2012. március 23., péntek

Elkapók szerződései

Calvin Johnson szerződésének elemzésére már sor került, most Vincent Jackson (TB), DeSean Jackson (PHI), Brandon Lloyd (NE), Pierre Garcon (WAS), Laurent Robinson (JAC), Robert Meachem (SD) és Mario Manningham (SF) kerül sorra.

Vincent Jackson kapta az első napok legnagyobb szerződését a free agency pediódusban. A rendszeresen kevésbé komplikált szerződéseket kötő Tampa vezetés most sem cáfolta meg magát. Ezúttal is aláírási bónusz nélküli szerződést ajánlottak és csak mutatóban találkozunk bónusz értékkel. A szerződés gyakorlatilag alapfizetés értékekből épül fel, hogy mégis keressen valamit szeptemberig Jackson (alapfizetés csak mérkőzésnapokon jár), azért érkezik számára a 2 milliós kifizetéssel a roster bónusz. A 2 millió mellett feltétel nélkül garantált az első év alapfizetés értéke, a 11 millió $, illetve a második év alapfizetése, 13 millió $ is. A szerződés teljes garantált tartalma így 26 millió $, és a struktúrából következően nincs bennragadt tétel, akármikor is küldjék el Jacksont, a játékos alkoholproblémái miatt ez fontos lehet.


DeSean Jackson új szerződése Philadelphiában 5 évre 47 millió $-t fizet, de az összeg 51 millió $-ra is emelkedhet az eszkalátorok lehívásával. Jackson kapott egy 10 milliós aláírási bónuszt, emellett teljesen garantált a 2012-es 750.000 $-os alapfizetése, és a 2013-as 6,75 milliós alapfizetéséből 4 millió $, vagyis összesen 14,75 millió $ az aláíráskor garantált tartalom, a korábban közölt 14 millióval szemben. Érdekes része a szerződésnek a harmadik év garantált tartalma, amely 250.000 $ teljesen garantált és 250.000 $ sérülés esetén garantált összegből áll, de ez a tétel semmissé válik, ha DeSean lehívja 2012-ben és 2013-ban is a workout bónuszait. Mivel a workout bónuszok valószínűleg lehívandó járandóságnak minősülnek, a garantált tartalmakhoz nem számít be a 250.000 $-os teljes garantált rész sem. Az eszkalátorok a Pro Bowl szerepléshez, az elkapott yard- és TD mennyiséghez és a Super Bowl győzelemhez vannak kötve. Az elküldés költsége 2013-ban 8 millió, 2014-ben 6 millió, 2015-ben 4 millió, 2016-ban pedig 2 millió $-nak megfelelő cap hit.


A Patriots nagyon alacsony összegért kapta meg az előző két játékoshoz képest az idősebb korosztályba tartozó Brandon Lloydot. A WR-t motivációs/pszichés problémái miatt a csapatok többsége valószínűleg nem merte volna több évre magához láncolni, a Patriots viszont ezt megtette. A csapat természetesen óvatos volt, ezt jelképezi az első év végére időzített 3 millió $-os option bónusz, ha az nem kerül lehívásra, Lloyd szerződésének utolsó két éve nem válik érvényessé. A szerződés garantált része 3,9 millió $, a 3 milliós aláírási bónusz és a 900.000 $-os elsőéves alapfizetés összege. Az elküldés költsége 2013-ban 2 millió $, 2014-ben 2,5 millió $ cap hit.


Pierre Garcon volt az első csapatot váltó játékos a piacnyitást követően, de ki ne írta volna alá azt a szerződést, amit a Redskins elé tett?! A kontraktus 11 millió $-nyi aláírási bónuszt tartalmaz, többet kap ilyen címen Garcon, mint a három eddig ismertetett elkapó. Emellett garantált számára az első év 2,1 milliós alapfizetése is. Az 2013-as és 2014-es alapfizetés jelenlegi állapot szerint csak sérülés esetére garantált, de mindkét évben a szezon harmadik napján teljes garantált tétellé válik. A roster bónusz mérkőzésenkénti részletekben kerül kifizetésre, akkor kapja meg Garcon, ha a 46 fős aktív rosterre van nevezve az adott találkozón, találkozókon. A játékos 2013-as elbocsátása esetén 8,8 millió, 2014-es elküldés esetén 6,6 millió, 2015-ben 4,4 millió, 2016-ban pedig 2,2 millió $ cap hit keletkezik.


Laurent Robinson egy remek, Dallasban töltött szezon után kapott a Jaguarstól hatalmas pénzt. Vicces statisztika Robinsonnal kapcsolatban, hogy míg ő 11 elkapott TD-vel zárt tavaly a Cowboysban, a Jacksonville egész csapata együttvéve tudott 12 elkapott TD-t összehozni. Ennek ellenére a 32,5 milliós összérték és a 13,6 milliós garantált tétel kicsit soknak tűnik. A szerződés teljes összegéből garantált a 8 milliós aláírási bónusz, a 2 milliós roster bónusz, és az első két év alapfizetése, összesen 3,6 millió $. Robinson elbocsátásának bennragadó tételei adott évbeli elbocsátás esetén: 2013 6,4 millió $, 2014 4,8 millió $, 2015 3,2 millió $, 2016 1,6 millió $.


A Chargers Vincent Jackson helyére Robert Meachemet szerződtette. Ami az árat illeti, a San Diego jól járt, de kérdés, hogy Meachem, akinek karrierje elején a playbookokkal nagyon meggyűlt a baja, képes-e játékát egy szinttel magasabb fokozatra juttatni. A négy év alatt a viszonylag magas 7,5 milliós aláírási bónusz, és az elsőéves 1,5 millió alapbér garantált teljes mértékben, de a második év 5,6 milliós bére is garantált sérülések esetére és a Garconnál látottakhoz hasonlóan az új szezon kezdetén teljes garantált tétellé alakulhat, ha Meachem rosteren van. Az elbocsátás cap költsége: 2013 5,625 millió $, 2014 3,75 millió $, 2015 1,875 millió $.


Végezetül jöjjön Mario Manningham, a Giants volt harmadik számú elkapója, a Super Bowl egyik hőse. Ezúttal nem mutatkozott meg annyira a jó SB szereplés -> nagy szerződés ok-okozati összefüggés, nem igazán lehet Manningham szerződését kimagaslónak nevezni. Második elkapói bér lehet a kategória, ahová ezt a megállapodást beilleszthetjük. A kétéves kontraktus időszakában 7,374 milliót kereshet Manningham, amelyből garantált 3,2 millió $, a 2 milliós aláírási bónusz és az 1,2 milliós elsőéves alapfizetés formájában. A roster bónuszok itt is mérkőzésenkénti tételek, hasonlóan működnek, mint Garcon esetében. A második évben nincs garantált tétel, csak 1 millió $ cap hitet eredményez a WR potenciális elküldése.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése