2012. március 10., szombat

Nagytakarítás Indianapolisban, harc Manningért, a Redskins trade és Sanchez

Az Indianapolis Colts nem állt meg az elbocsátásokkal Peyton Manningnél, az irányítót a mai napon öt játékos követte. A legnevesebb távozó Dallas Clark (TE), Gary Brackett (LB), valamint Joseph Addai (RB), de kezdett a csapatban az elmúlt években Melvin Bullitt (S) és Curtis Painter (QB) is. A nagytakarítás érdekessége, hogy idénre mindössze 5 millió $ cap helyet nyert a mozgásokkal a csapat és eközben 18,9 millió $ cap hit keletkezik. Manninggel együtt a nyert cap hely kb. 15 millióra tehető, a felmerült költség viszont már közel 30 milliós. Utóbbi azt jelenti, hogy egy potenciális 120 milliós capből idén a Colts csak 90 milliót költhet el, ami nagyon limitálja lehetőségeiket. Jövőre viszont minden megváltozik, hiszen mindössze 32 millió $-nyi cap helyük foglalt, igaz, ez csupán 34, 2013-ban szerződés alatt álló játékosnak köszönhető.
A Colts még jelentőset nyerhet pénzügyileg Dwight Freeney (DE) elküldésével vagy elcserélésével. A játékos 19,035 milliós cap számmal rendelkezik idén, elmozgatása esetén 5 milliós $ ragad bent a capben, miközben 14,035 milliós cap hely keletkezik. Freeney potenciális távozásával a Colts elmúlt 10 évének franchise arcai eltűnnek, Robert Mathis és Antoine Bethea marad már csak a nevesebb játékosok közül, és ők sem igazán számítanak az említett kategóriába...

Eközben Peyton Manning este elkezdte körútját. A Chiefs már ajánlott neki szerződést, de velük nem találkozott még személyesen. Tegnap a Broncosnál járt, amely mindent megtesz a leigazolásáért. Peyton több mint nyolc órát tárgyalt a csapattal és az éjszakát is a városban töltötte. A Denver nagy aktivitása mindent elmond arról, hogy mit gondol a vezetés Tim Tebow jövőjéről az NFL-ben... Manning állítólag a későbbiekben, még a döntése előtt ellátogat a Cardinalshoz és a Dolphinshoz is, hacsak a Denver elő nem áll egy visszautasíthatatlan ajánlattal. A Denver jó helyzetét a Manningért való csatában jelzi két lépés is, aminek köszönhetően a Redskins és a Jets ki is szállt a versenyből. A Washington feltrade-et hajtott végre, megszerezték a Rams 1/2-es pickjét, így ők választanak a Colts után, és feltehetőleg Robert Griffin III-t viszik el. Az 1. kör 2. pickjének ellenértéke a Redskins idei 1. és 2. körös pickje volt, valamint a 2013-as 1. körös pick és a 2014-es 1. körös pick. Legutóbb ehhez hasonló pick sokaságot a Chargers adott 1998-ban az 1/2-ért, és Peyton Manning mögött Ryan Leafet választották vele. Az a lépés nagyon nem jött be, meglátjuk, hogyan járnak Washingtonban... A Jets pedig egy őrült szerződéssel látta el Mark Sanchezt. A QB élő szerződéséhez hozzácsaptak még 3 évet, így 5 évig marad a csapatnál. A 3 év alatt plusz 40,5 milliót kereshet Sanchez, az 5 év alatt összesen 58,25 milliót, amiből 20,5 millió garantált. Mi több, a szerződésbe be van építve 10 millió dollárnyi eszkalátor is, így az összérték akár 68,25 millió $ is lehet...

A Broncosnál a Manning események mellett rosszabb hírek is vannak, három játékos néz szembe eltiltással tiltott teljesítményfokozók használata miatt. DJ Williamset és Ryan McBeant hat, Virgil Greent négy mérkőzésre tiltotta el a liga. Williams jelezte, hogy nem használt tiltott szereket, és eljárási hiba áldozata lett. Ezzel szemben a pletykák arról szólnak, hogy az NFL azért tiltotta el, mert a produkált vizeletmintája nem embertől származik... Virgil Green nem kért engedélyt egy betegségével kapcsolatos gyógyszer használatára, azt a teszt előtt sem jelezte, ezért bukott meg a vizsgálaton. Szintén eltiltották Brett Hartmannt, a Texans punterét, aki négy mérkőzést pihen. Williams 1,765 millió $-t, Green és Hartmann 109.452 $-t bukik az eltiltások miatt. McBean RFA, de nem kapott tendert a Broncostól, így ő UFA lesz március 13-án.

Az NFL-ben több csapatnál átstrukturálások sora zajlik annak érdekében, hogy a csapatok csökkentsék legnagyobb cap számmal bíró játékosaik értékeit. Könyvelési módosításokról van csupán szó, a játékosok többsége nem kap kézhez kevesebbet az átstrukturálások következtében. Nézzük a főbb módosításokat:

-Kezdjük a Super Bowl MVP-vel a sort, Eli Manning 10,75 milliós idei alapfizetését 1,75 millió $-ra csökkentette, a 9 milliót aláírási bónusszá alakították, amit Eli azonnal kézhez kapott. Eli cap száma így idénre 9,6 millióra csökkent, a Giants a módosítással 6,75 millió $-nyi cap helyet nyert. Ezzel szemben a későbbi cap számok jelentősen emelkedtek, Eli 2013-ban 20,85 millió $-t, 2014-ben 20,7 millió $-t, 2015-ben pedig 20,05 millió $-t foglal majd a capből. A Giants szintén spórolt RB-je, Brandon Jacobs elbocsátásával.

-Korábban történt, de érdemes megemlíteni Ben Roethlisberger (QB) szerződésmódosítását is, amellyel 8,025 millió $ cap helyet nyert a Steelers, viszont Big Ben cap számai szintén jelentősen emelkedtek a következő évekre. A Steelers nagy salary cap hadművelete, amelyhez hozzájárult a korábbi bejegyzésben említetteken kívül Chris Kemoeatu (OG), Aaron Smith (DE) és Hines Ward (WR) elbocsátása is, 32,91 millió $-ral csökkentette a Pittsburgh cap számát, amely eredetileg több mint 25 millióval lett volna a potenciális salary cap fölött.

-A Raidersnél volt még nagyüzem az elmúlt napokban, előbb Richard Seymour (DE) és Michael Huff (S), majd Carson Palmer (QB) esett át átstrukturáláson. Seymour esetében 5,98 millió $-t nyertek, de ennek ára az volt, hogy Seymour szerződése még 2016-ig él, cap számai 2013 és 2015 között 19,133 milliósak lesznek, 2016-ban pedig 16,315 millió $-t foglal a sapkából. Huffon 5,84 milliót nyert a csapat, de az ő szerződése is meghosszabbodott 2016-ig. 2013-ban és 2014-ben 11,289 milliót foglal majd a sapkából, 2015-ben és 2016-ban pedig 9,46 milliót. Carson Palmer esetében a Raiders 7,717 millió $-nyi cap helyet nyert, de a QB cap száma szintén gigantikussá vált a következő két évben. 2013-ban 16,858 milliót, 2014-ben 18,858 milliót foglal majd a capből. Az összesen 19,537 milliós spórolás ellenére azonban a Raiders még mindig a potenciális cap felett volt 5,6 millióval. Ennek csökkentése érdekében elküldték Chris Johnsont (CB) és Hiram Eugenet (S), valamint érik Kamerion Wimbley (OLB) elbocsátása is.

-A Saints összesen 7 millió $-t nyert Jahri Evans (OG) és Will Smith (DE) szerződésének átstrukturálásával 2012-re, míg a Dallas 960.000 $-t spórolt Dez Bryant (WR), a Falcons pedig 1,75 milliót nyert idénre Dunta Robinson (CB) szerződésmódosítása miatt.

A pár napja elbocsátott Demorrio Williams már talált is magának csapatot, az egykori Chiefs LB a Chargershez írt alá 1 évre. Korábbi csapataikkal hosszabbító játékosok: Kroy Biermann (DE, ATL, 3 év), Jason Snelling (RB, ATL, 3 év), Chris Pressley (FB, CIN, 2 év), Scott Chandler (TE, BUF, 2 év), Ruvell Martin (WR, BUF, 2 év), Will Tukuafu (DE, SF, 2 év), Guy Whimper (OT, JAC, 2 év), Will Robinson (OT, JAC, 2 év), Turk McBride (DE, NO, 1 év).

Zárásként nézzünk meg két érdekes szerződést, előbb Rashean Mathisét, a korábbi Pro Bowler cornerét, majd pedig Marshawn Lynch kontraktusát.

Mathis esetében a Jaguars nagyon jól bebiztosította magát, a CB, ne feledjük, hogy ACL szakadásból tér vissza, és már egy ideje nem a tőle megszokott szinten játszik. Az egy évre szóló szerződés 950.000 $-nyi nem garantált alapfizetés mellett 1 millió $-os aláírási bónuszt tartalmaz. A fennmaradó 3,05 millió $ teljesítményfüggő tétel, amely játékidőhöz van kötve. Összességében tehát 5 millió $-t kereshet Mathis, de abból csak 1 millió garantált.

Lynch esetében olvashattunk már 30, 31 és 32 millió dolláros összértékről és 17, valamint 18 millió $-os garantált tételről is, nézzük meg, mi az igazság:


A szerződés várható összértéke 30 millió $, amiből 17 millió garantált, de a 30 millió 31 millióra emelkedhet, ha Lynch le tudja hívni a teljesítményfüggő tételeit 2014-ben és 2015-ben. Ehhez nem kell mást tennie, mint 1500 yard felett futnia az említett szezonokban. A garantált tétel a 6 milliós aláírási bónusz, illetve az első két év fizetése, együttesen 11 millió $. A 2014-es alapfizetés csak sérülés esetére garantált, így nem számítható be, mint garantált tétel. Összességében elmondható, hogy a magas garantált tartalommal a játékos múltját figyelembe véve a Seahawks nagy rizikót vállal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése