2012. április 15., vasárnap

Szerződések: irányítók és elkapók

A WR-ek esetében már jelentkeztem egy kisebb körképpel a legérdekesebb szerződésekről, most főként az irányítókkal foglalkozunk majd, illetve egy jelentős névvel kiegészül az elkapók listája is.

Az irányítók idei piacát hosszú időn át Peyton Manning határozta meg, a fő szabadügynökök, Matt Flynn és Alex Smith csak az idősebbik Manning döntése után tudtak csapatot találni maguknak, hiszen minden kezdő QB-re vágyó együttes elsősorban a leendő Hall of Famert szerette volna megszerezni. Peyton Broncos-szal kötött szerződéséről már beszámoltam, következzen most a másik két QB kontraktusának ismertetése, illetve pár érdekesebb csere QB szerződés.

Matt Flynn, a Packers csere irányítója esetében a Miami Dolphinst és a Seattle Seahawkst lehetett befutónak várni, hiszen a QB korábbi offenzív koordinátora, Joe Philbin lett a Miami új főedzője, a Seahawks GM-je pedig az a John Schneider, aki Flynn draftolásakor még a Packers vezetésében dolgozott. A Dolphins tervezett támadójátéka szinte teljesen megegyezik a Packersnél látottal, a Seattle pedig szintén hasonló sémában játszik. Flynn a Dolphinsnál belső információk szerint nem kapta meg azt a bizalmat, amit elvárt, a csapat nem akarta magát elkötelezni mellette igazán, mindössze évi 4-4,5 millió $ közötti átlagbért ajánlottak neki. A Seahawks sem volt kellően bátor, nem kapott a QB azonnal Cassel szintű szerződésajánlatot, de végül annak értéke csak elérte a 6,5 millió $-t évente, amely akár 8,8 milliósra is növekedhet, ha Flynn franchise QB-vé válik. Nézzük meg Flynn Seahawks-szal kötött szerződésének számait:

A 19,5 millió $-ból 10 millió garantált, amelynek összetétele: 6 millió aláírási bónusz, 2 millió 2012-es fizetés, és az 5,25 milliós 2013-as fizetésből is egy 2 milliós részlet. A szerződésben azonban emellett nagy növekedési lehetőségek is rejlenek. Összesen 7 millió $-ral növekedhet a kifizetett pénzmennyiség, amelyből 5 millió $ a 2013-as és 2014-es teljesítményfüggő alapfizetés emelkedés formájában elérhető, 2 millió $ pedig a csapat és a játékos egyéni teljesítményétől függ. Összességében azt mondhatjuk el a kontraktusról, hogy egy jól strukturált, kedvező megállapodás a Seattle számára, amely, még akkor sem jár túl nagy áldozatokkal, ha esetleg Flynn nem válik be.

Alex Smith asztalán már hónapok óta ott állt a 49ers ajánlata, de aztán Harbaughék Peyton Manning licitbe való bekapcsolódása miatt kissé elszabadultak az indulatok. Smith tárgyalt a Miamival is, de ha Flynnek nem voltak hajlandók elfogadható pénzmennyiséget nyújtani, akkor ne csodálkozzunk, hogy ez Alex Smithnek sem sikerült... A QB végül a 49ersnél maradt 3 évre 24 millió $-ért, amiből 9 garantált.


A szerződésben nincs aláírási bónusz, így eléggé magas alapfizetés értékekkel rendelkezik. A garantált tartalom a 2012-es 5 milliós bérből, a 3 milliós roster bónuszból, és a 2013-as alapfizetés 1 milliós részletéből épül fel. Mindhárom évben beépítésre kerültek teljesítményfüggő ösztönzők is, évi 1,25 millió $ értékben. 

Smith és Flynn szerződése éves átlag alapján a kezdő QB-k bérét tekintve az alsó régióba sorolható.

A leírtakból is következik, hogy a Miami Dolphins nem tudta megszerezni egyik irányítót sem, így maradtak egyelőre Matt Moorenál, majd megszerezték azt a David Garrardot, akit a Jaguars bocsátott el, de a tavalyi évet kihagyta műtétei miatt. A QB egy évre írt alá, összesen 3,35 millió $-ért (2,25 millió $ alapfizetés, 1 millió $ aláírási bónusz, 100.000 $ workout bónusz). Ennek ellenére meglepetés lenne, ha Philbinék nem választanának irányítót a draft elején.

Térjünk át három olyan QB-ra, akik tavaly még kezdtek csapatukban. Henne, Orton és Campbell is 3,5 millió $/év körüli szerződést kaptak. Közülük a Jacksonvillehez aláíró Chad Hennének van a legnagyobb esélye a kezdő posztra, látva Blaine Gabbert tavalyi gyengélkedését. És az ő szerződése az, amely leginkább növekedhet, évi 1,25 millió $-nyi teljesítményfüggő tétel hívható le. Orton esetében lesz talán a legnehezebb kezdőcsapatba kerülni, hiszen Tony Romot kellene kiszorítani, amire valószínűleg csak sérülés esetén lenne esélye. Campbell pedig Cutler cseréje lett a Bearsnél, a csapat prioritásnak tekintette a csere irányító posztot a tavalyi események következtében. Campbell szerződésének értéke is növekedhet 1 millió $-ral.


A QB-k után térjünk vissza kicsit a WR-ekre, ahol nem volt elérhető még az előző írás időpontjában Marques Colston szerződése. Azóta ennek a kontraktusnak is ismerjük a struktúráját. Amikor először hallottunk a szerződésről, akkor 5 évre 40 millió $-ról és 19 milliós garantált tételről volt szó. A 40 millió $ csak a maximális összeg, hiszen 36,3 millió a rendes érték, 3,7 millió $ pedig teljesítményfüggő tétel.


A valós garantált tartalom 17,7 millió $, ami a 10 millió $-os aláírási bónuszból, 2012 garantált 1,2 milliójából, 2013 garantált 4,5 milliójából, és a 2014-es bér 1 milliós garantált részletéből épül fel. Azt még mindig elmondhatjuk, hogy a szerződés igen kedvező a játékos képességeihez képest, még akkor is, ha esetleg kétségesnek tartanánk, hogy a WR-t másik játékrendszerben mennyire lehetne használni.

Colston szerződése nem került be a jelenleg élő top 10 WR kontraktus közé, de több idén aláírt megállapodás szerepel a listán:


Az, hogy Devin Hester, a Bears WR/returner ezen a listán továbbra is ennyire előkelő helyen szerepel, talán meglepetés lehet. A top 10 esetében változást idén főként a franchise taggel ellátott játékosok, Dwayne Bowe (Chiefs) és Wes Welker (Patriots) új megállapodása hozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése