2012. március 21., szerda

Sanchez, Tebow és a Saints büntetések első fele

Ezúttal Mark Sanchez még a szabadügynök-piac nyitása előtt kötött szerződését, Tim Tebow New York-i kalandját, a Saints bounty ügyének büntetéseit, és pár érdekes szerződésszámot veszünk szemügyre.

Az egész FA periódus felvezetésének a Manning elbocsátáson kívüli legfurcsább eseménye Mark Sanchez új szerződése volt, amit a Jets-szel kötött. Három évvel hosszabbították meg a két év múlva lejáró újoncszerződését. Az összesen 5 évre szóló kontraktus papíron 58,25 millió $-t fizethet Sancheznek, illetve elérhető még 10 millió $ eszkalátorok formájában. Nézzük először a szerződés lényegi részét.

Annak az ára, hogy a szerződéshez még hozzácsapjanak három évet, az volt, hogy a Jetsnek garantálnia kellett Sanchez 2012-es és 2013-as alapfizetését, ami együttesen 11,5 millió $-t tesz ki. Ez 2,75 millió $-nyi új pénzt jelent az előző szerződéshez képest. Emellett jelentkezik 8 millió $ aláírási bónusz, amit a QB szintén kézhez kap. Összesen tehát 19,5 millió $ a szerződés garantált tartalma a korábban jelzett 20,5 millióhoz képest. A szerződés ezt követő összes tartalma függ a beépített roster bónuszoktól. Ha a bónusz lehívási napokon Sanchez már nem tagja a csapatnak, azok nem kerülnek kifizetésre. Két éve van tehát az irányítónak arra, hogy bizonyítson, 2014-től hiába van élő szerződése még három évig, a csapat bármikor mondhatja azt, hogy elég volt. 2014-ben az elbocsátás költsége 4,8 millió $ cap hit, 2015-ben 3,2 millió $, míg 2016-ban 1,6 millió $ a bennragadó aláírási bónusz tételek miatt.

 
Ezután jön az érdekesség, amely az eszkalátorok 10 milliós tételével kapcsolatos. Ezekre minden körülmények között csak akkor jogosult Sanchez, ha az adott szezonban legalább a támadóoldali snapek 60 %-ának esetében a pályán szerepelt. Ha ez teljesült, minden Super Bowl részvétel 500.000 $-t hoz Sancheznek a szerződés időtartama alatt a részvételt követő években. További 500.000 $-t jelentenek a Super Bowl győzelmek. 2012-es szezont követő Super Bowl győzelem esetén például jár a részvétel és a győzelem bónusza is a következő 4 évben, így egy idei SB siker 4 milliót hoz Sancheznek. Egy 2015-ös szezonbeli siker csak a 2016-os idényben érvényesül, 1 milliót hozva. Sanchez akkor tudja mind a 10 millió $-t lehívni, ha a New York Jets nyeri a Super Bowlt 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is, és ő aktív résztvevője ennek.


Tim Tebow azért aktuális Sanchez kapcsán, mert a New York Jets hivatalosan is bejelentette délután, hogy megszerezte az irányítót Denverből. A tranzakció folyamán Denverbe került a Jets idei 4. körös és 6. körös draft választási joga, míg New Yorkba érkezett Tebow mellett a Broncos 7. körös pickje. A bejelentés után nem sokkal azonban probléma támadt, amelyért a Jets okolható. Anélkül tradeltek ugyanis Tebowért, hogy elolvasták volna a szerződését... A szerződés egyedi szerkezetű, mégpedig az először Calvin Johnson újonc szerződése esetében alkalmazott "advanced contract" struktúráról van szó, amelyet a jelenlegi CBA már nem engedélyez az új újonc modell miatt. Az ilyen szerződések esetében a játékos előre megkapja a szerződése következő éveiben járó fizetésének bizonyos részét. A struktúra lényege, hogy aláírási bónuszokként működő tételek nélkül (pl. option bónusz) védje a csapatot arra az esetre, ha az elől választott újonc hatalmas bukás lenne. Ebben az esetben az elbocsátást, játékra való alkalmatlanságot, stb. követő évekre kifizetett járandóságot a csapat vissza tudja követelni, míg a szerződés időszakában egyenletesen elosztott bónusztételeket nem. Tebow 2011-ben kézhez kapott 6.277.000 $-t. Ebből 2011-re csak 1.213.750 $ jutott, a többi a további évek fizetéséből csoportosítódott át. 2012-ből 1.425.000 $, 2013-ból 1.691.250 $, 2014-ből pedig 1.920.000 $ került kifizetésre. Amikor a Jets tradelt Tebowért, akkor egyúttal jelentkezett azon kötelezettsége, hogy a már Tebow által felvett 2012 és 2014 közé eső tételeket (5.036.250 $) kifizesse a Broncosnak. Ez sokként érte a Jets vezetését, akik azon nyomban cáfolták a játékoscsere megtörténtét. A New York-i csapat ennek ellenére nem szállt ki a versenyből, de a helyzetet kihasználva a Jaguars is bekapcsolódott a tárgyalásokba. Ez a két együttes maradt esélyes az irányítóra.

Szerkesztve: Az éjszaka folyamán a Broncos és a Jets egyezségre jutott. A Jets az ismertetett összeg felét fizeti ki a Broncosnak a következő két évben, és az ellenértékek nem változtak. Tim Tebow hivatalosan is a New York Jets irányítója.

Térjünk át a nap másik nagy eseményére, a Saints büntetéseire a bounty ügyben. A New Orleans Saints csapatát 500.000 $ megfizetésével és az idei, valamint a jövő évi második körös pick elvételével büntették. 

A csapat vezetéséből érintett személyek büntetése:

HC - Sean Payton - egy évre szóló eltiltás 
Payton egy éven keresztül (2012.04.01-2013.03.31) nem kapja meg 7 millió $ körüli bérét, és nem vehet részt a csapat mindennapi munkálataiban, gyakorlatilag egyéves fizetés nélküli kényszerszabadságról van szó.

Korábbi DC - Gregg Williams - határozatlan időre szóló eltiltás
A Rams jelenlegi DC-je rosszabbul járt, mint a főedző, ő ugyanis még az egy éven túl is szankciókra számíthat, egyelőre annyi bizonyos, hogy a 2012-es szezont követően döntenek arról, feloldják-e büntetését, vagy sem. A Rams természetesen új DC-t fog kinevezni idénre, Williams körülbelül 2 millió $-tól esik el a döntés következtében.

GM - Mickey Loomis - 8 mérkőzésre szóló eltiltás, és 800.000 $-os pénzbüntetés
Loomis a jelenlegi állapot szerint az alapszakasz kezdetéig dolgozhat szerepkörében, azt követően azonban fizetés nélküli kényszerszabadságra vonul az alapszakasz közepéig.

HC helyettes - Joe Vitt - 6 mérkőzésre szóló eltiltás
Vitt szintén dolgozhat az offseasonben, de az első hat alapszakasz mérkőzésen nem kap fizetést, és nem működhet közre a csapat mindennapi életében.

Az ügyben érintett játékosok büntetéséről az NFL később határoz, Roger Goodell kiemelte, hogy 22-27 játékos szankcionálására kerülhet sor jelenlegi információk alapján.
A döntések ellen a Saints és alkalmazottai fellebbezhetnek, de erre az eljárásra is Roger Goodell előtt kerülne sor.

Végezetül nézzük meg táblázatos formában pár olyan érdekesebb szerződésszámot, amelyekről még nem esett szó a blogban:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése