2012. március 28., szerda

Könyvajánló: Illegal procedure

Második ajánlómban egy olyan könyvről lesz szó, amely tegnap jelent meg. Történetünk főszereplője, Josh Luchs, aki 1990 és 2008 között játékosügynökként dolgozott. Luchs pályafutása nagyon sikeres volt, több első körben elkelt játékost képviselt, azonban a szoros elithez, a Condonokhoz, Rosenhausokhoz vagy Dográkhoz nem ért fel. Elmondhatja viszont magáról, hogy minden idők legfiatalabb ügynöke volt és marad is az idők végezetéig és dolgozott többek között Doc Daniels-szel, Gary Wicharddal és Steve Feldmannal, akik, ha nem is tartoznak a szűk elitbe, de elismert, és sokra tartott játékosügynökök voltak. 2010 őszén Luchs úgy döntött, hogy az SI rendelkezésére áll, és beszámol arról, milyen is az ügynökök világa belülről. Az ügynök az újonc játékosok megszerzésének volt a mestere, a legtisztátalanabb folyamatnak a szakmában. Luchs pályafutása alatt egyetemistákat fizetett NCAA szabályokat sértve, adatokat hamisított, hamis ígéretekkel, luxusnyaralásokkal, pénzzel győzött meg szülőket, játékosokat, fizetett közvetítőket alkalmazott egy-egy játékos meggyőzésére (lehettek ezek barátok, edzők, de még családtagok is), Wonderlic teszteket és annak megoldásait szerzete meg illegális módon, és megannyi olyan tettet hajtott végre, amely milliók felháborodását váltotta ki az SI cikk megjelenésekor. A volt ügynök fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet ennek a területnek a visszásságaira, és elindítson egy folyamatot, amelynek végeredménye egyszer a rendszer megreformálása lehet.

Luchs-szal már több alkalommal foglalkoztam a blogban, annak idején a nagyszámú olvasói kérésre lefordítottam az SI-ban megjelent cikket is. Álljon itt annak négy, tanulságos része, amelynek segítségével a blog újabb olvasói is betekinthetnek egy játékosügynök életének mindennapjaiba:


Számomra a könyv olvasása során Luchs reformelképzelései voltak a legérdekesebbek, hiszen pályafutása már a cikkekből is megismerhető volt. Különösen érdekes volt az egyetemistáknak nyújtott hitelek ötlete, amely a játékosok ügynökök általi, NCAA által tiltott fizetésének visszaszorításához vezethetne. Luchs egy olyan rendszert javasol, amelynek során szerződésbe foglalnák a játékosokkal az ügynöktől kapott pénzeket, így legális formát nyerne a juttatás. A szerződés alapján jogosult lenne az ügynök arra, hogy a játékos első profi szerződéséből visszafizesse az infláció alatti kamattal rendelkező hitelt, és emellett ezek nyilvánossága (legalább az, hogy ki melyik ügynöktől vett fel hitelt) garantálná, hogy ne legyen más ügynököknek érdeke a játékosnak pénzt juttatni. Eltűnne a gyakorlatból az, hogy egy-egy játékos 8-10 ügynöktől is elfogad pénzt... Ha azonban egy ügynök úgy érzi, hogy igény esetén tudna több pénzt adni az adott játékosnak (abból adódóan, hogy a játékos értékét többre, leendő draftpozícióját magasabbra becsüli), akkor juttathat a játékosnak összeget, de csak az előző ügynök kártalanítása után. Ebben a rendszerben az ügynökök akkor szenvednének csak kárt, ha az adott játékost többre becsülik, mint ahol el fog kelni, vagy amilyen pályafutásuk lesz, nem éri őket kár amiatt, hogy egy játékosba befektettek, de az mást választ. A játékosok életének nem lesznek állandó velejárói az ügynökök, azok közvetítői, vagy a nevükben pénz reményében eljáró barátok, családtagok... Az intézmények sem szenvednének kárt, hiszen nem kerülne sor a futballnak köszönhető bevételek elvonására annak érdekében, hogy a játékosokat fizessék, mint a profi sportolókat. Számukra a rendszer mit sem változna, ugyanúgy elég lenne a játékosok számára az oktatás megtérítése, mint manapság. Azzal valószínűleg a többség egyetért, hogy a bevételekből való közvetlen kifizetés amúgy sem oldaná meg a problémát az ügynökök és játékosok viszonyát tekintve, ugyanúgy elfogadnák a pénzt az ügynököktől. Azonban, a Luchs féle rendszerben eltűnhetnének az illegális fizetések, hiszen sokkal kevesebbek érdeke lenne, hogy egy-egy játékosnak fizessenek, lényegében akik fizetnek, biztosak lennének benne, hogy meg is szerzik a játékost, aki ugyanúgy hozzáférne ösztöndíjon felüli plusz tételekhez egyetemi tanulmányaival és játékával párhuzamosan. Azt kell mondjam, számomra ez eddig a legéletképesebb megoldás az egyetemi futball ügynökproblémájának rendezésére.

A könyv megrendelhető a következő linken mind papír alapon, mind elektronikus formátumban:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése