2012. február 4., szombat

Tulajdonosi találkozó, Goodell, London és a stadion projektek

A Super Bowl kapcsán tulajdonosi találkozóra is sor került Indianapolisban, amely minden idők legrövidebb találkozójaként vonul be a történelembe. A 38 perces meeting tökéletes bizonyítéka annak, hogy az előző évi lockoutkor fellépő pengeváltások után az NFL-ben tökéletes nyugalom uralkodik, minden szép és minden jó. Béke van tíz évre, új TV-s szerződések vannak, kell-e ennél több?

A tulajdonosi találkozó egyetlen szignifikáns döntése a San Francisco 49ers Santa Clarában építendő új stadionjával volt kapcsolatos. Az NFL tulajdonosok ellenszavazat nélkül szavazták meg a 9ers új stadionja számára a kedvezményes, 200 millió dolláros hitelt az új G-4 stadion alapból. 
A 49ers projektje, ahogy említettem már, egy helyi lakossági kezdeményezés, a Santa Clara Plays Fair szervezet ellenállásába ütközött, akik összegyűjtöttek 4.500 aláírást annak érdekében, hogy a városnak újra ki kelljen írnia a szavazást a lakosok körében arról, hogy akarják-e a stadiont a jelenlegi feltételekkel. Santa Clara nem adott helyt a kezdeményezésnek, mivel egyszer már sor került szavazásra a kérdésben. Erre a szervezet beperelte a várost és a 49erst annak érdekében, hogy megállítsa a beruházást, majd a múlt héten a város visszaperelte a szervezetet. Ellesznek egy darabig a bíróságon, de közben úgy néz ki, hogy az NFL hozzájárulásának biztosításával ténylegesen beindul a projekt márciustól. Ha nem lesznek váratlan akadályok, a stadion 2015-ben megnyílhat.

A tulajdonosi találkozó utáni sajtótájékoztatóján Roger Goodell más területeket is említett, amelyek közül kiemelkedik az NFL Network élő mérkőzés kínálatának módosítása. Nő a csütörtök esti mérkőzések száma, amelyekre 2012-től a 2. és 15. hét között kerül sor. Goodell a beszélgetés folyamán nyomást helyezett a Time Warner Cable társaságra, amellyel az NFL évek óta nem tud megállapodni az NFL Network csomagba való felvételéről. Szintén említette azt a komisszár, hogy preferálja azt, hogy ne költözzön együttes Los Angelesbe, viszont Los Angeles kapjon csapatot. Ez azt jelentené, hogy a csapatok száma nőne meg. Goodell jelezte, hogyha expansiont hajt végre a liga, akkor annak úgy kell végbemennie, hogy a létszám ne 33 csapatra, hanem 34 csapatra növekedjen. Ez a jelenlegi tulajdonosoknak is jó pénzt hozna, hiszen, mint említettem korábban, az újonnan indított franchise-ok esetén 1 milliárd dolláros vagy afeletti expansion fee kifizetése valószínűsíthető, ami csapatonként 31,25 millió dollárt jelentene új csapatonként.

Goodell beszélt arról is, hogy szeretne Mexikóba vinni egy újabb mérkőzést, és a londoni jelenlét is szóba került. Twitteren számoltam be korábban arról, hogy a Rams lesz a házigazdája a következő három szezonban a Wembleyben megrendezendő összecsapásnak, és idén a Patriots lesz az ellenfél. A jegyek értékesítése azonban nem zajlik még jelenleg, mivel kisebb vita keletkezett az Edward Jones Dome üzemeltetője, és a Rams között, mivel a szerződésük csupán preseason mérkőzések esetében teszi lehetővé a Ramsnek, hogy a Dome-on kívül rendezzenek mérkőzést. A bérleti szerződés tehát ütközik a tervezett londoni mérkőzéssorozattal. Goodell azonban továbbra is bizakodik, hogy megrendezésre kerül a mérkőzés, a felek megegyeznek a szerződés módosításáról. DeMaurice Smith, az NFLPA vezetője is tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen többek között az is szóba került, első alkalommal publikus keretek között, hogy az NFL játékosok nem repesnek a londoni túrákért, és az NFLPA bár támogatja a nemzetközi terjeszkedést, aggódik az európai túrák játékosokra gyakorolt hatása miatt. Nem nagy hír ez, hiszen eddig is tudtuk, hogy a játékosok többsége ellenzi a londoni mérkőzéseket, de nyilvánosan még kevés szó volt a kérdésről. Smith esetében egyébként még mindig nem került sor szerződéshosszabbításra, de valószínűleg megkapja azt a következő két hónapban, mielőtt lejárna kontraktusa az NFLPA-vel. Goodell ezzel szemben megnyugodhat, az NFL tulajdonosok 2019. március 31-ig meghosszabbították szerződését ellenszavazat nélkül. Goodell 10 millió dolláros éves fizetése is jelentősen növekedett a hírek szerint.

Térjünk ki kicsit a stadionokra, a 49erst már említettem, most kiegészítjük ezt a Rams és a Chargers stadionjával, valamint a Los Angelesben és Minnesotában tervezett projektekkel.

A Rams esetében említettem a szerződésproblémát, amely jelenleg egyeztetések tárgya. Annak érdekében, hogy kikerüljön ez a londoni mérkőzést lehetetlenné tevő pont a szerződésből, valószínűleg engednie kell a csapatnak a város akaratának. St. Louis célja, hogy megelőzze a csapat elköltözését, miután a Rams a bérleti szerződéséből 2014-ben nagy valószínűséggel kiléphet. Akkor nem léphetne ki, ha a stadion elsőosztályú létesítmény lenne 2014-ben az NFL szintjén, több tényező figyelembevételével a top 8 stadion közé tartozna, ami jelenleg álom kategória. Így valószínűleg ahhoz, hogy kikerüljön az a bizonyos pont a megállapodásból, meg kell egyezni egy hosszútávú, fejlesztéseket is tartalmazó bérleti szerződésről. St. Louis elsősorban amiatt aggódik, hogy Stan Kroenke, a Rams tulajdonosa beszállt a Los Angeles Dodgers MLB csapatért zajló versenybe. Ha Kroenke nyerné a licitet, akkor sokak elképzelése szerint egyszerű lenne összepárosítani Los Angelest és a Ramst. Hogy ez mennyire reális, azt nehéz megítélni. Szintén lehetőség London, hiszen Kroenke az Arsenal tulajdonosa is, illetve itt ez a három mérkőzéses Wembley series is a láthatáron.

Az Edward Jones Dome üzemeltetői a héten előálltak egy tervezettel, amely a következő elemeket tartalmazza:
-majdnem akkora méretű kijelző kerülne beépítésre, mint ami a Cowboys stadion található,
-1500-zal nőne a club ülőhelyek száma,
-több ablak kerülne elhelyezésre a stadion oldalán, így nőne a természetes megvilágítás szerepe, és csökkenne a dóm jelleg,
-tailgating terület nyílna meg a szurkolók előtt a stadion és a Convention Centre között,
-egy nagy alapterületű külső épület épülne,
-a stadion állapotát javítanák, illetve a koncessziók fejlesztése is tervben van.

Mindez együttesen 124 millió dollárba kerülne a stadiont üzemeltető St. Louis Convention & Visitors Commission szerint, és ennek 52 %-át finanszírozná a Rams, 48 %-át az adófizetők. A Ramsnek március 1-ig kell igent vagy nemet mondania, de benyújthatnak saját javaslatot is. Jelenleg a Rams évi 500.000 dollárt fizet a CVC-nek, és a szerződés papíron 2025-ig él, de 2014-ben felmondható. A tervezet célja egyelőre nem új szerződés kötése, hanem hogy biztosítsák, hogy a stadion a legjobb nyolc létesítmény közé emelkedjen NFL szinten és ne léphessen ki a csapat a szerződésből 2014-ben. Nehéz feladat lesz ez, hiszen csupán tíz régebben épített létesítmény van az NFL-ben az Edward Jones Domenál...

Los Angelesben közben készül a leendő Farmers' Field környezetvédelmi hatásvizsgálata, emellett leginkább a külső tényezők alakulnak. A Marriott hotellánc két luxusszálloda felépítését indítja be a leendő stadion szomszédságában az AEG-vel karöltve. Los Angeles város megszavazta a terveket és engedélyezte, hogy az AEG a hotelre kivetett adókból közel 270 millió dollárt megtartson 2035-ig. A város és az AEG összefonódása a projekt terén újabb bizonyosságot nyert, tehát kijelenthetjük, hogy az NFL csapat költözése/indulása nem fog megbukni sem az AEG-n, sem a városvezetésen. A hotelekkel kapcsolatos szavazás és a projekt leendő beindítása további pozitívumnak nevezhető a Farmers' Fielddel kapcsolatban. Szintén előrelépés, hogy a város és az AEG előállt a projekt szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tekinthető Convention Center (LA-ben Pico Hallnak nevezik az épületet) első képeivel. A vázlatokat Dan Meis a Populous mérnöke készítette, aki annak idején a Staples Centert is tervezte. A Pico Hall 275 millió dollárba kerül majd, és két kötvénykibocsátás finanszírozza, amelyek fedezetéül különböző adóbevételek számítanak majd.
Írnék arról is egy keveset, hogy a blog olvasói hogyan látják Los Angeles és az NFL viszonyát. 115 szavazat érkezett a témában, és 31 %-a a szavazóknak úgy nyilatkozott, hogy sem jelenlegi NFL csapat költözését, sem új csapat indítását nem tudja elképzelni a városban. 13 % nyilatkozott úgy, hogy szerinte majd új csapat indul LA-ben. A költözésre legesélyesebb franchise-oknak sorrendben a következők bizonyultak: San Diego Chargers 16 %, Jacksonville Jaguars 15 %, Oakland Raiders 13 %, Minnesota Vikings 8 %, St. Louis Rams 5 %, Tampa Bay Buccaneers 3 %, Buffalo Bills 2 %.

San Diegoban a város nem profitált kellőképpen abból, hogy a stadiont időlegesen átnevezték Qualcomm Stadiumról Snapdragon Stadiumra, ami kisebb negatívumként jelentkezett a város és a csapat közötti viszonyban. A Chargersnek kidolgozott elképzelése van egy esetleges stadion építéséről, de az elég régóta áll, ami miatt jelentősen bevonták őket is az LA-i költözéssel kapcsolatos pletykákba. Ezúttal azonban kaptak egy tervet, amivel az egyik helyi újság állt elő. Azt gondolná ebből az információból az ember, hogy ez csupán egy vicc, azonban az újság terve több ponton kidolgozottabbnak és racionálisabbnak tűnik, mint az eddig promótált saját elképzelés. Ez önmagában lehet elismerés is a U-T San Diegonak, de kritika is a Chargersnek. A U-T San Diego projektje több mint 1,5 milliárd dollárba kerülne, de nem csupán a stadion építését foglalná magában, hanem kialakításra kerülne egy egész tengerparti sport- és üdülőövezet, amelyhez parkok, hotelek és tengerpart is társulna, maximalizálva a lehetőségeket. Nem csupán a stadion építéséről (800 millió dollárra becsült költség East Villageben) és a Convention Center kibővítéséről (520 millió dollárra becsült költség) lenne szó, mint a másik projektben. Ráadásul ki is emelték, hogy az eddig tárgyalt új Chargers stadion megépülése esetén a legkisebb alapterületű lenne a jelenlegi NFL stadionok közül, megfosztva a szurkolókat a tailgating lehetőségétől. Ezzel szemben az újság által elképzelt projektben felépített sportövezet nagy területet engedélyezne a stadionnak, és semmi oka nem lenne annak, hogy ne lehessen ott Super Bowlokat, NCAA Final Fourokat, vagy világszínvonalú koncerteket megrendezni. A tervben az egyik legmeglepőbb részlet, hogy a finanszírozás esetében nem számolnak nagyarányú adóemeléssel.

Minnesotában időközben Mark Dayton kormányzó bejelentette, hogyha idén akar stadiont a Vikings, akkor annak a Metrodome helyén kellene felépülnie, nem lehet szó Arden Hillsről. Ennyit értek tehát a nyilvános pályázatok, amiket fel is töltöttem a blogba... Az ok a döntés mögött, hogy a Metrodome helyén építkezés a legolcsóbb projekt, és szeretnék a csapatot Minneapolis város határain belül tartani. A Vikings elsőre természetesen nagyon negatívan fogadta a híreket, hiszen nem elég, hogy megfosztják őket a lehető legjobb projekttől, még az építkezés időszakában számolniuk is kell a Minnesota egyetem területének körülbelül 67 millió dolláros bérlési költségével is (később már "csak" 48 millió dollárról volt szó). Az NFL hamarosan közölte, hogy nem szándékozik olyan projektet támogatni, ahol egy NFL csapatnak egy éven túl nem saját vagy nem NFL szabványokra kialakított stadionban kell játszania. Ne feledjük, jelentős bevételek kerülnének ki így a bevételmegosztásból. Erre a város elkezdte vizsgálni annak lehetőségét, hogy a Metrodome szomszédságában építenék fel a stadiont, ott azonban a terület megszerzésével lehetnek gondjaik. A Vikings időközben kicsit lecsendesült, jobban szeretnének megoldást a stadion problémájukra, mint amennyire preferálják Arden Hillst, és úgy néz ki, a végén meg is adják magukat a városnak. Azonban ehhez kidolgozott terv kell, ami továbbra sincs... Arden Hills jelezte, hogy átdolgozza a finanszírozási modellt, amivel a legnagyobb gondja volt Daytonnak, csökkentve az adóemelési kötelezettséget, de várhatóan csak másfél-két héten belül tudnak előállni az új projekttervvel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése