2012. június 23., szombat

Az NFL történelem legdrágább támadófala

A támadófal az NFL csapatok egyik legfontosabb egysége, és ennek megfelelően a csapatok jelentős tízmilliókat költenek az őket alkotó játékosokra. Ma már nem csupán a körülrajongott franchise LT-k, hanem a kimagasló guardok és centerek is gigantikus pénzmennyiséget kapnak a csapatoktól. Az idei évben és tavaly a Tampa Bay Buccaneers tett a legtöbbet azért, hogy hosszútávon megoldja az öt pozíciót, és ezért nem féltek a zsebükbe nyúlni Glazerék. Az új kezdő ötös az NFL történetének legdrágább kezdő falának tekinthető a sokkoló, közel 168 millió $-os összköltséggel a szerződések időszakában.
A fal tavaly új szerződést kapó játékosai mind a 2006-os szezonban érkeztek a csapathoz, Joseph a Bucs első, Trueblood a második körben kiválasztott játékosa volt, a leendő LT, Donald Penn pedig nem draftolt játékosból lett a csapat tagja 2006-ban, miután a Vikings elküldte. Idén a 2008-ban draftolt Jeremy Zuttah, a leendő center kapott új kontraktust, és érkezett a bal oldali guard posztra a kétszeres All-Pro, Carl Nicks. Trueblood kivételével mindannyi játékos a posztja legjobban fizetett 10 játékosa között található, Nicks egyenesen a legjobban fizetett OG jelenleg (szerződésével majd az FA sorozat aktuális részében foglalkozom a későbbiekben).
Nézzük a fal teljes költségét a szerződések érvényességének időszakában:


Hasonlítsuk össze a főösszeget más csapatok falaival, vegyük példának a futásblokkolásban elit Houston Texanst és Philadelphia Eaglest, valamint a passz blokkolásban kimagasló Saints és Patriots offensive linet, valamint nézzük meg a Packers esetét is.

Elsőként nézzük az Eagles kezdő falát, amely az eredeti 123,34 millió $ helyett idén "csak" 97,18 millió $-os értékkel vehető számba. Ennek oka az LT, Jason Peters többszöri Achilles sérülése, ami miatt a csapat szerződtette kezdő LT-nek Demetress Bellt. Így Peters 6 évre szóló 60,66 millió $-os szerződését nem vehettem ezúttal figyelembe. Ha Peters nem lenne sérült, Bell nem érkezett volna Philadelphiába, így kettejük cseréje szükséges ahhoz, hogy a kezdő ötöst ki tudjuk alakítani. Bell alacsony garantált száma azt mutatja, hogy a csapat valójában csak egy évre tervez vele.


Az Arian Foster előtt utat nyitó Texans ugyan idén elveszítette sokra tartott jobb oldalát Mike Brisiel (RG) és Eric Winston (RT) távozásával, azonban továbbra is a liga egyik legjobb futásblokkoló egysége. Érdekesség, hogy az LT, Duane Brown tavaly sem az alapszakaszban, sem a playoffban nem engedélyezett sacket, az ő új, várhatóan idén megkötendő szerződése jelentősen megemelheti majd a mostani, alacsonynak tűnő értékeket.


A Saints esetében érdekes módon a két guard keresi a pénzmennyiség 85 %-át! A fal elsősorban a QB védésében jeleskedik, nagy segítséget nyújva Drew Breesnek. Szintén kiváló QB védő fal a Patriotsé, amely bár garantált pénzmennyiséget tekintve jelentős kifizetésekkel jött/jön létre, a teljes költség a színvonalhoz képest nem túl magas.A Packers falát csak érdekességként nézzük meg, mert a csapat mindig talál módot arra, hogy szinte minden pozícióban, és minden játékos esetében a piaci érték alatt tartsa a számokat. A Green Bay számai hasonlóak a Texanséhoz, garantált tartalmat tekintve azonban még náluk is olcsóbb ez a fal. Természetesen az egység hatékonyabban működő jobb oldala van jobban megfizetve.


(Rövid elemzésem során csak a teljes szerződés számaival foglalkoztam, azzal, hogy az egyes szerződések hány évre szólnak, illetve az adott játékos maradása mennyire valószínű a kezdőben a szerződés időszakában, nem. Természetesen beszélhetünk még nagyon sok olyan tényezőről, ami befolyásolja azt, hogy a falak egyben maradnak-e a jelenlegi helyzetnek megfelelően és a csapatokon belül is különböző időtartamú szerződések sem segítenek. Egy ilyen tényezőket figyelembe vevő vizsgálat lebonyolítása, modell létrehozása nagyon nehezen lenne kivitelezhető, ha egyáltalán, így egyszerűsítéshez kellett folyamodnom.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése