2012. május 24., csütörtök

Az NFL és az NFLRA - harc egy másik CBA-ért

Az NFL nem csupán a játékosokkal, a játékvezetőkkel is kollektív szerződést kötött a múltban és ezt tervezi a jövőben is. A 2001-ben kötött és 2006-ban meghosszabbított CBA május 31-én jár le, a ligának, és a játékvezetők képviseletét ellátó, NFLRA-nak (NFL Referees Association) addig kellene egyezségre jutnia. Ha erre nem kerül sor, az NFL ismét lockoutot alkalmaz majd, ezúttal a játékvezetőkre nézve. 

Tim Millis, az NFLRA vezető testületének elnöke május elején még kitartott amellett, hogy a felek között nincs holtpont, egyeztetnek, nincs szükség külső beavatkozásra. Az sem tántorította el Millist, hogy október óta gyakorlatilag eredmények nélkül zajlanak a tárgyalások, nagyobb megszakításokkal. Nem világos az, hogy a tervek része-e az NFL részéről az elmúlt egy évben oly sokat hangoztatott profi játékvezetők alkalmazása (jelenleg minden játékvezetőnek van polgári foglalkozása is). Azt viszont tudjuk, hogy az NFL az év eleje óta készíti "válságtervét", amelynek keretében a kellőképpen felkészült játékvezetők felkutatásáért felelős Ron Baynes gyűjti egy esetleges szezonba húzódó vita esetén helyettesként alkalmazandó játékvezetők neveit. Elsősorban egyetemi, visszavonult, vagy más profi, félprofi ligában szereplő játékvezetőket toboroznak. Egy ilyen lépés mindig kétélű fegyver, amely bizony nem csupán biztonsági stratégia, hanem fenyegetés is az NFLRA tagjainak. 
A szakszervezet, amely az előző CBA megkötésekor még nem létezett mostani formájában, jelenleg 121 NFL bíró érdekeit képviseli. A folyamat stagnálását, és rossz irányba haladást jelzi, hogy az NFL-NFLPA vitából ismert FMCS (George Cohenre biztos sokan emlékeznek) bevonására ezúttal is sor kerül. A hátralevő időben tehát ülhetnek majd a felek a két szemben álló szobában, a mediátor pedig majd járkál köztük, feltehetőleg nulla, vagy minimális közeledést elérve. Tavaly Cohen tevékenységét sokan katasztrófaként értékelték, a mediátor bevonása után távolabb álltak a felek egymástól, mint előtte... A tárgyalásokon az NFL-t a főtárgyaló, Jeff Pash, az NFLRA-t pedig Millis képviseli.

Érdemes kicsit foglalkoznunk a helyettes játékvezetők alkalmazásának lehetőségével is, hiszen ilyenre már sor került. 2001-ben a játékvezetők 70-80 %-os béremelést követeltek, amibe az NFL nem akart belemenni, ezért márciusban lockoutot alkalmaztak Paul Tagliabue-ék (korábbi NFL komisszár). A játékvezetők fő problémája az volt, hogy nem volt meg a megfelelő érdekérvényesítő szervük. Az akkori NFL Referee's Unionnak a tárgyalói között ott szerepelt négy bíró, Ed Hochuli, Bill Carollo, Jeff Bergman és Ben Montgomery is. A helyzet javítására az unió kérte a ma már a CAA-nál dolgozó játékosügynöknek, Tom Condonnak a segítségét. Condon bevonása révén az NFL által utolsó ajánlatként megfogalmazott 40 %-os béremelést sikerült egy utolsó utáni 60 %-ra feltornászni 2001. szeptember 6-ára. 2003-ra a tervek szerint meg is duplázódott volna a játékvezetők 2000-es keresete. Ennél többet azonban az NFL nem akart/tudott adni, és egy napra szóló ultimátumot adott a játékvezetőknek, akik addigra nem hozták meg a döntést. Kitartottak, így a szeptember 9-ei első játéknapon, az előszezon összes mérkőzéséhez hasonlóan a helyettes játékvezetők működtek közre. A szeptember 11-ei terrortámadás miatt csúsztatott második játékhét kezdetére azonban már aláírták a CBA-t a szeptember 6-ai feltételekkel. Az egyezség (és annak problémamentes meghosszabbítása) több mint tíz évre szóló tényleges békét hozott játékvezetői vonalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése