2011. december 29., csütörtök

Történetek Los Angelesből

Los Angelesben csend honol a stadion projektek körül, éppen akkor, amikor elméletben meg kellett volna élénkülnie a versenynek köztük. Mint arról twitteren már beszámoltam, a Vikings szerződése hamarosan lejár, és időközben úgy tűnik, egy NFL csapat számára biztosítottá válhat Los Angeles egyik legnagyobb stadionjának időleges használata. A USC ugyanis valószínűleg megkapja a várostól a master lease-t, a minden korábbinál több jogot biztosító bérleti szerződést, amit az NFL csapat Coliseumban való szereplésének biztosításáért cserébe kértek. Mégis úgy tűnik, hogy a Vikings nem költözik, megoldják a stadion építését az államban. Természetesen egy LA-i csapat számára a Coliseum csak átmeneti otthon lenne, mind az AEG, mind a Roski projekt esetében új stadiont építenének a befektetők. 

A később csatába szálló AEG kezdeményezése kapott eddig nagyobb visszhangot, köszönhető ez annak, hogy sikerült minden idők legnagyobb névadó szponzori szerződését tető alá hozniuk a még fel sem épített stadionnal kapcsolatban. A leendő Farmers Field kapcsán kialakult már a leendő megegyezés fő irányvonala, amikor Los Angeles képviselő testülete elfogadta a Memorandum of Understanding (MOU) címre hallgató dokumentációt. Az egyezség fő pontjai:
-Nincs állami hozzájárulás, magánpénzből, illetve hitelből épül a stadion.
-55 évre bérli az AEG a stadionnak otthont adó területet, évente igazításra kerül a piaci árhoz a bérleti díj.
-Új Convention Center épül a leendő stadion mellett, ennek költségeit 275 millió dolláros kötvénykibocsátásból fedezik.
-Ha a város nem tudja fedezni a kötvények kamatait és a futamidő végén a névérték kifizetését, akkor a hiányt az AEG átvállalja.
-Az AEG nem lesz többségi tulajdonosa a Farmers Field első franchise-ának.
-Az AEG két olyan parkolót használ majd, amelyeknek területe jelenleg LA város tulajdonában áll, és értük bérleti díjat fizet.
-150 millió dollár beállításra került a költségvetésbe a G-3 program keretében.
-Nem kerül megnevezésre egyelőre, melyik csapat a célpont, vagy ki a várható befutó.
-Az AEG által működtetett Staples Center bérleti szerződése is 55 évesre hosszabbodik.
-2012-ben kerül sor az alapkőletételre és 2016-ban készül el a stadion.
Azóta egy ponttal kapcsolatban már gondok merültek fel. Az NFL új G-4 programja nem ad pénzt ugyanis olyan stadionra, amelyhez nincs állami hozzájárulás, és költöző csapat stadionját sem támogatja.

A MOU után azonban megállt az élet, pedig gyorsan el kellene készülnie a környezetvédelmi hatásvizsgálatnak, és utána írásba is foglalhatnák a tényleges egyezséget az AEG és a város között. Természetesen ehhez pedig még kell egy NFL franchise is, addig ugyanis a város nem fog semmibe belemenni, amíg az AEG nem garantálja a költöző csapatot.

NFL szemmel egyébként furcsa kapcsolat ez a város, az AEG és a csapat között. Nincs példa az NFL-ben egy plusz közvetítő cégre a város vagy azáltal létrehozott szerv és egy csapat között. Mit eredményez ez a szituáció? A mérkőzésnapi események szervezése az AEG kezében lenne a csapat helyett, a bevételek is hozzájuk futnának be. A csapat ennek csak egy fix %-ára lenne jogosult, ami nagyon nem tetszik Goodelléknek. Hasonlóan működik egyébként a Lakers és Clippers esetében a Staples Center használata, de az NFL-től ez egy idegen modell, amely kérdéseket vet fel a bevételmegosztással kapcsolatban is, hiszen az a helyi bevételekre épül. A másik probléma, hogy november végén a Gensler átformálta az eddigi terveket, eltüntetve a város által preferált tetőszerkezetet. A kampány középpontjában továbbra is az új Convention Center áll, de a városvezetés a stadion épületéből is szeretett volna több hasznot húzni, és nem tetszik nekik az új design. Az AEG azzal védekezett, hogy az NFL miatt kellett változtatni a korábbi terveken...Valószínű, hogy így csúszik majd minden, annak ellenére, hogy láthatóan preferálja a városvezetés az AEG stadionját. Nagy valószínűséggel nem lesz itt 2012 nyarán alapkőletétel... Ed Roski (Majestic Realty) esélyei, a másik stadion projekt kapcsán viszont most megnőttek az AEG nyomulásának megállásával. A korábban kezdett külvárosi projekt nagyon háttérbe szorult, pedig már 2007 óta dolgoznak rajta, 2009 óta szinte ugyanúgy állnak, pedig már elkészült a környezetvédelmi hatástanulmány is... Az ok amögött, hogy nincsenek előrelépések, egyszerűen annyi, hogy a Majestic Realty Los Angeles Stadium projektjében van egy 360 millió dolláros önrész, amit az LA-be érkező csapatnak kellene letennie az asztalra. Viszont Roski megvásárolná az LA-be költöző csapat 30 %-át, ami adott esetben ezt a tételt ki is válthatja. Ettől függetlenül érthetően a csapatok inkább az önerő nélküli AEG projekt tetszik jobban.

Összehasonlítva a két, még G-3-vel számoló projektterv költségvetése:


Ezek után térjünk át egy másik területre, avagy miért preferálja például a Vikings Minnesota államot LA helyett... Az ok a relocation fee, vagyis a költöző csapat NFL-nek fizetendő díja. A Ramsnek 29 millió dollárjába került az LA-ből St. Louisba költözés, a Raiders viszont fizetés nélkül megúszta, köszönhetően az Al Davisnek adott előjogoknak. Ma viszont nem ennyire békés idők járnak, információk szerint az NFL 275 millió dolláros relocation fee kifizetését követeli bármely NFL franchisetól, amely LA-be akar költözni. A költözést lehetővé tevő szabályozásoknak jelenleg csak egyetlen csapat, a San Diego Chargers felel meg, 2013-ban az Oakland Raiders, 2014-ben a St. Louis Rams is elmondhatja majd ezt magáról. Többször kiderült azonban már, hogy ezek a szabályok könnyedén felülbírálódnak, mert van az a pénz, ami ezeket elsöpri az útból...
A relocation fee megállapítása során két alapvető eset lehetséges. Az első a big marketből small marketbe költöző csapatok esetében az elvesztett bevétellehetőségeket mérlegeli. A második, amely itt mérvadó lehet, a small marketről big marketre váltás esetén a csapat értékének növekedését vizsgálja.
További nyolc mérvadó szempont van az összeg megállapításánál, amik a következők:
-A bevétel növekedése az új város és stadion következtében.
-Azon bevételek összessége, amelyek költözés hiányában nem realizálhatóak.
-Az új és a régi hely költségei közötti különbségek.
-NFL partnerek költségei, amennyiben nem kerül sor költözésre.
-A régi és az új stadion közötti különbségek.
-A költözés bevételmegosztási modellre vonatkozó hatásai.
-A költözés hatásai a liga jelenlegi és jövőbeli bevételeire, különös tekintettel a TV-s szerződésekre.
-A helyi lakosokra mért hatások a régi és új városban.Nehogy azt higgyük azonban, hogy olcsóbb lenne LA-ben indítani egy expansion franchiset. Ez azt jelentené, hogy legalább egy új, 33. csapat csatlakozna az NFL-hez. Ugyanis ahhoz is külön költség járul, amit expansion feenek nevezünk és jelen helyzetben jóval magasabb lenne a relocation feenél...

Expansion fee-k az NFL történetében:


A Texans 2002-es értékéből kiindulva elképzelhető, hogy Los Angeles esetében akár milliárd dolláros tételről is beszélhetnénk, ha új franchiset akarnának indítani a befektetők. Kicsit visszagondolva azokra az időkre, érdemes megemlíteni egy történetet. 1999-et írtunk, és akkor is két LA-i befektetőcsoport küzdött egy NFL franchise-ért. Meglepő módon mindig legalább ketten vannak, és a történet vége mindig az, hogy a problémák megoldása helyett egymás projektjének aláaknázásával foglalatoskodnak, ami miatt az NFL elfordul tőlük. Így történt ez 1999-ben is. Eredetileg az áprilisi tulajdonosi találkozón LA kapott franchise indítási jogot, nem a Bob McNair vezette houstoni kezdeményezés. Azonban amíg Los Angelesben csatázott a két csoport, McNair megnyerte a háborút... Az év elején értékesítette Cogen Technologies nevű cégét a 2001-ben bedőlő Enronnak másfél milliárd dollárért. Amint megjelent a színen ezzel a pénzmennyiséggel, az NFL azonnal meggondolta magát, nem kell nekik Los Angeles, ha kapnak egy olyan tulajdonost, aki 700 milliót fizet nekik, és még egy hipermodern stadion építését is vállalja. A két befektetői csoport próbált ráígérni McNair ajánlatára, de nem tudtak versenyezni a texasi milliárdossal. A Michael Ovitz (a CAA alapítója)-Ron Burkle vezette csoport, amely Hollywood szomszédságában épített volna új stadiont, 400 milliót tudott volna fizetni, míg Ed Roski (ő már akkor is "pályázott") és Eli Broad 500 milliót ígért a Coliseum felújítására épülő projektjében. Az NFL-nek azonban elege lett az egész kaliforniai színjátékból, bevették McNairt a "csapatba" helyettük. Így veszítette el LA a harmadik franchise-át fél évtizeden belül... (A Rams és a Raiders 1994-ben játszotta utolsó mérkőzéseit Los Angelesben.)
A valószínűleg egy milliárd dollár feletti tétel miatt még mindig érdemesebb franchiset költöztetni, ráadásul jelenleg az NFL sem preferálja egy 33. csapat befogadását.

A legesélyesebb franchise-ok a költözésre jelenleg

AEG: San Diego Chargers
A Chargersnél a nagy tervek után megálltak a stadionért tett lépések, blackoutok vannak, és Spanosék is tervezgették a kisebbségi részesedés értékesítését tavaly. Az AEG elsőszámú célpontja a San Diego, velük egyeztettek a legtöbbet Leiweke-ék.

Majestic: Oakland Raiders
Érdekes lenne a visszaköltözés, de van rá esély Al Davis halála után. Al feleségére, valamint fiára szállt a csapat, azonban ismét estate tax gondok lehetnek, ha Carole Davis is eltávozna az élők sorából, amit Mark már nem valószínű, hogy kezelni tudna, kénytelen lenne kisebbségi részesedést értékesíteni. Kérdés, hogy Roski beérné-e 17 %-kal, amennyit Davisék adni tudnak neki anélkül, hogy elvesztenék a többségi részesedést? Feltehetőleg igen, mert komolyabban egyeztet a Raiders-szel a pletykák szerint. Ráadásul, bár volt róla szó, hogy Santa Clarában játszana a Raiders is, a mostani folyamatok szerint erre nem fog sor kerülni, egy csapatra van tervezve a 49ers tegnap ismertetett projektje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése