2012. május 23., szerda

A cap büntetés, NFL találkozó és az NFLPA CBA értelmezése

Stephen Burbank az NFL special mastere meghozta döntését, amelyben elutasította a Dallas Cowboys és a Washington Redskins salary cap büntetésével kapcsolatos fellebbezését. Így marad érvényben a Skins 36 milliós és a Cowboys 10 milliós büntetése. Burbank megfogalmazása szerint az NFL és az NFLPA teljesen hivatalos CBA módosítást hajtott végre a két fél akaratmegegyezésével, amellyel kiszabta a büntetést, és egyúttal megemelte a 2012-es évre jutó fizetési sapka összegét. Burbank jelezte, hogy Jerry Jonesnak és Dan Snydernek van lehetősége más csatornákon kiállni igazáért, nyíltan utalva arra, hogyha a bíróságon szeretne a két csapat szembeszállni az NFL döntésével, megteheti. A csapatok azonban bejelentették, hogy elismerik az arbitrátor döntését és nem szándékoznak jogi útra terelni az ügyet az NFL-lel szemben.

Mindez az NFL tulajdonosok atlantai találkozóján derült ki a mai napon. A találkozón elfogadták, hogy a játékosoknak kötelező legyen 2013-tól térd- és combvédőt viselnie, de ehhez a döntéshez még az NFLPA hozzájárulása is szükséges, önmagában ez semmit sem ér. A trade deadlinet, azt a határidőt, amíg játékosokat lehet cserélni, a hatodik hétről a nyolcadik hétre tolták ki, és emellett lehetővé teszik majd idéntől kezdve, hogy egy korábban IR-re helyezett, így egész szezonra inaktív státuszba kényszerített játékos a nyolcadik hetet követően aktív státuszba kerülhessen, és még szerepelhessen csapatában a vártál gyorsabb felépülése esetén. Engedélyezésre került az is, hogy a Bills a következő öt évben továbbra is rendezhesse egyik hazai alapszakaszbeli mérkőzését Torontóban. A csapat hetek óta tárgyal a város vezetésével, így amint megszületik a végleges megegyezés, nem lesz akadálya az újabb kanadai mérkőzéssorozatnak. Roger Goodell komisszár jelezte, komolyan foglalkozik egy esetleges második londoni mérkőzés gondolatával, egy potenciális amerikai alsóbb liga indításával, illetve jelezte, még idén el szeretné érni, hogy a stadionbeli szurkolói élményt mindenhol kiegészítse a wifi elérhetőség. A bounty ügyről sok új információt nem mondott, a Jonathan Vilma által ellene indított perről pedig egyáltalán nem volt hajlandó beszélni.

Az NFLPA-t rendesen feldühítette az az elmúlt napokban-hetekben, hogy a média jelentős része ma már kétségbe vonja azt, hogy jobb CBA-t sikerül-e elfogadni júliusban, mint amit az NFL márciusban ajánlott. A szakszervezet részéről Domonique Foxworth, a végrehajtó bizottság elnöke és Jeffrey Kessler, az NFLPA egyik fő jogásza levelet intézett a játékosokhoz és az ügynökökhöz. A levelek mondandóját megpróbálom röviden összefoglalni.

Az új CBA-ban bevezetésre került az All Revenue szerinti bevétel értelmezés a régi Total Revenue helyett, tehát már nem ugyanarról beszélünk, mint a 2006-os CBA keretében. A jelenlegi kategória bővebb, és több pénz megosztását teszi lehetővé a játékosok számára. A legfőbb plusz tétel a tulajdonosok által korábban levont 1 milliárd dolláros összeg bekerülése a megosztott bevételek közé. Az NFLPA visszaszámolta azt, hogy az All Revenue értelmezés szerint a pénzben kifejezett bevétel hány százalékára voltak jogosultak a játékosok a korábbi években: 


A táblázatból az látható, hogy bár a 2006-os CBA-ban szereplő Total Revenue kategória 60 %-a jutott a játékosokhoz, ez korrigálva az 1 milliárd dolláros tétellel, megkapva a mai All Revenue értékeket már fokozatosan csökkenő részesedést eredményezett, ahol a legmagasabb %-os érték sem érte el az 53 %-ot. A CBA vita kezdetekor körülbelül 50 %-ra becsültük ezeket az értékeket, a 2010-es cap nélküli évre jutó, 50 % alatti adat még számomra is új volt. Ehhez a tendenciához képest nagy előrelépés a 2011-es 55 %.

Adódik a kérdés, hogyha ilyen nagy volt a játékosok részesedése az All Revenueból, akkor miért volt alacsony cap szám, és miért nem nő ez a megszokott módon (idénre ugyebár csak 225.000 $-ral nőtt)? Erre a helyzetre elő kell vennünk a cap vs. cash problémát. Kétségtelen, hogy a játékosokra költhető cap mennyiség alig nőtt, de az új CBA inkább cash szemléletű Kessler szerint, és nem a tényleges caphez "ragaszkodik". Láthattuk, hogy hiába létezik a cap határ, a csapatok cap helyet hozhattak át az előző évekből, mi több, ligaszintű cash limit is bevezetésre került, ami 2011-ben és 2012-ben a cap minimum 99 %-a volt (csapatszintű limit nincs még idén sem). Ezt a csapatok jelentősen túlhaladták az első évben. Gondoljunk bele abba, hogy a játékosoknak kifizetett bónuszok mekkora tételt jelentenek, és azokat egy könyvelési szabály miatt elosztják a szerződés időszakában, tehát gyakorlatilag ezek a pénzek a könyvekben nem akkor jelentkeznek, amikor megkeresik őket. Illetve voltak korábban olyan mesterséges cap hely duzzasztó eszközök, amelyeket előszeretettel alkalmaztak a cap menedzserek. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor azt kapjuk, hogy az NFL csapatok a tavalyi teljes salary cap 142,4 milliós összege (játékosokra költhető cap: 120,375 millió $ + karrier utáni juttatásokra jutó cap 22,025 millió $) helyett körülbelül 160 millió $-t költöttek, ami a csapatonkénti cap 111 %-a. Mindez azt eredményezi, hogy a mai NFL-ben egyre kevésbé lesz releváns a könyvelési trükkökkel kijátszható salary cap a játékosok szempontjából, és sikerült beépíteni egy olyan biztosítékot, amely az ő igényeiknek megfelelően, a tényleges pénzköltés mennyiségét méri. 

Az NFL sajátossága az NBA-vel és az MLB-vel szemben, hogy itt a szerződés keretében megadott bérek nem teljes összegükben garantáltak. Tehát míg a Los Angeles Angels first basemanje, Albert Pujols akkor is megkapja a 254 millió $-ját, ha folytatja idei vesszőfutását a következő két-három évben, és emiatt elzavarják, az NFL nagy összegű, 100 milliós szerződései csupán 30-40 milliós garantált tételt tartalmaznak, a játékosok ha utcára kerülnek a garantált tételek lehívása után, egy fillért nem kapnak kézhez. Emiatt fontos az, hogy míg a játékosok keresetének 2010-ben ligaszinten csak 50 %-a volt garantált, addig ez az érték 2011-re 57 %-ra emelkedett. Be kell valljam, nekem még ez is magas aránynak tűnik, szerintem ebben szerepelnek olyan tételek is, amelyek nem különböztetik meg a csak részlegesen, egy vagy két szituáció esetére garantált (sérülés, képességromlás vagy cap miatti elbocsátás) és a teljes garantált (mindhárom kategória esetére garantált) tételeket. 

Kessler kiemeli levelében azt is, hogy nincs direkt összefüggés a médiabevételekből való 55 %-os részesedés, és a minimum 47 %-os All Revenue érték között. Ennek oka szintén a cash szemléletnek köszönhető, így tekintve, és látva a 2014-től érvénybe lépő új TV-s kontraktusokat, még kedvezőbb ez a tétel, mint amilyennek elsőre tűnt. A jogász emellett elemzi azt is, hogy az All Revenueból elkülönített maximum 1,5 %-os stadionokra jutó rész szintén jó a játékosoknak, hiszen az új stadionokkal emelkedik a csapatok bevétele, valamint a liga bevétele is. Szó volt még az újoncok modelljéről, a karrier utáni juttatások növekedéséről, az edzések számának csökkentéséről és az NFLPA által megtartott csoportos licenc jogokról is, de új dolgot nem írt sem Kessler, sem a csak tényekre szorítkozó Foxworth.

Végül térjünk át az NFL és hozzá kötődő szervezetek április elején benyújtott 990-es nyomtatványaira. A 990-es formanyomtatványt a non-profit szervezeteknek kell elkészíteniük az USA-ban minden évben az "ottani NAV", az IRS számára. Lehet, hogy többeket sokkol a non-profit státusz és az NFL összekapcsolása, de pontosan erről van szó. A liga maga non-profit szervezetként van bejegyezve, az, hogy 32 profitorientált csapat a tagja, mellékes ebből a szempontból. A bevallásból kiderült pár érdekes részlet, például, hogy továbbra is Steve Bornstein, az NFL Network elnöke az NFL legjobban fizetett alkalmazottja, a maga 12,2 millió $-os keresetével. Roger Goodell második helyre szorul 11,554 millió $-ral, de ez is jelentős emelkedés a tavalyi 9,69 millió $-jához képest. Az emelkedés üteme várhatóan megmarad, hiszen a szerződés lejártának végére állítólag a 20 milliót is eléri majd a komisszár éves bére. A harmadik a listán továbbra is Paul Tagliabue, korábbi komisszár, akinek juttatások, végkielégítés, és halasztott fizetések miatt még idén is 8,58 millió $ jutott. Az NFL a székháza bérletére 11,37 millió $-t költött egy év alatt, míg Microsoft szoftverekre 2,69 millió $-t szántak! Az NFLPA esetében érdekes DeMaurice Smith fizetése, aki 2,68 millió $-t keresett, kevesebbet, mint a szoftverek ára. Mivel ezek a bevallások a 2011. március 31-én záruló üzleti évre vonatkoznak, tehát egy évvel később adják be őket, így még túl sok jogi költséget nem kellene tartalmaznia a listának. Ennek ellenére az NFLPA már ekkor, a lockout 20. napjáig felhalmozott 6 millió $-nyi jogi költséget. Mi több, az is kiderült, hogy az NFLPA az elhíresült lockout biztosításra, amely minden játékosnak 200.000 $ kifizetést juttatott volna, ha elmarad a 2011-es szezon, 44 millió $-t költött.

Érdekességként álljon itt pár bevallás a korábbi évekből: NFL és NFLPA 990-ek 2005 és 2010 között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése