2012. március 15., csütörtök

A WR-ekről szólt a szabadügynök-piac első két napja

A hét első felében kilenc olyan szerződés is született az NFL-ben, amelyeknek következtében az elkapók jelentős összeget tehetnek majd zsebre, a tizedik érdekes WR kontraktus pedig Randy Mossé. Kezdjük azonban azzal a játékossal, akivel tehetségben csak Moss vetekedhet, Calvin Johnsonnal, a Lions elkapójával. A Megatron becenévre hallgató játékos szerződéshosszabbítást írt alá a Detroittal. Johnsonnak még van hátra egy év a szerződéséből, de a Lions nem tétlenkedhetett, egyedülálló tehetségét meg kellett óvnia a piacra való kikerülésnek még a lehetőségétől is. Az új kontraktus 2019-ig él, és az első jelentések szerint 132 millió $-ról szólt, amelyből 60 millió $ garantált. Mindkettő rekordösszeg (lenne) az NFL történelemben. Később azonban jöttek a hírek, hogy valójában a hosszabbítás értéke "csupán" 113,45 millió $, amiből 53,25 millió garantált. Ez így az NFL történelem negyedik legmagasabb összértékű szerződése, viszont a garantált tartalom még mindig első helyet jelent. Amikor Peyton Manning aláírta tavaly szerződését, abban az option bónuszt gyakorlatilag garantált tartalomként tartották nyilván, senki sem gondolt arra, hogy jönnek a műtétek, és Luck elérhető lesz a Colts számára, pláne nem Peyton elküldését, így az ő szerződésében 54,5 milliót tekintettek garantáltnak, a valóság tartalom azonban csupán 26,4 millió $ volt. Calvin Johnson így az első helyre került, mögötte a sorrend: Sam Bradford (az utolsó nagy 1/1-es szerződés keretében) 50 millió, Tom Brady 48,5 millió, Larry Fitzgerald 47 millió, Joe Thomas 44 millió, Julius Peppers 42 millió, Matt Stafford 41,8 millió, Albert Haynesworth (már nem élő szerződése) 41 millió, DeMarcus Ware és Ndamukong Suh 40 millió. Ők tízen írtak alá az NFL történetében olyan szerződést, amelynek garantált tartalma meghaladta a 40 millió $-t. A franchise taggel ellátott Eagles elkapó, DeSean Jackson is hosszútávú szerződést kapott, amely meglehetősen magas összértékkel (47 millió $), de alacsony garantált tartalommal (14 millió $) rendelkezik. További 4 millió $ elérhető eszkalátorok formájában. Érdekesség, hogy az első éven túl mindössze 4 millió $ garantált tételt tartalmaz a szerződés, ez lehet a biztosíték a fejben kisebb-nagyobb gondokkal rendelkező játékos kisiklása esetére.

A szabadügynök-piacon Vincent Jackson fogta ki a legjobb szerződést az első napon. 5 évre írt alá 55.555.554 $-ért Tampába, amelyből 26 millió garantált. A franchise tagek felhasználása révén Jacksonnak nem igazán volt vetélytársa a top WR címért a piacon, így nem meglepő a magas összeg. A Redskins valami olyat tett, ami még a tavaly aláírt Santonio Holmes szerződésnél is nagyobb meglepetés. 42,5 millió $-t adnak annak a Pierre Garconnak, akinél kevés kiszámíthatatlanabb elkapó van az NFL-ben, ráadásul a garantált tartalom is igen magas. Garcon számai meghaladják a Saints-szel a piacnyitás előtti percekben megállapodó Marques Colston szerződésének összegeit... Laurent Robinsont is nagyon megfizette a Jaguars, a kérdés csak az, hogy vajon a WR-ekkel rendszeresen bukó franchise nem tudott volna biztosabb játékosra licitálni?! Robert Meachem lett Vincent Jackson utódja San Diegoban, de hogy ez vezet-e majd a játékos berobbanásához, arra legalább egy idényt várnunk kell. Végül is a csapat töredékéért szerezte meg a WR-t, mint amennyibe Jackson megtartása került volna. Reggie Wayne kedvezményes összegért maradt a Coltsnál három évre, amely sokakat meglepett, hiszen úgy gondolták, Wayne ott fog kikötni, ahol Peyton Manning. Randy Moss egy évre kötelezte el magát a 49ers mellett. Esetleges elküldésének költsége 0 $ Jed Yorkék számára, hiszen nem tartalmaz a kontraktus bennragadó tételt. 1,75 milliós alapfizetés mellett 0,75 millió $ roster bónuszból és 1,5 milliós teljesítményfüggő tételből épül fel a járó összeg. Szintén kiemelendő Brandon Marshall Chicagóba érkezése. Az elkapó ismét Jay Cutlerrel játszhat egy csapatban, de a meglehetősen olcsó cserét (a Miami mindössze két harmadik körös picket kapott cserébe) beárnyékolja, hogy Marshall a trade előtti estén állítólag ismét verekedésbe keveredett egy bárban, ahol megütött egy nőt (ügynöke ezt cáfolta, jelezve, hogy Marshall felesége sérült meg egy tőlük független incidens következtében). Állítólag a Bears annak ellenére végrehajtotta a cserét, hogy tudott az esetről. 

Nézzük az említett WR szerződések számait:


Az Eagles esetében már említésre került DeSean Jackson új kontraktusa, de mellette Evan Mathisért is minden létezőt megmozgatnak. Hogy cap helyet nyerjenek, hosszabbítottak Trent Cole-lal és Todd Herremans-szal is. Cole, az NFL egyik legjobb 4-3-as DE-je négy új évet kapott szerződéséhez, amely így 2017-ig él. 2014 és 2017 között a pass rusher 53 millió $-t kereshet, amiből 15 millió garantált. Herremans három évet kapott még pluszban, amely időszakban 21 milliót kereshet, ebből 11 millió garantált.
Az egyéb FA igazolások közül kiemelendő Cortland Finnegan és Carl Nicks szerződése. Finnegan a Ramstől magasabb garantált összeget kapott, mint egy éve Nnamdi Asomugha Philadelphiában! Míg a Nnamdi dealben csak 25 millió szerepel, Cortland 26,5 milliót kap meg egyetlen mozdulat nélkül. Nicks Tampába igazolása fájhat a Saints szurkolóinak, de ha egyszer a divíziórivális az NFL történelem legmagasabb guard szerződését teszi elé, akkor nehéz lett volna nemet mondania. A Nicks kontraktus éves átlagos értéket tekintve meghaladja Logan Mankins tavaly kötött szerződését, amely ugyan nagyobb összegről szólt, de több évre terjedt ki, illetve a kontraktus garantált értékben is 1 millióval felülmúlja a Pats guardjának számait. A Tampa tehát elvitte a piac legjobb elkapója mellett a legjobb guardot is, és mellette még egy tehetséges CB-t is igazolt Eric Wright személyében. Ez a három játékosmozgás a következő öt évben 140,5 millió $-jába kerül majd a csapatnak... Kiemelendő még Red Bryant szerződése, amit a Seahawks-szal kötött, és meglehetősen magas összegről szól ahhoz képest, amennyire egyoldalú játékosról van szó. Szintén igen magas az az összeg, amit a Minnesota kifizetett ebben a pocsék TE kínálatban John Carlsonért. Paul Soliai Miamiban maradása kisebb meglepetés, ügynöke úgy strukturálta a szerződést, hogy Soliai akkor legyen ismét FA, amikor bekövetkezik majd a nagy salary cap emelkedés. Érdekesebb nem WR szerződések az elmúlt napokból:


Nem szerepel a táblázatban két CB szerződése, akikről nem tudjuk, hogy mekkora garantált tartalommal rendelkezik szerződésük. Brandon Carr, a Chiefs cornere állítólag 5 évre 50,1 millióért szerződött a Dallas Cowboyshoz, a 49ers pedig 3 évre tartotta meg 29,3 millióért Carlos Rogerts, akinek szerződése 31,3 millióra nőhet eszkalátorok lehívásával.

Bár már sok nagynevű FA elkelt, még mindig olyan játékosok elérhetőek, mint a Bills-szel szappanoperát játszó Mario Williams, a tegnap a Titansnél vendégeskedő Peyton Manning, Evan Mathis, John Abraham, Ben Grubbs, vagy a ma Seattleben vizitáló Matt Flynn. Meglepőnek eddig az nevezhető, hogy milyen kevés mozgás van az LB és RB piacon. Utóbbin volt egy kis mozgás, hiszen Peyton Hillis a Chiefshez szerződött egy évre 3 millióért, a FB/RB LaRon McClain pedig a Chargershöz igazolt három évre. Ők azonban könnyedén nevezhetőek FB-nek, hiszen Hillisnek is az az eredeti posztja, tradicionális futójátékos még nem írt alá az FA periódus első két napján. Az LB piacon pedig még a nagyobb nevek esetében is csak érdeklődésekről olvashattunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése