2012. február 23., csütörtök

Routt és Finley szerződése, jelentősebb átstrukturálások

Az első nagy szerződést ebben az offseasonben a Raiders által elbocsátott Stanford Routt kötötte meg, aki 3 évre szerződött a Chiefshez. Először Routt szerződését a híradások 20 milliósnak állították be, majd jött a valamivel pontosabb 19,6 milliós szám, azonban ez a szerződés jelenlegi formájában inkább "csak" 18 millió $-ról szól. Nézzük éves bontásban a Brian McIntyre által megszerzett információk alapján a kontraktust:


2012-ben egy 200.000 $-os workout bónusz kifizetésével indul a pénzkeresés a CB számára, amelyet a 4 millió $-os roster bónusz követ. Ezután heti bontásban az összesen 1,8 millió $ alapbér kifizetésére kerülhet sor. A 1,8 millió $-ból 1 millió $ garantált. Így összesen az első évben Routt 6 millió $-t kaphat a KC-től, de a Raidersnél garantált 5 millió $-ját is megkapja, így összesen 11 milliót tehet zsebre. Eddig egyszerűnek tűnik a szerződés könyvelési szempontból is, hiszen az aláírási bónuszként viselkedő tételek hiánya miatt a cap szám megegyezik a tényleges pénzmennyiséggel, plusz ehhez jön még a Raiders kötelezettsége. 2013-ban érkezik egy kis csavar, a 10 $-os (nem tévedés) option bónusz lehívásával a szerződés utolsó két éve is érvénybe léphet. Az option bónusz, mint aláírási bónuszként viselkedő tétel a hátralevő évekre bontva van könyvelve a capben. Jelentkezik emellett egy 4,3 milliós alapfizetés tétel és egy 200.000 $-os workout bónusz. A kifizetett pénzmennyisége 4.500.010 $ lesz, a cap szám pedig 5 $-ral alacsonyabb. Az utolsó évben ismét érkezik egy roster bónusz 1 millió értékben, és közel 6,3 milliós alapfizetés és a szokásos workout bónusz. A cap szám 7.499.995 $, a valós kifizetett pénzmennyiség ennél 5 $-ral kevesebb. Itt érkezik azonban az a pont ami miatt valóban 19,6 millió $-os lehet a szerződés, egy 1,6 millió dolláros alapbér növekmény (eszkalátor) van beépítve ide bizonyos 2013-as teljesítményfüggő tételként. A szerződés alapértékébe azért nem számít ez bele 2014-ig, mert nem minősül a tétel valószínűleg megkeresendő (LTBE) járandóságnak. Amennyiben az 1,6 milliót tudja érvényesíteni Routt, úgy az utolsó évben a cap száma 1,6 millió $-ral emelkedik.


Routt Kansas Citybe szerződése csökkentette Brandon Carr (CB) maradási esélyeit, és növelte Dwayne Bowe (WR) esélyét a franchise tagre.

A másik nagy szerződést Jermichael Finley kötötte. A Packers TE-je két évre írt alá 14 millió $-ért. Az első híradások itt is magasabb összegről, 15 millió $-ról szóltak, amivel Finley minden idők legjobban fizetett TE-je lett volna átlagfizetést tekintve. Így sem sokkal rosszabb azonban a helyzet, hiszen a 7 millió $/éves szerződéssel negyedik a listán holtversenyben.


A szerződés 1 millió $-os aláírási bónuszt tartalmaz, ami a két évben 500.000-500.000 $ értékben számít a capbe. Az első évben Finley cap száma 5,25 millió $, a másodikban 8,75 millió $. A szerződés két nagy tétele a roster bónusz, amely az összérték 50 %-át teszi ki együttvéve. Mindkét évben jár 300.000 $-nyi workout bónusz is.


Adódhat a kérdés, hogy egy 24 éves TE miért nem köt hosszabb szerződést? Az ok leginkább a 2014-es nagy cap emelkedésben keresendő a szakértők szerint. Többen gondolják úgy, hogy a cap emelkedés miatt az idei piacon nagyon sok kétéves megállapodás születik majd, ami FA-vé teszi a játékosokat a "nagy robbanás" előtt. Ha Finley korát nézzük, még akár két nagy szerződést is kaphat pályafutása alatt!

Finley szerződésével a Packers egyúttal újabb nevet emelhet a franchise tag várományos körbe. Matt Flynn mellé Scott Wells center került be, de ne feledjük, Finley szerződése még inkább rontotta a Green Bay cap helyzetét, így mindkettejük esélye elenyésző. Flynn esetében kb. 14,5 millió $, Wells esetében kb. 9,5 millió $ hely kell a tageléshez.

Térjünk át pár nagyobb jelentőségű átstrukturálásra. A Steelershöz és a Raidershez csatlakozott a Jets, az Eagles és a Bills is, mindannyian nagyobb profilú játékosuk szerződését módosították.

A Steelersnél a korábban ismertetett csoporthoz csatlakozott az RT, Willie Colon. Colon tavaly írt alá ötéves szerződést, és idénre 5,7 milliós cap száma lett volna. Ebből az alapfizetés 4,5 milliós tételét felbontották 700.000 $ alapfizetés és 3,8 millió dollár aláírási bónusz összegére. Az új aláírási bónusz 5 éven keresztül jelentkezik évi 760.000 $-ként, növelve az éves cap terhet a további szezonokban. A változással Colon cap száma 2012-re 2,66 millió $-ra csökken, a csapat 3,04 milliót nyert a szerződésmódosítással.

A Jets is a Steelers stratégiáját választotta, amikor átstrukturálta D’Brickashaw Ferguson szerződését. Az LT által foglalt cap hely 2012-ben 11,651 millió $ lett volna. Ebből a fő tétel a 9,985 milliót kitevő alapfizetés volt (1,666 millió volt az egyéb tétel, aláírási és workout bónusz), amelyet felbontottak 9 millió aláírási bónuszra és 985.000 $ alapbérre. Így Ferguson cap száma 2012-re 4,451 millióra csökkent, vagyis 7,2 millió $-t spórol a csapat. Ez a 7,2 millió $ a következő négy évben egyenlő, 1,8 millió részletekben jelentkezik, és minden egyes szezonban ennyivel emelkedik a Ferguson által foglalt hely is. Ez a 7,2 millió $ akár már elég is lehet Sione Pouha megtartására.

Cullen Jenkins tavaly írt alá kiemelkedő DT szerződést az Eagles-szel. A módosítás részletei nem ismertek, annyit azonban tudunk, hogy Jenkins idei cap száma 7,5 millió $ lett volna, ami 2,5 millió $ alapfizetésből és 5 millió $ roster bónuszból állt. Ha a roster bónuszt a csapat átalakította aláírási bónusszá, az éves szinten 1 millió $-ral dobja meg a cap terhet a következő szezonokban, 2012-re pedig 2,5 millió $ (alapfizetés) + 1 millió $ (új aláírási bónusz évre jutó része)=3,5 millió $-ra csökkenthették számát. Ez azt jelentené, hogy az Eagles 4 millió $-nyi cap helyet nyert.

Terrence McGee és a Bills elválaszthatatlanok voltak egymástól az elmúlt évtizedben. A CB azonban az utóbbi időben többet volt sérült, mint egészséges, ez is állhatott annak hátterében, hogy átstrukturálásra kérték a Bills vezetői. Természetesen nem állapot az, hogy egy ilyen sérülékeny játékos, aki túl van karrierje csúcsán a legmagasabb cap számmal szerepeljen a csapatnál. Feltehetőleg McGeenek csökkentenie kellett bérét annak érdekében, hogy Buffaloban maradhasson, emiatt ez az átalakítás eltérhet a korábban ismertetettektől. Csupán a korábbi adatokat ismerjük, mert a Bills nem szokta publikálni még a fő számokat sem. McGee 2012-es cap terhe 6,3 millió $ lett volna, amiből 3,6 millió volt az alapfizetés, 500.000 $ a roster bónusz, 100.000 $ a workout bónusz és 2,1 millió $ a korábban megkapott aláírási bónusz évre jutó része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése