2012. március 11., vasárnap

A Vikings közelebb a célhoz, de távol a megoldástól

Zygi és Mark Wilf, a Vikings tulajdonosai, Mark Dayton, Minnesota állam kormányzója és RT Rybak, Minneapolis polgármestere március elején megegyezett a Minnesota Vikings új stadionjáról. Ezzel a Vikings nagy lépést tett, de az igazi harc csak most kezdődik. A csapat és a város lobbijának ugyanis meg kell győznie az állami döntéshozókat arról, hogy mennyire jó ez az egyezség és stadionépítés a városnak, az államnak, és mennyire éri meg az államnak a Vikings megtartása. Eközben Rybak polgármester is bajban lehet egy érvényes jogszabály kijátszása miatt, amit a választópolgárok nem fognak tétlenül nézni... Mielőtt azonban erre rátérnénk, nézzük meg a tényeket a stadionnal és annak potenciális finanszírozásával kapcsolatban.


A 65.000 néző befogadására képes, és mobil ülőhelyek elhelyezésével akár 72.000 fősre is bővíthető új Vikings stadion a Metrodome helyén épülne fel (a mellékelt ábrán szaggatott vonallal körülhatárolva látható a jelenlegi Metrodome). A stadionba 150 luxus részleg és 7.500 club seat kerül beépítésre. A stadion körül egész szórakoztatónegyed épülne ki, melynek központja egy pláza lenne. A parkolóhelyek a pláza alatt, illetve a stadion környékén lennének elérhetőek, 2.000 hely közvetlenül a stadion környezetében, 500 kicsit távolabb. A pláza mellett megvásárlásra kerülne egy Star Tribune által birtokolt terület, amely a tailgatingnek adna otthont a mérkőzések előtt. 

A stadion üzemeltetését az újonnan felállított Stadium Authority látná el, amelynek tulajdonában is lenne a létesítmény. A Stadium Authority irányítását három állami és két városi megbízott látná el, tehát a Vikingstól teljesen független lenne. A Vikings 30 éves bérleti szerződést kötne az Authorityvel. A projekt összköltsége 975 millió $ lenne, amelyből 828 millió $ a stadion építési költsége, 147 millió $ pedig az infrastruktúra kialakításának költsége. A finanszírozásból a csapat mellett részt vállalna a város és az állam is. A Vikings hozzájárulása a projekthez 43,8 %-os, míg a teljes felmerülő költséghez (építés+üzemeltetés) 50,6 %-os lenne, de ebben már benne van a potenciális NFL-től származó G4 forrás is. Nézzük a finanszírozás megoszlását táblázatos formában a projekttel, illetve a jövőbeni üzemeltetéssel kapcsolatban:


Az állam amellett, hogy hozzájárulását törvénymódosítás után felállított szerencsejáték automaták bevételéből finanszírozná, adómentessé teszi az építkezéshez kapcsolatos eszközök és alapanyagok beszerzését, valamint az építkezés területén felmentést ad minden egyes ingatlan esetében az adózás alól (ez hasonló ahhoz, amikor Magyarországon egy önkormányzat iparűzési és építményadó alóli mentességet ad egy betelepülő multinacionális vállalatnak az adott üzemre x évig). A város hozzájárulása pedig az úgynevezett Convention Center adó (ennek összetétele: a forgalmi adó 0,5 %-a, az éttermekre kivetett adó 3 %-a, az alkoholtartalmú italokra kivetett adó 3 %-a és a szállásadó 2,625 %-a) átcsoportosításával lenne megoldva, így papíron nem kell új adókat bevezetni. Természetesen a projekt ellenzői megkérdőjelezik ezt az álláspontot, hiszen, ha elvonják az adott adót a Convention Centertől, akkor jogosan felmerül a kérdés, hogy az nem fog hiányozni? Illetve ha nem fog, akkor eddig minek kellett évente a Convention Centernek utalni ezt a forrást? A legtöbb ellenző szeretné, ha a "felesleges" forrásokat inkább az oktatásra, az infrastruktúrára, a szociális ellátásra költenék el, nem pedig a stadionra. Amennyiben a projekt költségei magasabbak lennének a tervezettnél, akkor első körben a Stadium Authority felelős azokért. Ha a Wilf család értékesítené a csapatot a bérleti szerződés időszakában, akkor a realizált profitból maximum 18 %-ban részesedik a Sports Authority. A %-os mérték évről évre csökken 1,2 %-kal az idő előrehaladtával és 15 éven belül eléri a 0 %-ot. A Vikingsnak garantálták, hogy a csapatnak maximum egy évet kell a Minnesota egyetem pályáján játszania. A szerződés része egy potenciális MLS csapat városba csábítása, amely Wilfék felelőssége, mindent meg kell ezért tenniük. A Vikings által fizetendő bérleti díj be van építve a csapat által fizetendő üzemeltetési költségekbe. A bevételek megosztása érdekes kérdés még, hiszen jelenlegi formában a Vikings elképesztően jól jár, aminek köszönhetően a projektnek több ellenzője lesz, mint szimpatizánsa. Minden mérkőzésnapi és a Vikingshoz, vagy a leendő MLS csapathoz kötődő bevétel a Vikingst illeti, ahogy a névadó szponzori szerződések teljes bevétele is, akár a stadiont tekintve, akár más épületek, parkolók vonatkozásában az építési területen. A Sports Authorityt illetnék meg a nem csapathoz kötődő bevételek, amelyek például koncertek szervezéséből adódhatnak, illetve a PSL értékesítésekből befolyó tételek. 

Ez a bevételmegosztási modell az, ami leginkább feldühíti jelenleg a döntéshozókat, illetve az is a projekt ellen szól, hogy a képviselők szerint az állami forrás biztosításához kevés lesz a szerencsejáték automaták bevétele. Ha most rendeznék meg a szavazást, az valószínűleg bukással végződne. 
Visszatérve a Rybak vonalra, a probléma az a polgármester számára, hogy létezik egy rendelet, amely szerint Minneapolis városnak minden olyan projektet népszavazásra kell bocsátania, amely sporthoz kötődő projektekhez kapcsolódik és ahhoz/azokhoz a város hozzájárulása meghaladja a 10 millió $-t. Rybak nem hajlandó kiírni szavazást a kérdésben, mert fél, hogy a város lakossága elutasítja a stadion építéséhez való hozzájárulást. A szavazás kikerülésére kitalálta, hogy a rendelet erre a helyzetre nem érvényes, hiszen nem új adókat vetnek ki, hanem csak amúgy is befolyó forrásokat csoportosítanak át, az állami szintű szerencsejáték bevételekhez pedig Minneapolis városnak nincs köze, hiszen azt az állam szedi be, nem a város. Az utóbbi pontnak még csak-csak igazat ad a lakosság egy része, de az előbbire csak csóválják a fejüket. Elképzelhető, hogyha Rybak kikerüli a szavazást, bírósági ügy lesz a dologból, ahol a város nem indulna jó eséllyel. Rybak kijelentette: "Hogyha nem tetszik a lakosságnak a népszavazás elmaradása, akkor akár vissza is hívhatnak a pozíciómból!"

Mindezek következtében látható, hogy még mindig hosszú az út addig, amíg a Vikings elmondhatja, hogy megoldotta stadion problémáját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése