2012. január 1., vasárnap

Végső befutó nélkül, a Vikings kálváriája

Az újév egyik legfontosabb kérdése az NFL-ben az, hogy mi lesz a ma éjjel szabadügynökké váló Minnesota Vikings sorsa. Szabadügynökké, hiszen a Bears elleni szezonzárót követően lejár a Metrodome bérleti szerződése, és a Vikings csapata ezzel megszabadul attól a szerződéstől, amely Minneapolishoz köti. Tehát a csapat szabad mozgása lehetővé válik más városokba, igaz, ahogy arról szó volt, egy esetleges költözésnél még hátra van a relocation fee kifizetése, és a befogadó várossal való kiegyezés. A csapatot a két Los Angelesben tervezett projekt és egy másik város is kereste hasonló ajánlattal. A Vikings viszont egyelőre igyekszik a helyzetet megoldani odahaza. A Metrodome-mal maximum akkor fognak hosszabbítani, ha aláírták a szerződést az új stadion építéséről. Ahogy azt korábban kifejtettem, Wilfék az Arden Hillsben tervezett stadiont preferálnák, de október végén visszakerült a versenyfutásba három minneapolisi helyszín is. Arden Hills esetében a csapat kiköltözne Minneapolisból, de nem mozdulna ki az államból. A Vikings novemberben kampányt indított a helyi lakosok, döntéshozók meggyőzése érdekében a TV-ben, a rádiókban és az írott sajtóban is, kiemelten hangsúlyozva a preferált helyszínt. Ebben 7.000 új munkahelyet ígértek az állam lakosainak.

Jelenleg a tervek közül Arden Hills jár legelőrébb, több fontos lépést is tettek az elmúlt két hónapban, míg a minneapolisi helyszínek esetében több a homályos pont, mint a tisztázott. Egy bizonyos, legközelebb január 24-én ülnek össze Minnesota állam döntéshozói, addig nem valószínű nagyobb bejelentés, hacsak a Vikingsnak elege nem lesz az időhúzásból, és le nem szerződik valamelyik LA-i projekttel. Az NFL a G-4 programból hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelt ígért az együttesnek, amelynek összege 200 millió dollár magasságáig terjedhet.

Arden Hills még mindig a legesélyesebb és jelenleg legelőrébb járó projekt is. Megegyeztek már a Vikings-szal májusban, de az állammal való egyezség még hiányzik. A költségek, ahogy már beszámoltam róla, 1,1 milliárd dollárt emésztenének fel, amihez a Vikings a korábbi 407 millió dollár helyett 425 millió dollárral járulna hozzá. Ramsey megye aprólékos munkával megkezdte az előkészületeket. Megegyezett a amerikai Hadsereggel a terület megvásárlásáról, amelyért 28,5 millió dollárt fizet. A megyének 2012. augusztus 1-jéig van joga, hogy büntetés nélkül semmissé tegye a megállapodást, egyoldalúan elálljon tőle, utána is lehetőségük van rá, de akkor már fizetniük kell. Emellett sor került az építészek keresésének beindítására is. Eközben a Vikings újabb és újabb változatokkal áll elő a projekthez szükséges állami forrással kapcsolatban. Szó volt szerencsejátékhoz kötődő bevételek átcsoportosításáról, játékgépek felállításáról, belépők árába, illetve a Vikings-szal kapcsolatos mindenféle ajándéktárgy árába beépített plusz tételről, sőt, a Vikings játékosok béréből levont tételről is, amit valószínűleg az NFL nem engedélyezne. Jelenleg Ramsey megye képviselői két dologban gondolkodnak, egy állami szintű új adónemben, illetve egy megyei szintű 3 %-os adóban, amit az élelmiszerekre és italokra vetnének ki. A törvényhozás a részvénykibocsátás ötletével is előállt, az nem lep meg minket, hogy fogalmuk sincs az NFL ezzel kapcsolatos szabályairól, nem is beszélve arról, hogy teljesen komolytalan egy magántulajdonban levő franchise esetében részvénykibocsátásról beszélni... Jelenleg a részvénykibocsátás csak a Green Bay Packersnek engedélyezett történelmi okok miatt. Ha már itt tartunk, érdemes megemlítenem a fő tulajdonlással kapcsolatos szabályok jelenleg az NFL-ben:
-tilos a köztulajdon, és kiemelten a részvénytársasági forma, kivéve a Green Bay Packerst, amely az 1970-es szabályok lefektetése előtt kezdte meg működését olyan formában,
-tilos a vállalati tulajdon, egyetlen csapat sem lehet vállalatok kezében (egyetlen kivétel volt, amikor a 49erst 1986-ban Eddie DeBartolo "átjátszotta" a cégének, de ezt az állapotot végül meg kellett szüntetni, és meg is büntették DeBartolot),
-minden olyan szituációt, amikor egy új tulajdonos lépne be, megszavaztatnak, és ha 10/12-es arányban (83 %) nem szavazza meg a többi tulajdonos, akkor a tulajdonos nem adhatja el a részesedését az új befektetőnek,
-minimum 30 %-ot birtokolnia kell a többségi tulajdonosnak, ebből 2009 óta 10 % a saját részesedés minimális mértéke, de ebben az esetben 20 %-nak kell lennie a családi részesedés mértékének,
-1997-ig tilos volt bármely más sport csapatot birtokolnia a többségi tulajdonosoknak. Ma már lehet, a tulajdonos birtokolhat az NFL csapat piacán működő, más sportágban szereplő csapatot, illetve olyan sportcsapatot, amely olyan piacon működik, ahol nincs NFL csapat. Tehát mondjuk az kizárt, hogy a Kansas City Chiefs tulajdonosaként megveszem a Dallas Maverickset. Ebbe a szabályba ütközött bele Stan Kroenke is, amikor a Rams egészét megvette azután, hogy 40 %-a már az övé volt. Így "el kellett adnia" a fiának a Colorado Avalanchet (NHL) és a Denver Nuggetset (NBA). Az Arsenal FC-t megtarthatta saját néven, akárcsak a Colorado Rapidsot (MLS) és a Colorado Mammotht (NLL), mivel azok nem major ligás csapatok.

Kis kitérő után térjünk vissza a Vikingshoz. R.T. Rybak, Minneapolis polgármestere mindent megtesz azért, hogy a város visszakerüljön a Vikingsért való versenyfutásba. Ennek lehetőségét az október-novemberi Vikings-szal és állami vezetőkkel folytatott tanácskozások teremtették meg. Azonban Rybak finanszírozási javaslatai nem várt ellenállásba ütköztek a város közgyűlése előtt. Rybak ötlete az volt, hogy a város 300 millió dollárral járul hozzá a költségekhez, és a Vikings Minneapolisban marad. Az alapötlettel nem volt gondja a képviselőknek, de azzal már igen, hogy Rybak a jelenleg Convention Centert támogató adókat akart átcsoportosítani teljes egészében a 300 millió dollár előteremtésére, finanszírozás nélkül hagyva a Centert. A korábbi terv, a forgalmi adó, és a hoteladó városi szintű emelése még ennél is nagyobb ellenállásba ütközött. Jelenlegi helyzet alapján nehéz elképzelni, hogyan teremtik elő a szükséges 300 millió dollár a projektre. Egy esetleges megoldás az lehet, hogyha megegyeznek a kaszinó megépítéséről a Hennepin Avenue-n található "Block E" tömbben, és annak adóit átcsoportosítják a projektre.

Ráadásul a csapatnak még preferált helyszíne sincs a városban a három, jelenleg még számításba vett hely közül. A legolcsóbb az lenne, ha a jelenlegi Metrodome helyén épülne új stadion, ez 895 millió dollárt emésztene fel (városi hozzájárulás: 195 millió dollár). A második lehetőség, amit a Vikings most a leginkább tanulmányoz, a Bazilika melletti terület, ahol egy stadion építése 1,03 milliárd dollárba kerülne (városi hozzájárulás: 285 millió dollár), a harmadik pedig a leginkább támogatott Farmers Market terület, amely esetében a stadion 1,01 milliárd dollárért készülhetne el (városi hozzájárulás: 300 millió dollár). A Farmers Market területe nagyon közel esik az MLB-s Twins otthonához, a Target Fieldhez, de a Vikings szerint ezzel a hellyel van a legtöbb gond a támogatottság ellenére. Rybak a Metrodome helyét preferálná, szimplán azért, mert az kerülne a legkevesebbe a városnak. A Metrodome helyével a csapat legnagyobb problémája, hogy a projektbe nincsenek betervezve annak költségei, hogy a lebontás és építés időszakában a Vikingsnak ki kellene bérelnie a Minnesota egyetem pályáját.

A TCF Bank Stadiummal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Vikings csupán december közepén jutott egyezségre az egyetemmel arról, hogy mennyit is fizet végül a tavaly a Metrodome tetőterének beomlása miatti egyszeri stadionhasználatért. A végösszeg meghaladja az 1,8 millió dollárt, azonban az egyetem jelezte, így is engedett a Vikingsnak közel 90.000 dollárt a korábbi összeghez képest. A csapat jelenleg kevesebb mint 50.000 dollárral tartozik, legalábbis az egyetem szerint. A Vikings részéről Lester Bagley elmondta, már nem tartoznak semmivel, úgy gondolja, hogy csupán elszámolási, számviteli probléma a véleménykülönbség oka. A hivatalos papírok 1,792 millió dolláros költségről szólnak, amelyből 1,706 milliót már korábban kiegyenlített a Vikings, azonban sok váratlan plusztétel merült fel a havazás és fagypont alatti hőmérséklet miatt.

Nem csupán stadionépítések tervei lebegnek azonban a levegőben. Több csapat tervezi stadionja felújítását.
-A Panthers megbízta a Populous építészeti céget azzal, hogy készítsen egy tíz évre szóló lépcsős felújítási tervet a Bank of America Stadium kapcsán. A Populous jogelődje tervezte annak idején a stadiont. 
-A Falcons már el is készítette terveit a Populous-szal, de ők nem a Georgia Dome-mal egyezkednek. A csapat és a Georgia World Congress Center együttesen kérte fel a céget, hogy mérje fel a Falcons jelenlegi otthonától északra felépítendő potenciális stadion költségeit. A tanulmány elég hízelgő, 700 millió dolláros összeget prognosztizált, azonban így is igénybe vennének állami forrásokat. Az új stadion jelenleg a Falcons által preferált verzió, de nem kizárt, hogy maradnának egy felújított Georgia Dome-ban is, ha nem sikerül az állammal megegyezni az új létesítményről. A felújítás költségei természetesen jóval olcsóbbak lennének, és valószínűleg az állam ezt fogja preferálni.
-A Titans egyezségre jutott Nashville várossal az LP Field felújításáról, amely 28 millió dollárból valósul meg. A pénzmennyiség forrásaként a jegyárakba épített adó emelése szolgál. Többek között új HD kijelzőket kap a létesítmény, 14 lifteket építenek be, új LED rendszert építenek ki a hatékonyabb tájékoztatás, információnyújtás érdekében, 600 hangszóróval javítják a stadion akusztikáját, és új 500 fős étkezési részleg kialakítására kerül sor.
-A Bills szintén a Populoust kérte fel, hogy készítsen egy tervet, elsősorban a Ralph Wilson Stadium infrastrukturális fejlesztését figyelembe véve, de hangsúlyt helyezve a stadion állagára is. A csapat nem akarja addig megújítani bérleti szerződését Erie megyével, amíg nem tisztázottak a szükséges felújítások költségei.

A Vikingsnál és a Billsnél is említésre kerültek a bérleti szerződések, nézzük meg így végezetül, hogy mikor járnak le az NFL stadionok bérleti szerződései:


Amely együtteseknél nem szerepel dátum, ott lényegében maga a csapat a stadion tulajdonosa is. Több szerződés tartalmaz felmondási lehetőséget, általában bizonyos összeg egyszeri kifizetése esetén. A Metlife Stadiumnál (NYG/NYJ) például 2022-től már minden évben felmondható a kontraktus, a Ramsnek 2014-ben kezdődik a felmondási időszaka, míg a Chargers esetében akár most is sor kerülhet felmondásra 24 millió dollár kifizetése fejében. Utóbbinak nagy szerepe van abban, hogy jelenleg a Chargerst tartják az egyik legkönnyebben mozdítható franchisenak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése