2012. június 30., szombat

A Brees játszma

A szerdai arbitrátori meghallgatás után várhatóan jövő héten születik döntés abban az ügyben, amelyet Drew Brees és képviselete, valamint az NFLPA kezdeményezett május végén. Brees a franchise tag keretében neki járó összeggel kapcsolatban nyújtott be kérelmet Stephen Burbank, az NFL system arbitrátora elé, aki a salary cappel kapcsolatos döntésekben illetékes. A QB nem az idei tag keretében járó összeget vitatja, hanem jobb alkupozíció kiharcolására tör a hosszútávú szerződésével kapcsolatban.

Brees exkluzív taget kapott idén, és az általa ebben az évben kapható összeg 16,371 millió $. Természetesen ez akkor lesz igazán releváns érték, ha a QB nem jut hosszútávú megegyezésre a csapattal a július 16-ai határidőig. Akkortól ugyanis már csak az egy évre szóló tag szerződést írhatja alá. Brees alapvetően jogosult lenne az RFA periódus lezárulta napján fennálló 2012-es top 5 QB bér átlagára, vagy előző évi bére 120 %-ára, amelyik ezek közül magasabb. Ha 2013-ban tagelik, akkor szintén ez a helyzet, papíron. Akkor várhatóan a 16,37 millió $ 120 %-át kapná, ami 19,645 millió $. Azonban ezt Brees és képviselete vitatja. Létezik ugyanis egy olyan pont a CBA-ban, amely szerint ha egy játékost háromszor látnak el franchise taggel, akkor az előző évi tag 144 %-ára lehet jogosult, ami 23,574 millió $-t eredményezne. Hogyha jövőre tagelik Breest, az már a harmadik franchise tagje lenne, hiszen 2005-ben kapott ilyet a Chargerstől és idén a Saintstől. A kérdés mögött az a probléma bújik meg, hogy vajon, ha két különböző csapat tagel egy játékost, azok összeadhatóak-e.

A kollektív szerződés releváns bekezdése (10. fejezet 2. szakasz (b) pont) a következőképpen szól: "Any Club that designates a player as a Franchise Player for the third time shall, on the date the third such designation is made, be deemed to have tendered the player a one-year NFL Player Contract for the greater of: (A) the average of the five largest Prior Year Salaries for players at the position (within the categories set forth in Section 7(a) below) with the highest such average; (B) 120% of the average of the five largest Prior Year Salaries for players at the position (within the categories set forth in Section 7(a) below) at which the player participated in the most plays during the prior League Year; or (C) 144% of his Prior Year Salary."

Ennek általam készített magyar fordítása (a CBA vonatkozó, 10. fejezete letölthető magyar nyelven): "Bármely csapat, amely egy játékost Franchise játékosnak nevez ki a harmadik alkalommal kötelezett arra, hogy egy olyan egyéves szerződést adjon a játékosnak, amely a következőek közül a legmagasabb eredményre vezet: (A) az előző szezon során a posztokra megállapított (a 7. szakasz (a) pontjában feltüntetett kategóriák figyelembevételével) 5 legjobban fizetett játékos átlagbérét figyelembe vevő átlagos számok közül a legmagasabb, (B) az előző szezon során a játékos posztján (a 7. szakasz (a) pontjában feltüntetett kategóriák figyelembevételével) szereplő 5 legjobban fizetett játékos átlagbérének 120 %-a, vagy (C) a játékos előző évi bérének 144 %-a."

Brees esetében azt már most tudjuk, hogy a 144 %-os érték lenne releváns, a másik két opció alacsonyabb értékhez vezetne.

A fő kérdés tehát Brees szerint a "bármely csapat" értelmezése, ez lehet-e több csapat is, vagy csupán egy. Van azonban még egy kérdés, amit felvethet a szövegezés. Vajon ez a szabályozás érvényes-e a korábbi CBA keretében kiosztott tagre, vagy sem? Furcsa és meglepő ez a helyzet, hiszen nem mindennapos, hogy annyi pénz kifizetése és energia befektetése mellett a nagynevű jogászok ilyen értelmezési hézagokat hagyjanak egy ilyen fontos dokumentumban.

Amennyiben Brees sikerrel jár, és a jövő évre potenciálisan 23,574 milliós tag száma keletkezne, az sokat segítene neki abban, hogy a holtponton levő szerződéskötési procedúrában jobb alkupozícióhoz jusson.
Médiaértesülések szerint körülbelül évi 1,3 millió $ van jelenleg a Saints ajánlata és Brees igényei között. A Saints valamivel a Broncos által idén kötött Peyton Manning szerződés (19,2 millió $/év) alá árazná az irányítót, Brees képviselete viszont szeretné túllépni a 20 millió $/éves értéket. Fontos megjegyezni, hogy Peyton Manning és Drew Brees ügynöke is Tom Condon, az NFL egyik legtekintélyesebb játékosügynöke. 
A Peyton szerződése alá árazást a Saints vitatja, ők azt hangoztatják, hogy készek Breest az NFL történelem legjobban fizetett játékosává tenni, a tárgyalások mégsem haladnak... Ha vesszük az idei 16,371 millió $-t, és a jövő évi potenciális 23,574 millió $-t, az összesítve közel 40 millió két évre, amely Brees 20 millió/év igényét "támasztaná alá".

A tárgyalások lassú haladása és a közvélemény nem egyértelmű tájékoztatása cselekvésre biztatta a szakszervezetet is. Az NFLPA úgy sejti, hogy a tárgyalások során Breest hátrányosan éri az, hogy az NFLPA végrehajtó bizottságának tagja, és tavaly az egyik legtöbbet idézett forrás volt játékosoldalon a CBA vitában, mi több, nevesített felperese volt a Brady vs. NFL pernek. A szakszervezet Roger Goodellhez fordult a sejtésével kapcsolatban, arra kérve a komisszárt, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Szerkesztve: Drew Brees véleményének adott helyt Stephen Burbank a meghallgatáson, így a QB esetében egy esetleges jövő évi tagelés már a harmadik alkalomnak számítana. Ezáltal a 144 %-os szabály lépne életbe, 23,574 millió $-os keresetet eredményezve Breesnek 2013-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése