfő

Szabadügynök-piaci szerződések: CB-k

Folytatjuk a jelentősebb FA szerződéseket bemutató sorozatot, ezúttal a cornerbackek kerülnek terítékre, közülük is a top 3 FA-piaci szerződéssel, Brandon Carr, Cortland Finnegan és Eric Wright kontraktusával foglalkozunk.

Carr sokáig a Chiefs egyik franchise tag jelöltje volt, ezt azonban megváltoztatta a közben Oakland által elküldött Stanford Routt érkezése, és Dwayne Bowe (WR) preferálása. Emellett számolni kellett azzal is, hogy 2011-ben a Kansas City hosszabbítással látta el Brandon Flowerst, így nem volt valószínűsíthető, hogy a Chiefs két CB-nek ad 6 évre körülbelül 95-100 millió $-nak megfelelő pénzmennyiséget. Carrt a piacon az a Dallas Cowboys szerezte meg, amely később begyűjtötte Morris Claibornet is a drafton. A csapatnál játszik a korábbi elsőkörös Mike Jenkins is, és ne feledkezzünk el a liga legjobban fizetett nickel corneréről, a most már csak a sorban negyedik Orlando Scandrickről (6 év, 28,2 millió $, 10 millió $ garantált). Mindezek mellett Carr szerződésére évi 10 millió $-t elkölteni talán kicsit luxus, de Jerry Jones tudja, mit csinál...

Carr szerződése esetében az 5 éves 50,1 milliós összegből összesen 25,5 millió $ garantált. Ennek egyik részét a 10 millió $-os aláírási bónusz, másik részét pedig az első két év garantált összege teszi ki (15,5 millió $ összesítve). A harmadik évtől nem szerepel garantált tétel, Carr 2014-ben 6, 2015-ben 4, 2016-ban pedig 2 millió $ sapkában ragadásával elengedhető.

Carr ügynöke számára kisebb presztízskérdés is volt ez a szerződés, szerette volna, ha kliense az idei FA játékosok közül a legjobb szerződést kapja a CB poszton. Végül ez sikerült is neki, hiszen éppen csak jobb lett a kontraktus Cortland Finnegan számainál. A Ramsnél kikötő játékos hasonló időszakra 50 millió $-t kapott, amiből 19 millió garantált. 


Finnegan szerződésében nagyon sok roster bónusz szerepel, amely könnyebbé teheti a játékos elküldését, és csökkentheti a potenciális cap büntetést. A garantált tartalom az 5 milliós aláírási bónuszból, és az első két év béréből, összesen 14 millió $-ból áll. További 3 millió $ teljesen garantált lehet a 2014-es bérből, ha Finnegan 5 nappal a 2014-ben rendezett Super Bowl után rosteren szerepel. 

Talán a leginkább meglepő szerződés Eric Wrighté volt, aki gyenge teljesítménye ellenére 5 évre 38,5 millió $-t ért az Aqib Talib ügyei és Ronde Barber kiöregedése miatt kezdő CB-t kereső Tampa számára. A Bucs ráadásul 15,5 millió $-t garantált is a játékosnak, akinek a szerződése Dominikék szokásos ténykedése miatt nem tartalmaz aláírási bónuszt. Az első két év alapfizetés értéke garantált.


Végezetül nézzük meg, hogyan néz ki jelenleg a 20 legjobban fizetett CB sorrendje az NFL-ben éves átlagos kifizetést tekintve. A listából látható, hogy még két nagyösszegű kontraktus született idén. Lardarius Webb RFA tender helyett kapott hosszútávú szerződést volt csapatától, míg a 49ers megtartotta a tavaly egy évre megszerzett Carlos Rogerst.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése