2012. február 12., vasárnap

Új terv Arden Hillsben és Minneapolisban

A Minnesota Vikings stadion drámája tovább gyűrűzik. A jelenlegi helyzet szerint a csapat szabadon mozoghat, nincs olyan létesítmény, ahova szerződés kötné a következő szezonra. A Vikings addig nem ír alá új (a potenciális új stadionba/új városba (?) költözésig tartó) szerződést a Metrodome-mal, amíg nem rendeződött hosszútávon a stadion probléma. Arden Hills (Ramsey megye, Minnesota állam) január vége felé benyújtotta a leginkább kidolgozott pályázati programot a stadion megépítésére, ők voltak az egyetlenek, akik már kézzelfogható lépéseket is tettek a stadion megépítéséért, nem mellesleg megegyeztek a pénzügyi tervben a Vikings-szal, amely (részben NFL G-4 forrásból) 425 millió dollárnyi hozzájárulást garantált az 1,1 milliárd dolláros projekthez. Azonban annak ellenére, hogy ez volt a legjobb pályázat, Mark Dayton kormányzó nemet mondott a tervekre. Ennek elsődleges oka, hogy Dayton szeretné Minneapolisban tartani a csapatot, másodlagos pedig, hogy a pénzügyi tervben a megye hozzájárulásának forrása az ételekre és italokra kivetett forgalmi adó 3 %-os emelkedése lett volna, ami nem tetszett a kormányzónak. A Ramsey megyei projekt felelősei az első ponttal nem igazán tudtak mit kezdeni, a második probléma megváltoztatása érdekében pénteken új javaslatot nyújtottak be a törvényhozásnak és a Vikingsnak. A források biztosítása terén drasztikus módosításokat hajtottak végre, a következő tételek járulnának hozzá a megyei és állami részlet biztosításához:
-a parkoló névadó szponzori szerződésének bevételei,
-parkolódíjak nem mérkőzésnapokon,
-belépőkbe épített pótdíj (3 %-os tétel),
-stadionbeli értékesítésekre kivetett forgalmi adó növelés,
-a stadion körüli területen üzleti céllal felépített épületek ingatlanadója,
-a stadion környékén beszedett egyéb díjak részlete (itt arra kell gondolni, hogy a stadion körül egy teljes szórakozó központot alakítanának ki, és annak bevételéből részesedne a megye),
-a megvásárolt területtel kapcsolatosan befolyó tételek.

A korábbi terv szerint 650 millió dollárt biztosított volna összességében a megye, de az új terv csak 618 millió dollárt foglal magában, tehát elmarad a korábban ígért összegtől. Éves szinten átlagosan 20,6 millió dollárt hoznának az új tervbe épített tételek 30 év alatt. 2016-ban, az első évben 16,3 millió dollár, az utolsó évben, 2045-ben 25,5 millió dollár folyna be.

A Vikings szombaton nemet mondott a tervekre, mert a korábbi változat jobban megfelelt nekik. Annak értelmében hozzájuk folyt volna be az első két tétel bevétele (a parkoló névadó szponzori szerződéséből származó profit és a parkolódíj), illetve nem kellett volna további tételeket beépíteni a jegyárakba. Érdekes módon Lester Bagley, a Vikings stadion ügyekért felelős alelnöke jelezte, hogy jelenleg már inkább a Metrodome mellett felépítendő stadionra fókuszálnak (a terület látható a mellékelt Google Maps segítségével készített ábrán piros határvonallal), mert az állam nem támogatna idén mást, és azt próbálják velük együtt működőképes projektté alakítani. Nem lesz könnyű feladat az sem, hiszen bár RT Rybak polgármesterrel leült egyeztetni a Vikings és Dayton is, a minden jelenleg elérhető forrást figyelembe vevő terv 55 millió dollárral elmarad a stadion minimális költségétől... Az egyik állami döntéshozó szerint a hiány reálisan inkább 100 millió dollár feletti. A fő forrás a szerencsejáték automatákból befolyó 72 millió dolláros bevétel lenne, de ennél többet nem tudtunk meg a még mindig csak részben elkészült finanszírozási modellről. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy a Metrodome 2015-ig állna, és a Vikings ott játszana. 2016-ban nyílna meg az új stadion és a Metrodome-ot lebontanák. Helyén egy plázát húznának fel, amely hozzájárulhatna a mérkőzés előtti tailgatinghez. Az új terv szerint a Vikingsnak csak 2-3 mérkőzést kellene a Minnesota egyetem pályáján játszania. Jelenleg a csapat projekthez való pénzbeli hozzájárulása nem ismert. Kiemelendő még, hogy az érintett terület nincs az állam birtokában jelenleg, területén több olyan épület található, amelyeket a földek megvásárlása esetén le kellene bontani.

Ami azonban a sok, de valamiért mindig ötlet szinten maradó terv mellett a legújabb problémát jelenti a Vikings számára: a 13 állami döntéshozóból 7 nyíltan ellenzi azt, hogy az adófizetők valamilyen formában hozzájáruljanak a projekthez, így pedig nagyon nehéz megfelelő állami forrásokat találni. Ráadásul az indulatok is kezdenek elszabadulni, az egyik döntéshozó figyelmeztette Dayton kormányzót, hogy ideje lenne leállni a kampánnyal, mert láthatóan egyik projekt sem megfelelő jelenlegi állapotában. Amiatt is elmarasztalták Daytont, mert nyíltan támogatja a minneapolisi terveket, pedig azok kevésbé kidolgozottak, mint az Arden Hills-i terv.
Mindezeknek az a következménye, hogy a felek még mindig helyben járnak, az idő fogy, és a Vikings egyre inkább türelmetlenebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése