2012. május 11., péntek

Draftolt játékosok szerződései

Az NFL drafton elkelt játékosok szerződtetésének rendszere jelentősen átalakult az új CBA-val. Elsőként érdemes azt megemlíteni, hogy minden draftolt játékos csak négy évre szóló szerződést írhat alá, az első körben kiválasztott játékosoknak van esélye arra, hogy egy ötödik évre szóló opciót is lehívjon esetükben az őket választó csapat legkésőbb a negyedik év május 3-ig. A nem draftolt szabadügynökök (UDFA) mindegyike három évre szóló szerződést köt, az összes UDFA között 75.000 $ aláírási bónuszt oszthat ki egy csapat.  

A draftolt játékosok esetében négy fontos dolgot kapnak kézhez a csapatok:
1. Year-one salary allotment: Az a pénzmennyiség, amit az összes újonc első éves fizetésére elkölthet a csapat.
2. Year-one minimum salary allotment: Az a pénzmennyiség, amit az összes újonc első éves fizetésére minimum el kell költenie a csapatnak.
3. Total rookie allocation: Az az összeg, amit az összes draftolt játékos szerződésére elkölthet a csapat a négy év alatt.
4. Az egyes választott játékosokra vonatkozó egyéni ajánlott és minimális érték.

Példának okáért a Green Bay Packers a nyolc választott játékos első éves fizetésére maximum 4.849.267 $-t, minimum 4.555.745 $-t költhet el. Összesen a négy év alatt pedig 26.670.969 $ kerülhet át a Packers kasszájából a játékosokhoz.
A negyedik pontból adódóan egy játékos csak úgy kereshet többet ajánlott értékénél, hogyha más draftolt játékos(oka)t a minimális érték közelébe kényszerít csapata. Így pedig a szerződések esetén a mozgástér igen szűk, ami felgyorsította az aláírási folyamatokat. Nézzük, idén mennyit költhetnek egyes csapatok az összes újoncuk első éves bérére:


A kis mozgástér miatt nem meglepő, hogy már most aláírt a második kör több mint fele, és egyre többen az első körből is. Idén is elsősorban az első kör játékosainak aláírásait követem majd. Jól látható már idén is, hogy az egyetlen igazán nagy különbség a top 32-ben, hogy kinek a szerződéseit garantálják teljes egészében, és kiét a négyből csak három éven át. A határvonal a top 16 után húzódik. A táblázat az új szerződések és számok megismerése után fokozatosan frissül majd.Aki többet szeretne tudni az újonc kompenzációs rendszerről, annak a figyelmébe ajánlom a CBA 7. fejezetének magyar fordítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése