2012. március 5., hétfő

Franchise és transition játékosok 2012-ben

A 2012-es offseasonben az NFL csapatok rekordnak számító 21 tag-et osztottak ki (az eddigi rekord 14 volt), a csapatok több mint fele, közel kétharmada élt a lehetőséggel. Egyetlen játékos, Drew Brees kapott exkluzív franchise tag-et, a többiek mind nem-exkluzív franchise tag-et kaptak. A transition tag-ek kiosztásának lehetőségével egyetlen csapat sem élt. Nézzük a 21 játékost, illetve becsült keresetüket, amelynek megállapítása során maradtunk a 120,375 millió $-os fizetési sapkánál, amelyet a liga az előző szezonban alkalmazott. A keresetek, Phil Dawsont (rá a 120 %-os szabály mérvadó), illetve Drew Breest (akinek száma majd az RFA periódus után lesz csak hivatalos) leszámítva minden esetben függnek a fizetési sapka nagyságától, amely még mindig nem ismert.


Az utolsó napokban három nagyobb jelentőségű szerződés is született, amelyeket potenciális tag kandidánsokkal kötött csapatuk:
-Marshawn Lynch (RB, SEA) 4 év, 31 millió $, 17 millió $ garantált
-Arian Foster (RB, HOU) 5 év, 43,5 millió $, 20,75 millió garantált, 30 millió jár az első 3 évben, 18 millió jár az első évben
-Steve Johnson (WR, BUF) 5 év, 36,25 millió $, 19,5 millió garantált, 24 millió jár az első 3 évben

A táblázatból és az aláírók közül hiányoznak olyan nagynevű játékosok, mint Vincent Jackson (WR, SD), Mario Williams (DE/OLB, HOU), Chris Myers (C, HOU), Ben Grubbs (OG, BAL), Cortland Finnegan (CB, TEN), Reggie Wayne (WR, IND), Paul Soliai (NT, MIA), Sione Pouha (NT, NYJ), Brandon Lloyd (WR, STL), John Abraham (DE, ATL), Curtis Lofton (LB, ATL), Carl Nicks (OG, NO), Marques Colston (WR, NO), vagy Evan Mathis (OG, PHI). Ők március 13-áig való megegyezés hiányában UFA státuszúak lesznek.

Mike Wallace, a Steelers elkapója végül nem tag-et kapott, hanem matchelési jogot és első körös draft választási kompenzációt garantáló RFA tenderrel látják majd el Kevin Colberték. A Packers sem játszotta meg a Cassel stratégiát, nem tagelték Matt Flynnt, aki így UFA lesz.
Egy érdekes történet: A Colts csak azért tagelte Robert Mathist, mert a DE-vel való egyeztetések jól haladtak ugyan, de féltek, hogy az egyezség ellenére a tag határidő után tudják csak lebonyolítani a szükséges adminisztrációt. Így a Colts kénytelen volt őt taggel ellátni. Mathis másfél órával a tag határidő lejárta után aláírta a hosszútávú szerződését, így úgy tűnik, ez volt minden idők legrövidebb franchise tag periódusa egy játékos számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése