2012. május 23., szerda

NFLPA vs. NFL: a régi-új csata

Látszatbéke
Az NFLPA a mai napon összejátszással vádolta meg az NFL-t és csapatait, és újabb bírósági csatát kezdeményezett a liga ellen. A szakszervezet kéri Minnesota állam kerületi bíróságát, hogy nyissa meg újra a White vs. NFL kiegyezés (SSA) eredményeként elérhetővé vált bírósági CBA felügyeletet, mivel az előző CBA időszakában elkövetett szabályszegésről került információ a birtokukba. Az NFLPA friss információi szerint az NFL és a csapatok tulajdonosai a 2010-es fizetési sapka nélküli évre titokban megegyeztek egy 123 millió $ értékű salary capben.

Ezek az információk egészen 2012. március 12-ig nem láttak napvilágot, amikor is az NFL megbüntetett, illetve elmarasztalt négy csapatot, a Redskinst, a Cowboyst, a Saintset és a Raiderst. John Mara, az NFL Management Council végrehajtó bizottságának elnöke, és a Giants tulajdonosa a büntetések bejelentésével az NFLPA szerint elismerte, hogy 2010-ben titkos megállapodás létezett az NFL csapatok között a cap összegére vonatkozóan. A négy csapat melletti 28 együttes mind a 123 milliós limit alatt maradt, míg a büntetett négyes túllépte azt, a Redskins 102.833.047 $-ral, a Cowboys 52.938.774 $-ral, a Raiders 41.914.060 $-ral, a Saints pedig 36.329.770 $-ral. Lépésével az NFL és a tulajdonosok az NFL játékosoknak 1 milliárd $-ig terjedő, vagy akár azt is meghaladó kárt okoztak az NFLPA szerint. A kártérítés a White vs. NFL kiegyezés alapján akár 3 milliárd $ is lehetne.

Vádak az NFL ellen:
-A White vs. NFL kiegyezés XIII. fejezetének megszegése: Összejátszás. (A 123 millió $-os cap limit meghatározása.)
-A White vs. NFL kiegyezés XV. fejezetének (2. §) megszegése: Kijátszás. (A 2010-re vonatkozó fizetési sapka nélküli évre salary cap meghatározása.)
-A White vs. NFL kiegyezés XIX. fejezetének (6. §) megszegése: A jóhiszeműség és fair magatartás kötelezettségének megszegése.

Az NFLPA azután jutott tudomására ennek az esetnek, hogy tanulmányozták a Dallas és a Washington elleni salary cap büntetések média visszhangját, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett csapatok több ízben kaptak figyelmeztetést a ligától viselkedésük abbahagyására.
A bírósági iratból kiderül az is, hogy az NFLPA csupán bizonyos visszavonult játékosoknak járó juttatások átcsoportosítását kérte a ligától (a magasabb pénzt hozó 2014 utáni évekre) annak érdekében, hogy a salary cap idén is növekedjen, az NFL maga ajánlotta fel, és döntött a négy csapat megbüntetéséről ehelyett. 

Az NFL lépése gazdasági, anyagi sérelmeket okozott a játékosoknak, hiszen így nem költhettek a csapatok annyit a játékosok fizetésére, amennyit lehetett volna. Az NFLPA elhatárolja ezt a beadványt a 2011 januárjában benyújtott összejátszási vádtól, amelyet a játékos-szakszervezet az RFA piacon történt összejátszás miatt nyújtott be, teljesen új összejátszási vádról van szó. A papírokat beküldő Jeffrey Kessler szerint az NFLPA az új vádak felmerülése esetén a bírósághoz történő folyamodásról nem mondott le akkor, amikor Augusztus 11-én sor került a Brady vs. NFL perrel kapcsolatos kiegyezésre, amely a két fél közötti vitákból száműzte a bíróságokat. Sőt, szerinte a kollektív szerződés III. fejezete sem áll útjában a pernek.

Amit az NFLPA kér a bíróságtól:
-Döntés az NFLPA mellett, az NFL és tulajdonosok ellen.
-Azonnali és gyorsított bírósági feltárás indítása az ügyben.
-Kártérítés kompenzációként az esküdtszék előtt meghatározott mértékben.
-A megítélt kártérítés további kétszeresének kiszabása nem kompenzációs céllal.
-A bírósági és ügyvédi díjak megtérítése az NFL által.
-A kamatok megtérítése az NFL által.
-További büntetések kiszabása, amit a bíróság érdemlegesnek tart.

A beadvány teljes szövege olvasható a következő linken: NFLPA vs. NFL 2012.

Pár rövid személyes gondolat az ügyben:
-Az NFL aduja: Az NFL valószínűleg védelmét arra építi majd, hogy az NFLPA 2011. augusztus 11-én lemondott minden visszamenőleges bírósági folyamatról, perek indításáról, és az NFLPA valamint NFL közötti viták bírósági felügyeletéről. Meglátjuk ez mennyire lesz elég számukra, hiszen a jelenlegi vita kiindulópontja még elméletileg egy korábbi egyezség által szabályozott periódus eseménye volt. Ha az NFL sikerrel jár az érveléssel, a bíróság visszadobja az NFLPA beadványát.
-Az NFL butasága: Megmentheti az NFL-t az előbb említett érvelés, sőt, eléggé kedvez is nekik, de saját magukat hibáztathatják csak azért, ha ez mégsem így történik. Az előző CBA által szabályozott időszakkal kapcsolatban kiszabott büntetés ugyanis csak visszaüt, ők maguk teremtették meg a támadási felületet.
-Az okos NFLPA: Realizálták a lehetőséget az NFL döntésének ismeretében, kivártak a perrel addig, amíg az NFL érvényben hagyta a salary cap büntetéseket. Ha nem marad a büntetés, nem lett volna lehetőség arra, hogy egy ilyen váddal előálljanak, akár igaz az állításuk, akár nem.
-Különös jóbarátok: A bíróságon a beadvány, mint minden White vs. NFL kiegyezést követő jogvita, David Doty elé kerül, akit a tulajdonosok nem bírtak elviselni, mert nem hatotta meg őt a "hatalom szava", meglehetősen sokszor állt a játékosok pártjára. Emellett érdekes lehet az is, hogy jelenleg az NFLPA, a Dallas Cowboys és a Washington Redskins idézőjelesen egy oldalon, mint sértett fél áll ebben az ügyben, ha a perben nem is így szerepel hivatalosan.
-A mérgezett békepipa: A tíz év béke látszata nem sokáig tartotta fenn magát, a felek között talán rosszabb most a kooperáció, mint a lockout alatt, ami sok mindent elárul... Bármit akar lépni az NFL önhatalmúlag, arra a játékosok halogató taktikája lesz a válasz (HGH tesztek, térd-, combvédők, stb.), és viszont, az NFL továbbra sem hajlandó még csak kicsit sem partnerként tekinteni a szakszervezetre. Így pedig nagyon nehéz előrelépni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése