2012. március 2., péntek

D'Qwell Jackson, Ahmad Brooks és Will Montgomery szerződései

Két nagyobb összegű LB szerződést kötöttek az NFL-ben az elmúlt pár napban, illetve új szerződést kapott a Redskins centere is, nézzük meg ezeket a kontraktusokat közelebbről. 

Az első vizsgált szerződés D'Qwell Jacksoné lesz, aki a tavalyi év egyik legnagyobb visszatérője volt, és a Brownsnak sikerült még az FA periódus előtt megegyeznie vele. Jackson öt év alatt összesen 42,625 millió $-t kereshet, ha minden jól jön ki számára, a teljesítményfüggő tételek nélküli érték 38,5 millió $-os, míg a garantált érték csak 10,4 millió $, amiből 7 millió az aláírási bónusz. Az aláírási pénz az öt évre egyenlő mértékben oszlik le 1,4 millió $/év mértékben. A fennmaradó 3,4 millió $-os garantált tétel az első év alapfizetése. A második év alapfizetése, a 3,6 millió $ akkor válik garantálttá, ha Jackson a csapat rosterén szerepel a 2013-as szezon harmadik napján. A harmadik évben a 2,6 milliós alapfizetésből 1 millió $ garantált, de csakis sérülés esetén történő elbocsátás esetére. A szerződés egész hosszában jelentkeznek roster bónuszok, amelyek kifizetése az alapszakasz mérkőzésekhez van kötve, tehát kifizetésükre az alapbérhez hasonlóan 17 részletben kerül sor.


A két fő teljesítményösztönző egyike az utolsó három évben elérhető alapfizetés növekmény (eszkaláció), a másik pedig az egész szerződés időszakában elérhető Pro Bowl bónusz. Jackson esetében egyik sem számít várhatóan lehívható ösztönzőnek (LTBE), a bérnövekmény mögötti feltétel egyelőre nem is nyilvános, állandó Pro Bowl résztvevőnek pedig nem lehet őt nevezni. Abban az esetben azonban, hogyha mindent le tudna hívni, a következőképpen alakulnának át a cap számok:


Másodikként nézzük meg Ahmad Brooks 49ers-szel kötött hatéves szerződését, amely bonyolultabb mint Jackson kontraktusa. Már legalább 3-4 különböző verzió megjelent a tartalommal kapcsolatban. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a teljes egészében garantált tartalom itt is kimerül az aláírási bónuszban (7,5 millió $) és az első évre jutó bérben (750.000 $). Így a teljesen garantált tartalom 8,25 millió $, további 9,25 millió garantált, de csak sérülés esetére. A második év alapbére akkor válik garantálttá, ha Brooks 2013. április 1-jén a rosteren szerepel. Mielőtt azonban elkezdenénk a bonyolult szakaszt, következzen a jelenleg aktuális kinézete a szerződésnek:


Brooks szerződésében mind eszkalációra (alapfizetés növekedés), mind de-eszkalációra (alapfizetés csökkenés) van lehetőség. Utóbbi eset akkor következik be, ha Brooks 2012-ben és 2013-ban nem éri el a szerződésben előírt sack számokat. A növekedés feltételei nem ismertek, de azt tudjuk, hogy az első szezont követően minden évben szerepel ennek lehetősége a szerződésben. A de-eszkaláció évente 2,5 millió $-t von le a megkereshető pénzmennyiségből a sack számoktól elmaradást követő évben, az eszkaláció évente 500.000 $-t ad hozzá az értékhez. Így a 42 millió $, egyrészt csökkenhet 37-re is, illetve növekedhet a szerződés maximális értékére, 44,5 millió $-ra is. 


Ha 2013-ban érvényesítésre kerül a de-eszkalátor, akkor a 2014-es, 5,15 millió $-os alapfizetésből 4,95 millió sérülés esetére garantálttá válik, illetve, ha Brooks 2014. március 1-jén a rosteren szerepel, akkor mind az 5,15 millió garantálttá válik teljes egészében, nem csupán sérülés esetére.

Végezetül nézzük meg Will Montgomery szerződését, akiről valószínűleg sokan, a Redskins fanatikusait leszámítva még nem is hallottak. A kezdő center szerződése könnyed az előbb elemzett két LB kontraktushoz képest, hiszen még csak az aláírási bónusz leosztásával sem kell foglalatoskodnunk, ugyanis Montgomery nem kapott a csapattól ilyen tételt, a négyéves szerződés garantált tartalma egészen pontosan 0 $, összértéke pedig 12 millió $. Helyette jelentős értékű roster bónuszok vannak beépítve, és az a furcsa eset áll elő, hogy az első év után esik a játékos által a capben foglalt hely, ami eléggé ritka. A szerződés garantált tartalmának hiánya elengedhetetlenné teszi azt, hogy Montgomery mindig a tőle várható legjobb teljesítményt nyújtsa, mert különben, ha kirúgják, semmi sem jár már neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése