2012. május 2., szerda

A bounty-ügy: a játékosok eltiltásai

Az NFL ma bejelentette, hogy a New Orleans Saints bounty ügyében négy játékost tilt el hosszabb-rövidebb időre. A négy játékost elsősorban a rendszerben való aktív részvétele és vezetői szerepe miatt kapott büntetést.

Jonathan Vilma (LB): A Saints MLB-je egész szezonra szóló eltiltást kapott, amely azonnal érvénybe lép. Vilma eltiltása a 2013-as Super Bowl után kerül felülvizsgálatra, ekkor helyezhetik vissza leghamarabb az aktív rosterre. Az LB, a védelem kapitánya a vizsgálat eredményei alapján közvetlenül közreműködött a bounty rendszer fenntartásában, ő volt az, aki a játékosok részéről a rendszer fenntartójának tekinthető, a sémát működtető Gregg Williams jobbkezének. Vilma eltiltása alatt nem kap fizetést, összesen 1,6 millió $-t nem kap kézhez, amivel az idei szezonban többet költhet a Saints. Vilma április 20-án csökkentette le idei alapfizetését az említett 1,6 millió $-ra, ha korábban jelentik be az eltiltást, 5,4 milliót veszített volna.

Anthony Hargrove (DE): A ma már a Packerst erősítő DE a fél szezont, 8 mérkőzést hagy ki. Hargrove megerősítette a rendszer létét és saját aktív részvételét a ligának 2012-ben. A 2010-es nyomozáskor azonban ennek ellenkezőjét állította, így utólag hazugságon érték, a súlyos eltiltás ennek a következménye. Hargrove a fél szezon miatt elveszíti 825.000 $-os fizetésének 8/17-ed részét, vagyis 388.235 $-t.

Will Smith (DE): A Saints pass rusherje négy mérkőzést mulaszt. Bebizonyosodott, hogy aktív részese volt a programnak a csapat kapitányaként és finanszírozta is azt. Smith idén csökkentette le alapfizetését 4 millió $-ról 825.000 $-ra, hogy cap helyhez juttassa csapatát, így 941.177 $ helyett csak 194.118 $-t veszít.

Scott Fujita (LB): A ma már a Cleveland Brownsban szereplő LB három mérkőzést hagy ki. Az NFLPA végrehajtó bizottsági tagja 2009-ben nagyösszegű felajánlást tett az ellenfél játékosainak mérkőzésről való kiütésére. Különösen problémás az ő esete, hiszen fontos pozícióban levő játékosról van szó. Fujita 3,65 millió $-os idei keresetéből 644.118 $ veszít.

Hargrove, Smith és Fujita eltiltása csak az alapszakasz kezdetekor lép érvénybe, az offseason és a preseason folyamán csapatukkal készülhetnek.

Az összes játékos élni fog a fellebbezés lehetőségével, amelyet három napon belül tehetnek meg. A fellebbezés esetében is Roger Goodell illetékes. Vilma és Hargrove az, akik számára különösen fontos lenne az eltiltások csökkentése, mindkettejük karrierjének végét jelenthetni a jelenlegi döntés, különösen Vilma veszélyeztetett ilyen téren.

Az eltiltások mellett kiemelendő, hogy új ligaszintű szabályozás lépett érvénybe a szerződésen kívüli juttatásokkal kapcsolatban, amely szerint az NFL a csapatok vezetői számára ismertetni fogja az illegális juttatások körét, a minicamp és a training camp folyamán minden csapat főedzője kötelezett lesz arra, hogy a játékosokkal ismertesse az ezen a téren aktuális szabályokat. A játékosoknak jelentési kötelezettsége lesz, ha hasonló rendszerről információ birtokába kerülnek. A biztonságos és fair játékkal kapcsolatos képzésekre kerül majd sor, amelyen több Saints játékos és edző aktívan közreműködik majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése