2012. május 20., vasárnap

A denveri ügynökháború

Ismét egy nem túl békés elválás tanúi lehetünk két korábbi partner között a játékosügynökök világában. A két neves ügynök, C. Lamont Smith és Peter Schaffer már túl van az első bírósági csatán is, a következő kör már az esküdtszék bevonásával zajlik majd 2013 márciusában.

A Denverben tevékenykedő C. Lamont Smith 1987-ben alapította meg az All Pro Sports & Entertainment Inc. (APSE) ügynökséget, hozzá csatlakozott 1988-ban Peter Schaffer. Az 1990-es években jelentős erőt képviselt az ügynökség, többek között képviselték az időszak három nagynevű futójátékosát, Barry Sanderst, Eddie George-ot és Jerome Bettist, illetve a klasszis OT-t, Willie Roafot. Sanders egész karrierje alatt kliensük volt, és ezalatt közel 60 millió $-hoz segítették minden idők legjobb RB-jét. Barry legnagyobb összegű szerződése 1997-ben, egy évvel visszavonulása előtt született, 6 év alatt 34 millió $-t kereshetett volna ennek keretében. Eddie George-ot nyolc év alatt 52 millió $-hoz segítették, a Ravensből ismert Samari Rolle (S, 8 év 70 millió $), Derrick Mason (WR, 8 év 42 millió $) és Trevor Price (DE, 12 év 90 millió $) esetében is kimagasló összegekről beszélünk. Roaf legnagyobb szerződése is az APSE-hoz kötődik, az OT 7 évre írt alá 1997-ben a Sainthez 39 millió $-ért. Kliensük volt még többek között Steve Atwater (S), Bennie Blades (S), Mike Anderson (RB), Chad Brown (LB), Larry Johnson (RB), Willie Parker (RB), Mike Rucker (DE), Aaron Smith (DE), Tra Thomas (OT) és Al Wilson (LB). A ma is aktív játékosok közül az APSE tárgyalta meg Joe Thomas (OT) újoncszerződését (5 év 33,5 millió $, 24 millió garantált), illetve Braylon Edwards (WR) clevelandi kontraktusát, amely 5 év alatt 40 millió $-t fizethetett volna neki.

Smith és Schaffer hosszú együttműködése 2011 augusztusában ért véget, amikor Schaffer létrehozta saját ügynökségét, az Authentic Athletixet, és magával vitte az aktív kliensek többségét. Szeptemberben Smith beperelte őt szerződésbeli kötelezettségek megszegése és üzleti titkok hűtlen kezelése miatt. Schaffer erre visszaperelte Smitht, mert szerinte a cég forrásait magáncélra használta fel, a vezető testület jóváhagyása nélkül. A vita valójában azonban arról szól, hogy Schaffer otthagyta az ügynökséget, elvitte a klienseket, és a korábbi szerződések után nem utalta tovább a volt partnerének járó %-ot. Smith igazának alátámasztása végett beterjesztette a bíróság elé Schaffer korábbi szerződését, amelyet utóbbi állítólag nem kapott kézhez, és nem is írt alá. Mi több, Schaffer azt is kijelentette, hogy a szerződésen szereplő aláírás nem az övé, egyértelmű hamisítvány. Schaffer szerint a felek között nem volt szerződéses egyezség arról, hogy ki hány %-ban részesül a nyereségből. A 2004-ben aláírt szerződést a bíróság első körben elismerte, és arra kényszerítette Schaffert, hogy a 2004 és 2011 között megtárgyalt szerződéseiből továbbra is jelentkező bevételeiből (az ügynökök a játékosok bérének tényleges kifizetése után kapják meg részüket) továbbra is utaljon Smithnek, illetve fizessen meg összesen 917.387 $ kártérítést. Ennek a pénzmennyiségnek a 75 %-át a bíróság befagyasztotta. Az összeget az APSE 1 millió $-os felvett hitelének törlesztésére különítette el Edward Bronfin bíró. Természetesen az nem fedezi a teljes összeget, de Schaffer elmondta, úgy gondolja, ezt egyébként is ki kellett volna fizetnie, mivel azt még partnerével együtt vették fel. A helyzetet nehezíti, hogy időközben az APSE a fizetésképtelenség szélére sodródott, és valószínűleg csődvédelmet is kér a jövőben. A vita azonban nem áll meg itt, jövő márciusban jön a következő állomás a bírósági csatában.

Fontos pontja lehet majd ennek Joe Thomas (OT) új, 2011 augusztusában megtárgyalt szerződésének besorolása. Schaffer azt már elméletileg önmaga tárgyalta meg, és 7 évre 84 millió $-t (amiből 44 millió $ garantált) fizet az All-Pro falembernek, az NFL történelem legmagasabb összegű OT kontraktusa ez. Schaffer legjelentősebb kliensei jelenleg Thomas mellett: Kevin Burnett (LB, MIA), Brandon Browner (CB, SEA), Josh Cribbs (WR), David Diehl (OT, NYG), Pacman Jones (CB, CIN), Nate Livings (OG, DAL), Hakeem Nicks (WR, NYG), Russell Okung (OT, SEA), Mike Patterson (DT, PHI), Patrick Robinson (CB, NO) és Phil Taylor (DT, CLE).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése