2012. február 18., szombat

Franchise tag jelöltek 1. - AFC

Hétfőtől lehet kiosztani a franchise és transition tageket a játékosoknak, így kezdjünk egy kétrészes sorozatba, amelyben a különböző csapatoknál próbálom meg összegyűjteni, hogy mely játékosok lehetnek a fő jelöltek arra, hogy megkapják a taget. Amellett, hogy felsorolom a neveket, próbáltam jósolni is a tagek valószínűségét 1 csillagtól 5 csillagig tartó skálán, illetve a várható összeget is. A skálán az 1 a legkevésbé esélyes, 5 a leginkább esélyes. Franchise tagekkel foglalkozunk, hiszen a transition tagek alkalmazása nem túl elterjedt napjainkban.

BUF: Steve Johnson (WR) ***
MIA: Paul Soliai (NT) *
NE: Wes Welker (WR) ****
NYJ: Sione Pouha (NT) **

Az AFC Eastben nagyon nehéz elképzelni, hogy ezen a négy játékoson kívül valaki esetében szóba jöhetne tag. A két WR közül Welker tagelése tűnik valamivel valószínűbbnek, de a Bills is aktívan tárgyal jelenleg Johnsonnal, ha nem egyeznének meg, könnyen sor kerülhet a tag alkalmazására. Mindketten körülbelül 9,5 és 9,8 millió dollár közötti értéket kereshetnének jövőre, ha nem kapnak majd hosszútávút. Sione Pouha lehet, hogy már 33 éves, de nincs a lábában annyi NFL szezon, hogy a kora gondot okozzon. Esetében 7,8 és 8,2 millió közötti tag értékkel találkozhatunk, ha valahogy sikerül ennyi helyet nyernie a sapka alatt a Jetsnek. Paul Soliai azonos poszton játszik mint Pouha, de közel kétszer annyiba kerülne a tagelése. Mivel Soliait tavaly tagelték, így az akkori számok mellett 2011-re 12,476 millió $ illette meg. Mivel az idei érték ezalatt marad több mint 4 millió $-ral, így Soliai esetében a 120 %-os szabály lépne érvénybe, és 14,971 millió $-t kereshetne 2012-ben. Ilyen körülmények között a tagelése nehezen elképzelhető.

BAL: Ray Rice (RB) *****
CIN: Mike Nugent (K) ** Reggie Nelson (S)*
CLE: D'Qwell Jackson (LB) **** Peyton Hillis (RB) ** Phil Dawson (K) *
PIT: Mike Wallace (WR) *

Abban szinte biztos vagyok, hogy Ray Rice nem fog tudni megegyezni a Ravens-szel az FA piac megnyitásáig, így az egyik legbiztosabb tagnek az övét gondolom az NFL-ben. A tag összege 8 millió $ körül alakul majd. Második helyen áll valószínűségben a nagy visszatérő, D'Qwell Jackson, aki körülbelül 9 millió dollárba kerülne a tag évében. A Browns mások irányába is léphet, de sem Hillis 8 millióért, sem az alap 2,7 milliós kicker tag felé árazott Phil Dawson nem lesz akkora valószínűséggel franchise játékos. Dawson esetében a tag 3,81 millió $-os lenne, rá a 120 %-os szabály vonatkozik. A Bengalsnál nincs igazán biztos befutó, tagelhetik a két felsorolt játékost, de ha nem teszik meg egyikkel sem, abban sincs meglepetés. A legnagyobb kérdés az, hogy a Steelers tud-e lépni Mike Wallace megtartása érdekében. Wallace RFA, és mivel megszűnt az 1. és 3. körös tender, így csak egy 1. köröst rátenni hatalmas kockázat (várt fizetés: 2,74 millió $). Ha ebben az esetben adnak neki egy olyan offer sheetet, amely mondjuk garantál neki 12 millió $-t 2012-re, akkor a Steelers azt nem fogja tudni matchelni. Wallace pedig távozik egy első körös pickért. A franchise tag nagyobb biztosíték lenne, hiszen ott két első körös az ellenérték, de ahhoz is kellene egy kb. 9,5 milliós cap hely, hogy egy esetleges exkluzív tagről ne is beszéljünk. Nagyon nehéz ügy ez... A tag biztonságosabb, de egyúttal drágább is cap szempontból, mint az RFA tender. Valószínűbb jelenleg, hogy az RFA tendert engedheti meg magának a Pittsburgh, aztán pedig lehet sűrűn imádkozni...

HOU: Arian Foster (RB) *** Chris Myers (C) ** Mario Williams (OLB) *
IND: Robert Mathis (DE) ** Reggie Wayne (WR) *
JAC: Josh Scobee (K) ****
TEN: Cortland Finnegan (CB) ***

Drew Brees mellett a legértékesebb szabadügynök idén Mario Williams lesz, azonban a Houston kiváló pass rushere szinte tagelhetetlen, annak köszönhetően, hogy rá is a 120 %-os szabály vonatkozik, tagjének értéke 21,99 millió $ lenne, ami szerintem vállalhatatlan a Texans számára. Esélyesebb a tagre Arian Foster, aki RFA idén, de Mike Wallace esetéhez hasonlóan kérdéses, hogy egy 1. körös RFA tender elég lesz-e a megtartására. Szintén érdekes lehetőség lenne a kiváló center, Chris Myers tagelése, bár nagyon magas lesz az OL tender az átlagos center bérhez képest (9,4-9,8 millió $ tagérték). A legnagyobb esélye a tagre a divízióban véleményem szerint Josh Scobeenak, a Jaguars kickerének van, aki szépen csendben az NFL egyik legjobb rugójává emelkedett. Ha lenne a csapatnak egy megbízhatóbb támadójátéka, egészen biztosan sokkal ismertebb volna már, 2,7 millió $ érte nem sok egy évre. A Titans Cortland Finnegant tagelhetné, de nem biztos, hogy ő megér egy évre több, mint 10 millió $-t számukra, mindenesetre az esély megvan a lépésre. A Colts el lesz foglalva Manning helyzetével és Freeney őrült cap számával (több, mint 19 millió $), amíg ott nincs döntés, addig nehéz taget rárakni valakire is. Mathis még karrierje csúcsán van, Wayne már 33 évesen nem biztos, hogy megér 9,4-9,8 millió $-t egy évre.

DEN:  Matt Prater (K) *** Brodrick Bunkley (DT) **
KC: Dwayne Bowe (WR) **** Brandon Carr (CB) ***
OAK: Tyvon Branch (S) *
SD: Vincent Jackson (WR) *

Az AFC Westben a Chiefs szinte biztos tagelni fog valakit, a két jelölt a kimagasló WR, Dwayne Bowe és Brandon Carr, a csapat második CB-je. Úgy gondolom, hogy Bowe nehezebben szerződtethető hosszútávra, mint Carr, ezért nagyobb az esélye a tagre. A Denvernél látok még jelentősebb tag esélyt a divízióban. Matt Prater rúgóteljesítménye miatt kiérdemelne egy elit kicker bért a ligában, így a 2,7 millió körüli tag érték egy évre nem luxus érte. Bunkleyé már érdekesebb helyzet, ő, akármennyire is fontos a Broncos védelmében, nem biztos, hogy megér 8 millió $ körüli pénzmennyiséget. A Raiders elsőszámú jelöltje a safety, Tyvon Branch lehetne, de akármennyire is kedvező a S tag összeg, a csapatnak egyelőre nincs helye arra, hogy éljen a taggel. A Chargers Vincy Jackson esetében a sokadik taggel élhetne, de mivel tavaly is azzal játszott, így bére nem a 9,5-9,8 milliós WR tag lenne, hanem a tavalyi számai 120 %-a, ami 13,709 millió $. Nem biztos, hogy ez kedvező a San Diegonak, ráadásul Jackson évek óta türelmetlenül vár a hosszútávúra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése