2012. február 19., vasárnap

Franchise tag jelöltek 2. - NFC

Folytassuk a franchise tag jelöltek bemutatását az NFC-vel, ahol már vannak olyan csapatok is, amelyeknél még halvány esélyét sem nagyon lehet elképzelni a tageknek, és vannak olyan csapatok is, ahol akár három játékost is érdemes lenne taggel ellátni, már persze, ha lehetne ilyet... Amellett, hogy felsorolom a neveket, próbáltam jósolni is a tagek valószínűségét 1 csillagtól 5 csillagig tartó skálán, illetve a várható összeget is. A skálán az 1 a legkevésbé esélyes, 5 a leginkább esélyes. Franchise tagekkel foglalkozunk, hiszen a transition tagek alkalmazása nem túl elterjedt napjainkban.

DAL: Anthony Spencer (OLB) *
NYG: -
PHI: DeSean Jackson (WR) **** Evan Mathis (OG) **
WAS: Fred Davis (TE) *** London Fletcher (LB) *

A Super Bowl győztes Giantsnél se cap hely, se igazán olyan játékos nincs, akit feltétlenül fontos lenne megtartani. Kareem McKenzie, Mario Manningham, Terrell Thomas, Jonathan Goff, Aaron Ross és Deon Grant lehet az, akiket sokan említenének náluk, de egyikük sem annyira kimagasló játékos, hogy 10 millió $ körül keressen egy évben a tag miatt. Thomas-szal lehet vitatkozni, de egy év sérülés miatti kihagyás után nem racionális egy ilyen lépés. Manningham taggel megtartása helyett pedig valószínűleg preferálja a csapat Cruz szerződtetését hosszútávra. Talán még Steve Weatherford, a punter a leginkább esélyes, de szerintem rá nem fog taget használni a csapat. A Cowboysnál az elmúlt hetekben vetették fel Anthony Spencer tagelését. A játékos, akit leginkább úgy azonosíthatunk be, mint "aki DeMarcus Ware másik oldalán játszik" szerintem nem akkora klasszis, hogy kiérdemelje a 9 millió $-os taget, de a pletykák miatt feltüntettem. A Phily számomra azért érdekes, mert nagyobb prioritásnak tartom számukra Mathist, mint DeSean Jacksont. Egyeztetési szemmel nézve viszont kétségtelen, hogy nehezebb megalkudni Drew Rosenhaus-szal az FA kezdete előtt, így nagyobb az esély a DeSean tagre. A Redkinsnél Cooley gondjaival Fred Davis kiváló fegyverré vált, azonban ügynöke vélhetőleg emiatt Shanahanék szemével nézve túlzott igényekkel áll elő. A tag emiatt esélyes és a viszonylag alacsony költség miatt (5,5 millió $ körül). Davist a pályán kívüli gondjai miatt is érdemesebb tagelni, mint hosszútávút aláírni vele. Feltüntettem még London Fletchert, de az az igazság, hogy mivel ő is nyitott a visszatérésre, sokkal könnyebbnek tűnik esetében a megegyezés, mint Davisnél. LaRon Landry lehetne még jelölt, de benne szerintem túl nagyot csalódott már a csapat.

CHI: Matt Forte (RB) *****
DET: Cliff Avril (DE) **** Stephen Tulloch (LB) *
GB: Jermichael Finley (TE) ** Matt Flynn (QB) *
MIN: -

A divízió legesélyesebbje a tagre Matt Forte, aki az elmúlt szezonban hihetetlenül megnövelte értékét. Szerintem a 8 millió körüli tag összeg elfogadható, az sem biztos, hogy mondjuk a Chicago nyitott lenne egy Chris Johnsonét közelítő szerződésre az RB-vel ehelyett. Mellette Avril az, aki viszonylag biztosnak tekinthető tag szempontból. A Lions nem valószínű, hogy szeretné őt a piacra kiengedni, és Avril bejelentette, hogy nem fog a Detroitnak engedményeket adni, fair ajánlatra vár. Ez pedig sejteti, hogy kénytelen lesz a taget alkalmazni a vezetés. Tulloch lehet még kandidáns, de nem biztos, hogy 9 millió $-t megér a csapatnak, bármekkora stabilitást is jelentett a Lions defensenek tavaly. A Packers esetében kevésbé valószínű az, hogy Matt Flynnt tagelnék. A szurkolók és a csapatvezetés is egészen biztosan elgondolkodott már a 2009-es Matt Cassel ügylet lemásolásán. Akkor a Patriots tagelte Casselt, majd elcserélték Kansas Citybe. Sokak szerint Flynn esetén a Miami lehetne szinte biztos partner, egyrészt a megoldatlan QB poszt, másrészt a Philbin kapcsolat miatt. A probléma az, hogy amíg Flynn a Packers rosterén van taggel, addig a cap száma 14,5 millió $-ra emelkedik, aminek megfelelő helyet nem valószínű, hogy ki tud alakítani a Green Bay. Még Finley tagjének cap hely biztosítása (kb. 5,5 millió $) sem lesz egyszerű, ha nem tudnak addig megegyezni egy hosszútávúról. Minnesotában nincs igazán elsőrangú tag jelölt, talán a két Henderson egyike jöhetne szóba, vagy Shiancoe, de ha teljesen elmarad a tagelés, akkor sem lepődik meg senki.

ATL: Brent Grimes (CB) **** John Abraham (DE) *** Curtis Lofton (LB) **
CAR: -
NO: Drew Brees (QB) ***** Carl Nicks (OG) *** Marques Colston (WR) **
TB: Connor Barth (K) *

Kétpólusú a csoport, a gyengébben szereplő csapatoknak nincs igazi jelöltje, az erősebbeknek pedig nehéz rangsorolnia FA-i között. A Bucsnál talán még Connor Barth tagelésében van a legtöbb ráció, de más csapatoknál valószínűleg ez nem történne meg még a 2,7 millió $ körüli tag mellett sem. A Panthers az elmúlt offseasonben a fő FA-inek új szerződést adott, Jeremy Shockey már nem ér taget, és nem hiszem, hogy Dan Connor vagy Hangartner kapna. A másik két csapatnál azonban nem minden ilyen egyszerű. A Saints, ha nem tudnak Brees-szel megegyezni március 5-ig, akkor egyértelmű, hogy őt fogja tagelni. Ha mégis összejönne, akkor viszont választaniuk kell majd Nicks és Colston között, ahol szerintem előbbi a preferáltabb, és valószínű, hogy Colston kilép a piacra. Azt nem tudom elképzelni, hogy mindhárom játékost meg tudják tartani. A Falcons esetében nagyon nehéz dönteni. A többség Grimes tagelését valószínűsíti, hiszen mégiscsak a CB piac egyik legnagyobb neve, inkább ér ő 10 millió $-nál több pénzt évente, mintsem Lofton 9-et egy évre. Abraham esetében pedig lehet reménykedni, hogy egy kétéves szerződést aláír annak érdekében, hogy a másik két jobb nevű FA esetében lehessen taggel élni. Természetesen a 34 éves Abraham tagelésében is van ráció, de ha ő megkapja, valószínűleg nem is kapna utána hosszútávút, ami azt jelentené, hogy a Falconsnak a 2012-es 12,6 millió $ (Abrahamre a 120 %-os szabály vonatkozik) cap terhét a szezonban végig kellene cipelnie.

ARI: Calais Campbell (DE) *****
SEA: Marshawn Lynch (RB) **** David Hawthorne (LB) *
SF: Dashon Goldson (S) *
STL: Brandon Lloyd (WR) ***

Bizonyosnak tűnik az, hogy a Cards tagelni fogja Calais Campbellt, egyszerűen nem engedhetik ki a piacra, és nem valószínű az sem, hogy márciusig megszületik az egyezség. A tag szám 10,5-11 milliós lesz. A Seahawks esetében lehet szó a Lynch, Hawthorne, Bryant trió valamelyik tagjáról, de talán a legracionálisabb Lynch tagelése. Egyrészt "csak" 8 millió $-ba kerül, másrészt az RB múltja alapján jobban megéri az egyéves szerződés, mintsem a hosszútávú megadása (bár tárgyalnak arról is). Hawthorne 9 millióért maradna egy évre, ha taget kap és nincs hosszútávú, Bryant 10,5-11-et, ami gyakorlatilag kizárja a tagelését. A Rams kapcsán nem lehet hallani a Brandon Lloyd tagről, mindenki azzal van elfoglalva, hogy kihez kerül, számomra ez egy kicsit meglepő. Én egész jelentős esélyt adok rá. Bár nincs jó cap helyzetben a St. Louis, Bradfordnak kell egy hasonló kaliberű elkapó... A költség 9,5 millió $ körül alakulna egy évre és Lloyd motivált is lenne, ha taggel játszana. A 49ers nem fogja tagelni Alex Smitht 14,5 millióért, és valószínűleg Carlos Rogerst sem 10,5-11 millióért. Dashon Goldsonon érdemes elgondolkodniuk a többihez képest alacsonynak várt safety tag (6,3 millió $ körül) miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése