2012. május 8., kedd

Interjú David Canterrel

Három hónappal azután, hogy Andrew Brandttel beszélgettem, lehetőségem nyílt arra, hogy egy interjút készítsek David Canterrel, aki több mint tíz éve foglalkozik NFL játékosok képviseletével. Talán leginkább arról ismert, hogy ő a kétszeres All-Pro safety, Eric Weddle (S, San Diego Chargers) és a Pro Bowlra egyszer beválasztott DT, Paul Soliai (NT, Miami Dolphins) ügynöke. Mielőtt rátérnék az interjúra, azt hiszem, érdemes pár szót szólni Davidről.

A DEC logója
David Evyn Canter 1973. január 4-én született. A jelenleg elsősorban NFL kliensekkel foglalkozó játékosügynök előbb az Ithaca College hallgatója volt, ahol Sport Managementből diplomázott 1995-ben. Ezt követte jogi diplomájának megszerzése a Miami egyetemen, 1998-ban. Hamarosan munkába állt, és a Total Entertainer and Athlete Management (TEAAM) elnöke lett. Canter minden igyekezete ellenére ez a történet rosszul végződött a partnerei miatt. Pénzt veszített, és a legtöbb kliensétől is megfosztották. Canter azonban felállt a padlóról, saját céget alapított, a DEC Managementet, amelynek elnöke és CEO-ja jelenleg. Innentől azonban átadom neki a szót.

-Hogyan csöppentél bele a játékosügynökök világába?
Amikor a jogi egyetemre jártam, egy Shell benzinkútnál találkoztam a volt, Miami egyetemre járó klasszis elkapóval, az akkori Miami Dolphins játékossal, Lamar Thomas-szal. A rövid beszélgetésünk után Lamar Thomas eldöntötte, hogy rám van szüksége ügynökeként, ami ellen nekem sem volt kifogásom. Ő lett az első kliensem.

-Mit szeretnél elérni ezen a területen?
Azt hiszem, a fő oka annak, hogy még ma is ebben az ágazatban tevékenykedek, nem más, minthogy segíteni szeretnék a fiataloknak abban, hogy megvalósítsák álmaikat és elérjék teljes potenciáljukat. Az a reményem, hogy képes vagyok mind személyes szinten, mind pénzügyileg, mind szakmailag hosszútávú hatást gyakorolni minden egyes kliensemre.

A fiatal Canter és Tiger Woods
-Sorold fel karriered öt legjelentősebb eseményét!
1. Az első top 10-ben draftolt játékosom (Travis Taylor, 2000)
2. Minden idők legnagyobb összegű NFL szerződésének megtárgyalása (9 év 135,75 millió $ (90,75 millió alapérték, 45 milliós teljesítményfüggő tétel), Stephen Davis, 2000, Redskins)
3. A második top 10-ben draftolt játékosom (Troy Williamson, 2005)
4. Eric Weddle karrierje, egészen a drafton történt kiválasztástól a legmagasabb értékű safety szerződésig.
5. A kapcsolatok, amelyeket az összes kliensemmel kialakítottam - ők az én nagy családom.

-Fel tudnád sorolni az öt legnagyobb értékű szerződést, amelyet megtárgyaltál?
1. Stephen Davis (RB), Washington Redskins, 2000, 9 évre 135,75 millió $
2. Eric Weddle (S), San Diego Chargers, 2011, 5 évre 40 millió $, amiből 19 millió garantált
3. Stephen Davis (RB), Carolina Panthers, 2003, 5 évre 36 millió $
4. Paul Soliai (NT), Miami Dolphins, 2011, 1 évre 12,476 millió $, amiből 12,476 millió garantált
5. Idén két legkedvesebb szerződésemet kötöttem meg, amelyek nem azért jelentősek, mert magas összegről szólnak, hanem mert olyan sokat jelentettek a klienseimnek:
Blake Costanzo (LB), Chicago Bears, 2012, 2 évre 1,96 millió $
Steve Gregory (S), New England Patriots, 2012, 3 évre 8,8 millió $

-Hány klienst képviselsz jelenleg? Szerinted van ideális kliens szám az ügynökségek számára?
Úgy érzem, hogy a 25-45 közötti kliens szám megfelelő számomra, jelenleg 22 NFL játékosunk van, 6-10-en pedig a CFL-ben játszanak, vagy azért küzdenek, hogy az NFL-be bekerüljenek, illetve van még 4-6 rutinos játékosunk, akik valószínűleg az edzőtáborok időszakában kapnak majd szerződést.

Costanzo aláír a Bearshez
-Kik a legnevesebb ügyfeleid?
Sean Smith (CB, Dolphins), Eric Weddle (S, Chargers), Paul Soliai (NT, Dolphins), Brandon Siler (LB, Chiefs), Legedu Naanee (WR, Dolphins), Steve Gregory (S, Patriots)

-Mit kínál a vállalkozásod az NFL játékosok számára?
Teljeskörű szolgáltatást nyújtó vállalkozás vagyunk, mindent képesek vagyunk megoldani, legyen szó a szerződésektől, marketingtől, egészen addig, hogy akár esküvőt vagy futball tábort is szervezünk. Szeretünk a játékosok életének és karrierjének minden kis bizalmas részletében jelen lenni és vezetni őket az úton.

-A drámai változások részei az ügynökök világának. Egyes ügynökök nagyobb ügynökségekhez csatlakoznak, és magukkal viszik klienseiket, kétségbe ejtve korábbi partnereiket. Emlékezhetünk a Steinberg-Dunn incidensre (a két partner bírósági csatát is folytatott egymással), de vannak kevésbé hangos "szakítások" is. Máskor az ügynökségek teljesen eltűnnek a partnerek közötti vita, vagy ügynökök eltiltása miatt. Van esetleg tapasztalatod ilyen téren?
Igen. Karrierem egy pontján nekem is voltak partnereim és több mint 70 NFL játékost képviseltünk. Sajnálatosan a partnereim nem voltak erkölcsösek, és millióktól fosztottak meg, illetve majdnem minden kliensemet ellopták tőlem. Egyikük sem képvisel lényeges erőt ma már az ágazatban, miközben az én vállalkozásom virágzik. Azt hiszem, a sikerességem valóban a legjobb bosszú.

-Tavaly az NFL történelem legmagasabb összegű safety (FA) szerződését tárgyaltad meg. Néhány szakértő kétségbe vonta, hogy Eric Weddle elég jó-e ahhoz, hogy ilyen szerződést kapjon. Azt hiszem, ez egy dicséret számodra. Azóta azonban a kritikusok is belátták, hogy tévedtek. Hogyan segít az ügynökség fejlődésében és a kliensek körének bővítésében egy olyan ügyfél, mint Eric Weddle?
Eric nem csupán egy nagyon értékes kliens, hanem az egyik legjobb barátom. A kemény munkája, az, hogy mennyire sikeres, az én és a családom álmait is lehetővé tette. Egyetlen kliens sem volt rám nagyobb hatással, mind személyesen, mind szakmailag, mint Eric. Klienseim többsége is közvetlenül kötődik hozzá, hiszen szívesen reklámoz barátai, egyetemi és NFL csapattársai körében.

-Idén szintén volt egy kiemelkedő szabadügynököd. A Dolphins NT-je, Paul Soliai egyike volt a legtöbbre tartott FA-knek a védekező falemberek között. Egy két évre szóló szerződést tárgyaltál meg neki Miamiban. Prioritás volt számára, hogy a Dolphinsnál maradjon? Terveztél azzal a szerződés feltételeinek megtárgyaláskor, hogy a jövőben növekednek a TV-s bevételek, ennek következtében pedig több forrás lesz elérhető a játékosokkal kapcsolatos költségekre?
Canter és Soliai a szerződés aláírásakor Miamiban
Építettünk a 2014-es TV bevételek terén jelentkező ugrásra akkor, amikor megtárgyaltuk a szerződést, ennek is köszönhető a szerződés viszonylag rövid hossza. Emellett figyelembe vettük a három évre jutó értéket, bennefoglalva az előző évi franchise tag szerződés értékét. Azt is figyelembe véve 24 millió $ jut az első három évre, amiből 18 millió $ garantált. Nincs még egy játékos az NFL történetében, akinek a szerződésének 75 %-a garantált lenne, ez is erősen belejátszott a döntésbe. A fő szempont viszont az volt, hogy Paul nem akarta elhagyni a barátait, csapattársait, szurkolóit és azt a várost, amit annyira szeret.

-Steve Gregory szintén szabadügynök kliensed volt idén. Emlékszem, jelezted, hogy mindenképpen olyan helyzetbe szeretnéd hozni, hogy esélye legyen a kezdő csapatba bekerülni. Volt a Patriotson kívül még olyan csapat, amely kezdőként tekintett rá? Mennyire volt szoros a versengés a szolgálataiért?
Amikor Coach Belichick felhívott, már tudtam, hogy Steve a Patriotshoz kerül majd.  Ez egy tökéletes lehetőség volt neki, a családjának, egy álom valóra válását jelentette. Visszatérhetett a keleti partra, ahol felnőtt, és ismét közel lehetett családja minkét feléhez, valamint a felesége családjához is. És mindeközben minden évben a Super Bowlért küzdhet, megkapja azt az elismerést, amit megérdemel, és lehetősége van a kezdő helyért küzdeni. San Diegoban sohasem kezdett volna a sokkal testhezállóbb posztján, free safetyként, így nagyon szerencsések voltunk, hogy találtunk egy megfelelő helyet számára. A Patriots gyorsabban lépett, és agresszívebb volt, mint bárki más a piacon, így nem igazán volt azután verseny, hogy Steve gépe földet ért Bostonban.

Canter tárgyalás során alakított vázlata Weddle szerződésének számairól
-Ki volt a legmagasabban elkelt játékosod a drafton?
2005-ben Troy Williamson (WR), akit az első kör 7. helyén választott ki a Vikings.

-Volt-e idén draftolt játékosod? Sikerült a nem draftolt játékosaidnak csapatot találni?
Nem volt idén draftolt játékosom, de ez várható is volt. Nem fektetünk ma már annyi pénzt és energiát a draftba, mivel a struktúra és az összegek megváltoztak. Öt játékosunk kapott draft utáni szerződést, közülük hárman jelentős játéklehetőséget kaphatnak, és beférhetnek az 53-as rosterre is. A fennmaradó két játékosnak pedig be kell férnie a practice squadokba.

-Végezetül szeretnélek megkérdezni az NFL európai jövőjéről. Jelenleg egy mérkőzésre kerül sor évente a Wembleyben. Az NFL azonban jelezte, ez csak a kezdet. Látod-e esélyét egy londoni NFL csapatnak ebben vagy a következő évtizedben?
Nagyon remélem, hogy az NFL Európába is beköltözik vagy legalább elkezdenek több mérkőzést játszani a tengerentúlon. Tudod, hogy nagyon nagy elkötelezettje vagyok a nemzetközi labdarúgásnak, az EPL-nek és a La Ligának, így számomra különösen fantasztikus lenne, ha komolyabban jelen lennénk Európában is. Úgy gondolom azonban, hogy egy európai franchisera még 10-15 évet várni kell.

Köszönöm a beszélgetést David Canternek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése