2012. január 2., hétfő

Átlagos jegyárak és az FCI

A Team Marketing Report még szeptemberben mérte fel az NFL stadionokat. Kutatásuk folyamán a jegyárakat, illetve a stadionban kapható ételek és italok árszintjét, valamint a parkolási költségeket vizsgálták. A jegyárak vizsgálata folyamán megkülönböztették az átlagos jegyárak és az átlagos prémium helyre szóló jegyárak kategóriáját. 


Előzetes várakozások alapján arra készülnénk, hogy mindkét mutatóban a Dallas Cowboys lesz magasan az első helyen, mint legdrágább stadion. Azonban csupán negyedik mindkét helyen Jerry Jones csapata. Átlagjegyárban a Jets, luxus helyek átlagárában pedig a Patriots vitte a pálmát. Átlagos jegyárak esetében talán a leginkább meglepő a Minnesota előkelő helye, míg szintén érdekes, hogy mennyire hátul van az Eagles, a Seahawks és a Panthers. A prémium helyeknél sokkoló a Bucs 5. helye, akárcsak a Jaguars liga első felében való szereplése, a "túlságosan" hátul levő csapatok közül a Saints és megint csak a Seahawks érdemes említésre.


A jegyáraknál sokkal érdekesebb az FCI (Fan Cost Index), ami lényegében egy fogyasztói kosárnak az árát vizsgálja. A fogyasztói kosarat itt olyan elemek alkotják, amelyek beszerzése vagy igénybevétele egy négyfős család esetében egy mérkőzéssel kapcsolatban felmerülhet. A kosár elemei: négy belépőjegy átlagáron, két pohár sör, négy pohár üdítő, négy átlagos méretű hot dog, egy autó parkolási költségei, két programfüzet és két, akár felnőtt méretre is állítható sapka. Érdekes módon a kosarak értékének kiszámításánál is a Jets volt a listavezető, de a Dallas, a Pats és a Giants sincs sokkal lemaradva. A legdrágább és legolcsóbb helyek között még a kosár szintjén is megmarad a nagy különbség, New Yorkban közel kétszer annyiba kerül az FCI kosár mint Jacksonvilleben. 


Az átlagos jegyár NFL szinten 77,34 $, ami 2010-hez képest 1,1 %-os emelkedést jelent, az FCI esetében, ahol a kosár átlagára 427,21 $, az emelkedés 1,6 %-os. 

A táblázatok és adatok forrása a Team Marketing Report felmérése, a felhasznált dokumentum megtekinthető a következő linken: NFL fan cost experience.

A 77,34 $-os átlagárral kapcsolatban hívta fel a figyelmet egy érdekességre Mike Ozanian, aki rendszeresen közreműködik a Forbesnál az éves becsült franchise értékek kialakításában. Mégpedig, hogy a másodlagos piacon a TiqIQ mérése alapján az átlagárak 152 $ körül alakultak, ami azt jelenti, hogyha ez az érték fedi a valóságot, hogy átlagosan közel 100 %-os haszonnal lehetett túladni a jegyeken. Természetesen ebből még lejön a 15-25 %-os jutalék a másodlagos piacot fenntartó oldalnak, de még akkor is hatalmas nyereséggel zárnak a jegyet értékesítők. Ozanian gyűjtése szerint a legjobban idén a Saints és Bears jegyekkel "kereskedők" jártak, hiszen közel háromszoros áron lehetett értékesíteni a jegyeket, míg a legalacsonyabb nyereséget a Cowboys és a 49ers jegyeit értékesítők realizálták, de még ők is 40 %-os nyereséget könyvelhettek el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése