2012. március 28., szerda

Nike vs. Reebok - A "Tebow-per"

A Nike Inc. és a Nike USA Inc. a mai napon pert indított New Yorkban a Déli Kerületi Bíróságon a Reebok International Ltd. ellen. A vita a riválisok között a Tim Tebow mezek miatt robbant ki. A Nike szerint a Reebok Tebow Jets mezét érvényes licenc nélkül árusítja, arra kérik a bíróságot többek között, hogy a Reebokot kényszerítsék magatartása azonnali felfüggesztésére. 

A Reebok Tebow elcserélése, március 21-e óta árulja a mezeket, mindezt úgy, hogy nem jogosult Tim Tebow nevének, és mezszámának használatára. Egy mez forgalomba hozatalához két licencre van szükség, az egyik az NFL Properties licence (ezzel április 1-ig rendelkezik a Reebok), a másik a játékos nevének és mezszámának használatára vonatkozó licenc. Utóbbi megszerzése kétféleképpen lehetséges: 1. megszerezni magától a játékostól, 2. az NFL Players Incorporated csoportos licencének megszerzésével. A Reebok nem rendelkezik jelenleg a NFL Players csoportos jogaival, mivel azok március 1-jén lejártak, és azok a Nike-ra szálltak át. Emellett a Nike 2010. március 24-én megegyezett Tim Tebow-val arról, hogy exkluzív jogokat ad a társaságnak a személyéhez kötődő termékekre. Ennek következtében a Reebok 2012. március 21-én, és azt követően sem volt jogosult arra, hogy Tim Tebow mezeket áruljon. Az NFLPA is megerősítette, hogy a társaság nem kapott engedélyt az új Tebow mezek piacra dobására. A Reebok feltétel nélkül árulhat Tebow nevével Denver mezeket, mert a készletei kifutásáig erre engedélye van, de új terméket nem jelentethet meg a piacon a játékos beleegyezése nélkül március 1-jét követően.

Március 23-án Tim Tebow ügynöke azzal a kéréssel fordult a Reebokhoz, hogy hagyják abba Tebow nevének és mezszámának használatát a termékeken, mert erre nem jogosultak. Az ügynök március 26-áig kért visszajelzést a cégtől, de választ a mai napig nem kapott. A Nike, amely április 3-án mutatja be új NFL mezeit, úgy gondolja, hogy a Reebok egyedülálló marketing és bevétel realizálási lehetőségtől fosztja meg azzal, hogy a piacot licenc nélkül ellátja Tebow új, Jetses mezével.

A bíróságot arra kéri a Nike, hogy kötelezze a Reebokot a magatartás megszüntetésére (gyártás, árusítás, marketing, reklámozás, rendelések fogadása, illetve szállítás, kivéve a mezek esetleges megsemmisítése esetét). Arra is kéri, hogy kötelezze a céget partnereinek értesítésére arról, hogy esetleg ők is jogi következményekkel néznek szembe, amennyiben a per indítása után is tovább árusítják a Reebok termékeket. Kérik, hogy a Reebok vásárolja fel az összes, kereskedőknek eladási célból elküldött Tebow Jets mez készletet, és pusztítsák el az összes ilyen mezt, illetve emellett minden, Tebow nevét és/vagy mezszámát tartalmazó Jets jelképekkel is rendelkező terméket.
Amennyiben bebizonyosodik a Reebok rosszhiszeműsége, akkor akár háromszoros kártérítésre és a perköltségek megtérítésére is kötelezhetőek, mi több, a teljes Reebok által realizált bevétel megtérítését is kéri a Nike.

A Nike beadványa letölthető a következő linken: Nike vs. Reebok.

Ne feledjük, Tim Tebow rendelkezett az előző szezonban a második legtöbb eladott mezzel Aaron Rodgers (QB, GB) mögött, annak ellenére, hogy csak 11 mérkőzésen át volt kezdő. Illetve, hogy még nagyobb lehetőségeket tartogat új csapata mezeladási szempontból, Denver New York közelében sincs felvevőpiac szempontjából.

Szerkesztve: New York-i idő szerint este 9 órakor a bíróság megtette első lépését, és ideiglenes korlátozó végzés keretében kötelezte a Reebokot arra, hogy hagyjon fel a Tebowhoz kötődő Jets termékek gyártásával és értékesítésével, és hívja vissza a kereskedőknek már eljuttatott készleteket. Ezért természetesen a kereskedőket kártalanítás illeti meg. Ez a döntés még nem jelenti az ügy lezárultát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése