2012. január 26., csütörtök

Az estate tax és az NFL

Rémálom, ez a tökéletes szó arra, amit az estate tax jelent az NFL csapatok és megannyi milliárd dolláros üzlet tulajdonosai számára az Egyesült Államokban. Külön a specifikus estate tax tervek kidolgozására neveznek ki embereket, sőt, van ahol egész szakértő gárda dolgozza ki azt a stratégiát, ami tragédia esetén bekövetkezik majd. Tragédia, hiszen az estate tax akkor jelentkezik, amikor öröklésre kerül sor amiatt, mert az eredeti tulajdonos elhunyt. Magyar gyakorlatban öröklési illetékről beszélnénk, az USA-ban viszont ezt is adónak nevezik. Az estate tax történelmi megítélését tökéletesen mutatja gúnyneve, a halál adó (death tax). Halál adó, mert a halál bekövetkezése után realizálódik, de utal ez arra is, hogy mentességek nélkül bizony nagyon sok embernek hatalmas problémákat jelentenének az adó terhei. Mielőtt belevágnék a levezetésbe, tekintsük át az NFL csapatok tulajdonosainak korát. Természetesen az idős kor nem garantálja, hogy hamarosan meghal az illető, de ha racionálisak akarunk lenni, a halál valószínűsége idős korban magasabb, mint 30-40 évesen. Különösen igaz ez, ha 75-80 éves kor fölötti emberekről beszélünk. Az NFL franchise-ok többségi tulajdonosainak nagyobbik hányada 60 éves kor fölött jár már, a jelenlegi "listavezető" a 93 éves Ralph Wilson.

A többségi tulajdonosok kora:


Az adatok áttekintése után vágjunk is bele abba, ami a félelem oka, az adózás, mégpedig különös tekintettel itt a szövetségi adórendszer szabályozásairól beszélünk. Tegyük fel, hogy van egy tulajdonosunk, akinek a kezében (100 %-os tulajdon) egy 1000 millió dolláros franchise áll és ő 90 évesen elhalálozik infarktus következtében. Felesége örökli a csapatot, azonban neki szerencséje van, hiszen az amerikai törvények szerint jelenleg a házastársnak nem kell adót fizetnie örökölt javak után. Tegyük fel, hogy a 86 éves hölgy is hamarosan távozik az élők sorából. Gyermekük örökli a csapatot, de ő már nem mentes az adózás alól. Mivel jelenlegi szabályozás szerint az adókötelezettség tárgya 5,12 millió dollár értékig szintén mentes az adózás alól, így neki "csak" a fennmaradó 994,88 millió dollár után kell adóznia. Az adó mértéke 35 %-os, ami azt jelenti, hogy 348,208 millió dollárt kellene befizetnie az adóhatóságnak (IRS). A jó eset az, amikor az elhunytak életbiztosításának kifizetései, és a magánvagyon elegendő ennek az összegnek a rendezésére. De vajon mi történik akkor, ha nem? Akkor érkezik a válságstratégia, vagyis a franchise-on belüli részesedés értékesítése befektetők körében. Az okos tulajdonosok ezt már korán elkezdik, ha más lehetőséget nem látnak egy jövőbeni tragédia esetén jelentkező fizetési kötelezettség teljesítésére. Amikor megtörténik a baj, akkor már nem lehet ugyanis maximalizálni a részesedés értékét a piacon, fire sale értéket kapnak csak utána. Az Oakland Raiders úgy készült Al Davis esetleges halálára, hogy 2007-ben három befektetőnek értékesítették a franchise 20 %-át 120 millió dollárért. Arra nem lehetett készülni, hogy előbb fog elhunyni Al, majd mindent a feleség örököl, és csak utána kerül Mark Davis kezébe a franchise. Mi van akkor, ha hamarabb távozik az élők sorából Carol Segall Davis?! Akkor egészen biztos, hogy Al halála esetén azonnal adóznia kell Marknak a teljes franchise után. Tegyük fel, hogy a Raiders értéke a Forbes számításainak megfelelően 761 millió dollár. Ebben az esetben Marknak 100 %-os tulajdon esetén 264,6 milliót kell fizetnie az IRS-nek... A Raiders szerencséje az, hogy fel voltak készülve, a hírek szerint csak a részesedés felét örökölte Mark, fele még Carol Davis kezében maradt, és jelenlegi információk szerint már csak a franchise 47 %-a van Davisék kezében. A fizetendő összeg mértéke tehát a következőképpen alakulhatott: (761-5°)*0,47*0,35/2, azaz 62,181 millió dollár. Természetesen ez csak akkor igaz, ha valós az 50-50 %-os öröklési mérték. °=2011-ben még 5 millió dollár volt a mentesség, nem 5,12 millió dollár, mint jelenleg.

Foglaljuk össze a jelenleg aktuális fő mentességeket az adó alól:
-5,12 millió dolláros értékig nem kell adót fizetni,
-5,12 millió dolláros érték felett kell adót fizetni, de csak az 5,12 milliót meghaladó rész után,
-a házastárs teljes egészében mentesül a fizetés kötelezettsége alól, az egyenes ági leszármazottaknak azonban már fizetnie kell.
Térjünk át kicsit az adó mértékének elemzésére. Magyarországon előszeretettel nyúlnak évről évre az adótörvényekhez, és módosítja a kormányzat az adók %-os mértékét. Hozzá vagyunk szokva, hogy évről évre változásokat hozhatnak annak érdekében, hogy a kormányzat több bevételt tudjon realizálni. Az USA a bevétel oldal fiskális politika általi menedzselése terén stabilabb, de az estate tax kérdésében ott is hatalmas viták voltak az elmúlt években. A tendencia viszont itt az adózóknak kedvező, hiszen a mentesülő összeg növekedése, és az adó mértékének csökkenése jellemző. Azt, hogy ez jelenleg így zajlik, George W. Bush adótörvényeinek, illetve annak Barack Obama általi meghosszabbításának köszönhetik az amerikai lakosok. Bush időszakában 2001-ben és 2003-ban két lépésben iktattak törvénybe jelentős adócsökkentéseket, ezek voltak az Economic Growth and Tax Relief Reconciliation Act (2001) és a Jobs and Growth Tax Relief Reconciliation Act (2003). Nézzük meg hogyan alakult a mentességek és adómértékek a Bush intézkedéseknek köszönhetően:


Látható, hogy a lehető legjobb szabályozások az utolsó évben voltak esedékesek. A 2010-ben elhunyt gazdag emberek családjai voltak a legjobb helyzetben. George Steinbrenner, a New York Yankees tulajdonosa éppen ekkor távozott az élők sorából, így a világ egyik legértékesebb csapata (1700 millió dollár érték a Forbes tavaly márciusi publikációja alapján) után nem kellett estate taxet fizetni. 2011-re, az adócsomag lejárta miatt visszaállt volna a mentesség határa a 2002-es szintre, a mérték pedig a 2001-esre. Érkezett Obama, és megszületett a 2010-es év végén a csomag újabb két évre történő megújítása (Tax Relief, Unemployment Insurance Reauthorization, and Job Creation Act (2010)), amely követte az eddigi trendeket, de ugyanúgy áll a 2002-es mentességi határra és 2001-es mértékre visszaugrás 2013-ban.


Végezetül térjünk vissza a Raidershez és vizsgáljuk meg azt, hogyan alakul Carol Davis esetleges halálakor a Mark Davis által fizetendő összeg, amennyiben Al Davis részesedésének 50 %-át már ténylegesen birtokolja Mark. Ebben az esetben csupán 23,5 %-os részesedés örökléséről van szó, hiszen feltételeztük, hogy 47 % a jelenlegi részesedése Daviséknek és a franchise értéke változatlanul 761 millió dollár. 2012 esetében a fizetendő összeg (761-5,12)*0,235*0,35=62,17 millió dollár. Abban az esetben, ha Carol Davis 2013-ban távozik az élők sorából és nincs újabb törvényben rögzített hosszabbítás, akkor az összeg (761-1)*0,235*0,55=98,23 millió dollár. A különbség tehát jelentős, hiszen 36,06 millió dollárról beszélünk. Ha 2012-ben a fizetendő összeg teljesen részesedés értékesítésből folyna be, akkor ezért Marknak a franchise 8,17 %-át kellene értékesítenie, megmaradna 15,33 %+23,5 %=38,83 %, ha ugyanez a helyzet 2013-ban, értékesíteni kellene a csapat 12,9 %-át és megmaradna a 10,6 %+23,5 %=34,1 %. Mindkét esetben a 30 %-os minimum érték felett vagyunk, tehát a többségi tulajdonos maradhat Mark Davis, amennyiben nem szerez senki nála magasabb részesedést a franchiseban.

Amennyiben Mark Davis még nem birtokolja Al volt részesedésének felét, még mind a 47 % Carol Davis nevén szerepel, akkor az összegek és "részesedés áldozatok" megduplázódnak. 2012-ben bekövetkező tragédia esetén 124,34 millió dollár a fizetendő adó, és ennek fejében 16,34 %-nyi részesedéstől kell megválni (Mark kezében 30,66 % marad). 2013 esetében 196,46 millió dollár a fizetendő adó, és ennek fejében 25,8 %-nyi részesedéstől kell megválni (Mark kezében 21,2 % marad). Az első esetben még éppen csak a 30 % felett lennének, a második szituáció esetén viszont többségi tulajdonos váltást tapasztalnánk (az NFL-nél csak akkor kerülhetne elfogadásra egy ilyen tranzakció, ha van olyan érintett, aki, vagy akinek családja 30 %-ot meghaladó részesedéssel rendelkezik a csapatban).

Megjegyzés: a táblázatokban valószínűleg sokaknak feltűnt a maximális mérték kifejezés, ennek oka, hogy mentesség hiányában különböző százalékok érvényesülnének az értéktől függően. Ha nem létezne a mentesség 5,12 millió dollárig, a következőképpen alakulnának az adómértékek 2012-ben:
Minden érték után kellene adót fizetni, ha a jogszabályok nem állapítanák meg a mentességet. A kevésbé tehetős rétegek esetében ezek az adóterhek is már igen jelentősek, sokszor elviselhetetlenek lennének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése